DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 24-09-2020 07:43

Anadolu’nun Özü Tasavvuftur

En güzel sözlerin sahibinin adıyla…Allah’ın adıyla…

Son günlerde önce İmam Hatip okulları ile ağza alınmayacak sözler sarf edilip, (ardından özür dilense de) maksatlı olduğu her halinden belli olan, toplumun en hassas damarlarına yeniden basılmaya başladı. Ardından  ne zaman bu ülkede bir kargaşa ve kaos ortamı istenirse B planı olarak görülen Tarikatlar konusu  ortaya atıldı. Adi bir sapığın ne İslam ile ne Tarikatla uzaktan yakından alâkası olmayan birinin bir çocuğu taciziyle yine gündeme gelen Tarikatlar konusunda bir şeyler yazmadan edemedim. İnsan yine bu birileri neyin derdinde diyesi geliyor?

Küçüklüğümde bizlere büyüklerimiz, masal olarak Anadolu’ya  nereden geldiğimiz  tarihi geçmişimiz ile ilgi bilgiler anlatılırdı.Ailemiz her defasında  ‘Biz Buhara’dan Anadolu’ya gelmişiz Seyit Bayram Veli Hazretleri bu köyümüzün Kurucusu’ derlerdi. Tabi çocukken Buhara neresi?  Horasan nerde? Önemi nedendir bilmezdik.  Anadolu’nun kapıları müslüman Türklere açılmasıyla birlikte Anayurttan birçok alimler dervişler buralara gelmiş ve bu toprakların İslam’ı seçmesine ve sağlam bir itikâtla İslamı yaşamaya ve yaşatmaya çalışmışlar.  Bu inanış şekline Ehli sünnet vel Cemaat yolu denmiş.Anadolu’da  gönüller kazana kazana ilim irfan yurdu haline gelmiş. Benim büyük dedem olan mübarek Seyit Bayram Veli Hazretlerinin kısaca hayatından da bahsedelim.

Anadolu Ajansı Hadim Muhabirliği yapan Ramazan Bilgili’den edindiğimiz bilgilere göre: “Seyyid Bayram Veli Hazretleri henüz Horasan’da iken rüyasında bu yerleri görür ve kendisine rehber olması için bir bulut parçasının görevlendirildiği beyan olunur. Veli hazretleri eşi, kızı, oğlu ve hizmetçisi ile birlikte yollara düşerler. O zamanlarda baş gösteren Moğol istilası, baskı ve zulmüne maruz kalmamak maksadıyla yanlarına yakın savaş aletleri olan gürz, teber, topuz ve kılıç alırlar. Üstlendiği görevin aşk ve heyecanı içerisinde uzun bir yolculuğun son durağını Torosların bu yamacında noktalamıştır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammet (s.a.v.)’in soyundan olduğu için “Seyyid” unvanını almış, Allah’ın izni ve inayeti ile pek çok kerametlerde bulunduğu için de “Veli” denilmiştir. Böylesine yüce bir soydan gelen velinin zuhur eden kerametleri, aydınlatıcı bilgisi, dertlere manen ve bedenen derman olması, gönüllere serptiği huşu şerbetinin haberi yalçın Toros dağlarını ardı arkasına aşarak dönemin Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’a kadar ulaşır. Sultan bu vaziyet karşısında büyük zatı merak eder ve bir gece Seyyid Bayram Velimizin huzuruna çıkar. (Rivayete göre kendisinin sultan olduğunu gizler ama dedemiz durumun farkındadır.) Sultan Alâeddin, Seyyid hazretlerinin sohbetinden memnun olmuş, ilmi ve dini bilgisinden çok etkilenmiştir. Ziyaretlerini sıklaştırmış ve Seyyid Hazretleri için “Benim hem beden hem de manevi doktorum” demiştir”. Seyyid Bayram Veli Hazretleri üç kardeştir. Bunlardan biri Antalya İli Alanya İlçesi Mahmutseydi köyünün kurucusu Seyyid Mahmut Veli diğeri Konya İli Seydişehir İlçesinin kurucusu Seyyid Harun Velidir.’Diye anlatmıştır.

Daha bunlar gibi Anadolu’yu yurt yapan birçok veliler vardır. Ankara’da Hacı Bayram Veli, Bursa’da Emir Sultan, Erzincan’da Terzi Baba …Gibi İslam’ı en güzel şekilde yaşamışlar yaşanması için rehber olmuşlar, tekke ve zaaviyelerle  vakıflarla insanlara hizmet etmişler. Tasavvuf ismi verilen bir eğitim metoduyla ki İslamsız bir Tasavvuf anlayışı asla olmaz, İslam’ı en ince şekilde temsil etmişler.Tarikatlarda bu  ilim irfan geleneğinin adı olmuş. Bu gelenek İnşallah kıyamete kadar nefes olacak bu topraklara.

İslam’a  zarar vermek için sahte bir şeyh, sahte bir Tarikat kurmakla (Geçmişte buna şahitlik ettik) Müslümanlara zarar vermek niyetinde olanlar yeniden hortlamış durumda. Cübbeli Ahmet Hocanın bildiği ne varsa bu konuda gerekli yerler ile paylaşım yapmasına çok sevindim.  Önüne gelen şirket kurar gibi dernek, vakıf veya Tarikat kurmamalı. Zaten gerçek anlamda Tarikat olanlar Türkiye’de biliniyor. Peki  bu kadar dini yayınlar yapılırken, Tarikatlar eğitim programları düzenlerken bu sahte şeyhlere sahte Tarikatlara uyan veya kanan insanlar kim? Bizler bunun gibi soruları çoğalta biliriz ama Allah Rasulünün ‘Size bir emanet bırakıyorum O’na sıkı sıkıya bağlanınız’ dediği Kur’an-ı Kerim’i  hayatımızdan çıkarırsak  bu sahteliğe daha çok kanan olur gibi geliyor Allah Muhafaza! Gerçek Tasavvuf ve Tarikat anlayışını baltalamak için yapılan oyunlara bir yenisi daha eklenmiş oldu maalesef…

Kur’an’sız ve Hz. Muhammed’in sünneti olmadan bir Tarikat anlayaşından söz etmek mümkün değildir.  Anadolu’da yetişen münevver ilim ve irfan ehli alimler gerçek İslam şuûrunu  vermeye çalışmışlar ve halâ Hoca Ahmet Yesevi’nin yolunu, Emir Buhari’nin irfanını, Yunus Emre’nin hoşgörüsünü, Mevlana’nın çağrısını  diri tutan alimler insalara rehberlik etmekte ve bu uğurda mücadele etmekteler.

Biz bu senaryoları çok gördük. Bazen sizin tuzak diye kurduklarınız size geri dönüyor ve gerçekten samimi Müslümanın da uyanışına vesile oluyor.

"Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır. (Allah onların kurduğu tuzakları bozacaktır.)" Âl-i İmrân Sûresi - 54.

Vesselam…

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA