DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 21-10-2017 09:02

Et Fiyatları Üzerine…

Son zamanların en güncel konusu. Benimde önemsediğim bir konu aslında. Bunun için yapılması için gereken o kadar çok şey var ki, bunlardan bir kaçını kamuoyuna faydalı olmak maksadıyla paylaşmak isterim, çünkü beslenmede protein ihtiyacı önemli ve herkesin de bu ihtiyacı karşılaması kolay olmuyor. Samsun'un taşra dediğimiz bölgelerinde sağlık hizmetini sunarken, hastalarımın şikayetini öğrendikten sonra sorduğum en önemli sorudur; geçimlerini ne ile sağladıkları. Ağırlıklı aldığım cevap ya bağ bahçe ya da hayvancılıkla uğraştıkları yönündedir. Et fiyatlarındaki yüksekliğe rağmen çoğu yaptıkları bu işten memnun değil ne yazık ki. Şehir hayatının konforuna duyulan özlem bu memnuniyetsizliğin en başında gelen sebebidir. Ne gariptir ki şehir hayatındakilerin de köy hayatının doğallığına  imrenmeleri de bir başka irdelenmesi gereken konu.

İşte! Şehir ve köy hayatı karmaşasının içerisinde, et fiyatlarının nasıl düşürülmesi gerektiğini  biraz irdelemek istedim. Şehirleşmenin %80’lere çıktığı günümüz Türkiye'sinde tüketim denilen aktivite inanılmaz boyutlarda artmışken, üretimin yetersiz olduğu et sektöründe fiyatın artmamasını  beklemek bana biraz zor geliyor. A.B.D kişi başı yaklaşık 120 kg et tüketimi ile birinci sırayı çekerken, et fiyatının ülkemize kıyasla düşük olması bizde bir takım şeylerin eksik olduğunun göstergesi aslında.

Bu göstergeler ışığında meseleye gerçekçi bir yaklaşım gösterdiğimiz zaman çözüm bulunabileceği kanaatindeyim. Peki, bu çözümler nedir?

1. Şehir hayatına özlemin giderilmesi için köyden şehre ulaşım yollarının en konforlu hale getirilmesi

2. Sağlık hizmetinin en uç noktaya kadar ulaştığını düşünürsek diğer hizmet  kollarının da  ulaştırılması ( bankacılık, yerinde ziraate dayalı eğitim, gıdaya ulaşım kolaylığı, belediye hizmetleri, vb.)

3. Et fiyatlarının düşmesinden ziyade bundan sonra en az 5-7 yıl zam almamasını sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi, çünkü et fiyatları hızlı düşerse köylünün fakirleşmesini tetikleyebilir.

4. Etin ham maddesi olan yem fiyatlarının düşürülmesi, bunu sağlarken de ilk üretim noktasından el değişimi yapılmadan besi işi ile uğraşan  köylüye ulaşımını sağlayacak lojistik merkezlerin oluşturulması.

5. Mera alanlarının daha verimli ve etkin kullanılması adına besiye yönelik işletmeler için teşvik oluşturulması, bu alanlara ulaşımın kolaylaştırılması

6. Besi işi ile uğraşan köylüler  için sigorta prim oranlarının düşürülmesi( Sadece sigortam olsun diye bu işi bırakmış, tekstil fabrikalarında çalışmaya başlamış onlarca hastam olmuştur.)

7. Şehirlinin bu işe katılmasını sağlayacak kooperatiflerin oluşturulması.

8. Türkiye'nin ağırlıklı et ihtiyacını karşılayan iki noktanın ( suluova-amasya, afyon) arttırılarak en az yediye çıkarılması

9. Et üretimi konusunda ihtisaslaşmış kadroların her şehirde bulunması, bunların köy ziyaretlerini düzenli olarak gerçekleştirmesi.

Bunlar benim aklıma gelenler. Eminin daha onlarca yolu vardır. Yeter ki bilinçlenelim ve meseleye sahip çıkalım. O zaman:

"Yarın elbet bizim elbet bizimdir..."

Saadettin BAYÇELEBİ

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA