DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 04-05-2020 13:12

Bir Ramen’den Öğrendiğim

En güzel sözlerin sahibinin adıyla…

Allah’ın adıyla…

 

Karantina günlerimizde yaşadığımız olumlu ya da olumsuz birçok şeyin getirisini ve götürüsünü bu süreci atlattıktan sonra göreceğimiz aşikâr. Gözümüz görmüyor ama birçok insanımızın  yüreğine ateşler düştü. Rabbim kayıp yaşayan tüm vatandaşlarımızın  gönlünü ferahlatsın…

  ‘Gönül Ferahlığı’  ne güzel bir ifade.  Huzuru ve rahatlığı çağrıştırıyor. O zaman her şey zıddı ile kaim olduğuna göre, ‘Gönül Darlığı ‘ diye bir kavram daha var. Bu günlerde kimi evler biraz daha huzuru çoğaltırken, bazı evlerde darlığı iliklerine kadar hissetmekte. Bazı şikâyetler gelmekte; karantinadan sebep,  sıkılmakla beraber aile huzursuzluklarının arttığına dair çoğu kişi bunalıma girmiş durumda. Zorunlu evde kalışlarımız bizi daha çok birbirimize yakınlaştırması gerekirken neden aynı evi paylaşanlar huzursuz olur?

 

Bu süreçte iyi olmayan ilişkiler gün yüzüne çıkmış durumda desek yanılıyor muyuz? İçimizde tuttuğumuz öfkeler, kırgınlıklar, anlaşma sağlanamamış tartışmalar, uzun süreli birlikte bir arada duran herkes için bu duygular gün yüzüne çıkar ve olumlu veya olumsuz neticeleri olur. Her türlü sorunlarda Allah Rasulü efendimizin ‘Mü’min mü’minin aynasıdır’ hadisini hatırlarım. İnsan insana ayna olduğunu bildik mi güzel görmek size ait, kusur size, çirkin  görmek  size ait olur. Geçen sene bir filim izlemiştim. Filimde genç bir kız Japonların geleneksel yemeği olan ‘Ramen’i yapmayı öğreniyor ama bir türlü istenilen lezzeti yakalayamıyordu. İlginç olan bu yemeği hangi ruh halinizde yapıyorsanız  o ruh hali yiyenlere sirayet ediyor. Aslında biz bunu Şah-ı Nakşibent Hazretlerinin öğütlerinde de biliyorduk. Öfkeyle pişirilen yemeği talebelerine yedirmezmiş mübarek. Filimde ki kızımızı bir bilge kadına götürüyorlar ve bu kızın neden bu yemeği yapamadığını  soruyorlar. Yemeği yaptırıp yemeğin tadına bakan bilge kadın şöyle bir cümle kuruyor ‘Senin zihnin o kadar dolu ki tüm benliğini yemeğe veremiyorsun!’ Tüm filimde bu kızın bu yemeği öğrenmek için verdiği mücadele ve bilge kadının söylediği söz kaldı zihnimde. Yani sen bir ayna olamıyorsun!

 

Neden mi? Çünkü bu korona günleri bizlere şunu da öğretti, zihnimiz ve kalbimiz çok dolu. Lüzumlu lüzumsuz birçok ‘şey’ var. Görüntüler, hayeller, hırslar, kinler ve öz benliğimiz!

 

Tasavvuf öğretisinde dervişe önce ayakucuna bakmayı öğretirler ki elde ettiği manevi durumları dünyanın boş endamına kanıp kaybetmesin diye.

Gönül hanesi hastalıklı ise bakışınız doğru olmaz. İster evde olsun ister işte olsun insanlar ile sürekli bir savaş verir durursunuz. Girdiğiniz ortam neresi olursa olsun ya  cennet gibi yaşanılan bir yer olur yada cehennem gibi çekilmez bir olur. Siz kendi gönül hanenizi temizler ve parlatırsanız karşınızda ki insanların güzelliklerini görmeye başlarsınız. Tıpkı bir ayna gibi o güzellikler size geri döner.  Evlerimizde ki bu günlerin kıymetini bilelim derim. Yenilenmek için  birbirimize ayna olmak için buna ihtiyacımız var…

 

Gönlümüzün içinde biriktirdiğimiz her ne ise onunla er ya da geç yüzleşeceğiz. Ama bu arada en basiti tüm malzemelerimiz tam olsa da yaptığımız yemeklerimiz lezzetsiz olmaya devam edecek. İçimizi Ramazan ayının mübarek ikliminde temizleyebilir, kalbimizi Kur’an’ın nuruyla nurlandırabiliriz. Biz iyi olursak evimizin içi iyi olacak, biz iyi görürsek,  kusurlar silinip gidecek. Hayatı daha basit ama değerli gördüğümüz müddetçe,  yediğiniz yemeklerin, içtiğiniz suyun aynı olmadığını göreceksiniz.

Ağzınızın tadı kalbinizin huzuru daim olsun.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA