DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 03-04-2024 12:59

Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet

En güzel sözlerin sahibinin adıyla… Allah’ın adıyla…

İnsan yaşamayı, tecrübelerinin ilmek ilmek örüldüğü, zamana attığı imzalarından başka bir şey değilmiş. İnsan nerden, nasıl kırılırsa, üzülür ya da mahzun olursa Allah onu  yine oralardan sevinir  ve oradan ayağa kaldırırmış.

Tarih tekerrür eder derler, derler de insan unutan, gaflet eden varlıktır.  Bu tecrübelerden istifade etmez de aynı hatayı yine yapar. İslam tarihinde önemli  ve acı bir yeri olan bir savaştır  Uhut savaşı…Yetmiş sahabenin şehit düştüğü yer.  Şehit olanların arasında Hz. Hamza (r.a) var ki acısı Allah Rasulünün yüreğini  en çok mahzun ettiğinden midir, bilinmez şehadeti bir ayrı acıtır yüreğimizi.

Uhut savaşının nedenleri,  seyri ve sonuçları üzerinde ne kadar çok konuşsak yazsak azdır. Uhut savaşında Allah Rasulünün  bir peygamber olduğu halde Müslümanlarla yaptığı istişareye uymuş,  Ayneyn tepesine yerleştirdiği askerlerin ‘Kesinlikle bulundukları yeri terk etmemeleri’ gerektiğini söylemesine rağmen savaşın kazanıldığı zannı ile, elde edilen ganimetlerden pay almak için bulundukları yeri terk ettiklerinde düşman askerlerinin tekrar saldırması sonucu Yetmiş sahabe şehit olmuş ve hatta Hz. Peygamber Efendimiz bu savaşta yaralanmıştır.

Biz yenilmenin, yenilgiye düşmenin ve yeniden ayağa kalkmanın ahlakını da Uhut’la öğrendik. Sonra ilahi bir ikaz ile başımıza gelenlerin kendi ellerimizle geldiğinin farkına vardık. Eğer bize verilen emri ve cihadın gayesini unutursak nasıl bir sonuç yaşayacağımızı görmüş olduk. Yaşayanlar örnek insanlar sahabe-i kiram ki (r.a) gelecek tüm Müslüman âlemine örnektir. Arkamızı dönüp baksak Uhut’ta yerini terk edenlerle göz göze gelebiliriz. Bir Medeniyet inşa etmek ve bu inşayı yıkmaya çalışan düşman da hemen arkamızdan ilerlemekte ve bizi gafil avlamak için fırsat kolladığının   farkına dahi varamayacağız.

Biz bu inşayı Endülüs’te gördük…

Bir medeniyet nasıl kurulur, zamana nasıl meydan okur, insanlık ilimle nasıl ihya olur  ve…Ve nasıl dünyaya dalmaya ve arkalarından gelen düşmanı fark edememek nasıl olurmuş, bir yürek sızısı olarak Endülüs’te yaşamış.

Endülüs ile tanışmam bir kitap ile olmuştu. Okuyan birçok kişinin yüreğine dokunan ‘Gariplerin Kitabı’ ile tanımıştım ben Endülüs’ü… Ders kitaplarında anlatılanların yaşanılan zulümlerin ve bir medeniyetin yok oluşunu az anlattıklarını Endülüs ve tarihini okuyunca gözyaşlarınızı tutamadan okursunuz.  Kutsal mekânların dışında iki yer var ki kaybedilen sevgilinin yolunu gözler gibi özlediğim, yokluğu ile yandığım yerlerden biridir Endülüs… Endülüs bir hüzündür küllerinden yeniden dirilmedir, kendisine yapılanı gelecek tüm insanlığa çığlık olup duyurmadır…

Gırnata’nın sokaklarında  dinleyenlere halâ ses verdiğini duyarsınız.El-Hamra ki, duvarlarında yazılı olan ‘Galip olan Allah’tır’ yazısı tüm gerçeği ve hakikati tüm insanlığa bağırır. Yok edilemeyecek tek hakikati, celladına ve tüm insanlara haykırır Endülüs...

Eğer biz,  dünya menfaatlerini geçici dünya için değişir isek var olma gayemizin dışında yaşamaya başlarsak,  Allah için kurulan medeniyetin  bin bir emeklerin yok oluşunu izlemek kaçınılmaz olur. Zaman değişse de insan aynı insanve o insan çok çabuk unutuyor ve tarih yeniden tekerrür ediyor.

Endülüs çok iyi okunmalı. İyi anlaşılmalı…

Uhut’ta şehit edilen Müslümanların mübarek cesetlerine yapılan zulümler ile Endülüs’te Müslümanlara yapılanlar arasında pek bir fark yok…Filistin’de,  Gazze’de Afganistan’da, Bosna’da ve tüm İslâm beldelerinde olan zulüm aynı…Acı aynı…

Günümüzde zulümler, savaşlar el değiştirmiş ama isimler değişmemiştir, değişmeyecektir. Arkamızda bizim bir an bir gaflet ile hareket etmemizi bekleyen düşman  var. Emri veren Allah  ve Allah Rasulünün sözünü dinlemez isek sonuç değişmeyecek. Kendi ellerimizle yaptıklarımızın başımıza gelmesi gecikmeyecektir.

Hatamızdan tövbe ile dönüp Allah’a yöneldiğimiz takdirde, Allah kırıldığımız yerden sevindirecek… Uhut gibi… Endülüs gibi… Ümmete en iyi derstir aynı zamanda…Dirilişe vesiledir Endülüs…Yüreğimiz acıyorsa yeniden sarılacak yaralar daha iyi bakacağız önümüze…Sezai Karakoç’un dediği gibi:

…‘Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır’

‘Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır’

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA