DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Mahir ADIBEŞ
Mahir ADIBEŞ
Giriş Tarihi : 18-02-2025 16:54

Bizim Çocukluğumuzda Kar Yağardı

Bizim çocukluğumuzda kar yağardı, adam boyu. O zaman taşıt azdı; yolları kar kapatınca yamaçtaki sokaklara çıkamazlardı. Yolcular, atlı kızaklarla taşınırdı. Belediyenin kar temizleyen araçları da yoktu, sokaklarda karlar temizlenmezdi. Herkes, küreklerle kapılarının önünü açar, sonra evden eve ince bir yol vurulurdu. Evlerin damı toprak olup, biriken kar kürekle atılırdı. Duvarların yüksekliğinde kar birikirdi.

 

Okullarda kar tatili yapılmazdı. Bata çıka, sağa sola çarparak açılan aralıktan yürürdük. Soğuktan ellerimiz, yüzümüz kıpkırmızı olur, ayaklarımız ıslanıp morarırdı. Uyuşurduk; defterimiz, kitabımız elimizden düşerdi. Ağlayarak okula girerdik. Kömür sobasının etrafında toplanıp ısınmaya çalışırdık. Çocukluk işte, biraz sonra her şeyi unuturduk.

 

Okullarda kar tatili olmazdı. Sınıfın mevcudu tamam olunca oturur, öğretmeni beklerdik. Öğretmen sınıfa girince ders başlardı. Sınıfımız sımsıcak, dışarıda kar yağardı. Ben sınıf başkanıydım; dışarının sıcaklığını ölçmek için bir termometre almıştık. Bahçede kavağın dalına asar, havanın sıcaklığını ölçerdik. Ah, o günler; -20 dereceden fazlasını bile gördük.

 

Bayburt, Veysel Efendi Mahallesi'nde çocukluğum geçti. Dışarıda rüzgâr var, hava çok soğuk. Kar ortasında ince bir yolak. Eve dönüş daha zor. Oturduğumuz Yamaç Sokak'ta hep yokuş çıkacağız; koşmak mümkün değil. Ağlayan arkadaşlarımız olurdu. Eve gelince dakikalarca ısınmaya çalışırdık. Sırtımızda kara önlük, fitilli kumaştan pantolon, yamalıklı çoraplar, ayaklarımızda lastik ayakkabılar... O zaman lastik çizmeyi yalnızca zengin çocukları giyerdi.

 

Bizim oralarda ayaz, insanı ayakta dondurur. Hava çok soğuk; biz küçüktük. Ne bizi okula götüren vardı, ne de okul çıkışı alan. Üşürdük; hem de nasıl üşürdük. Yine de okuldan geri kalmazdık.

 

Bizim zamanımızda kar yağardı, hem de adam boyu…

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA