DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 25-02-2017 07:43

Evet Varım! 

Geçen hafta  “Var mısınız? “ soruma “Evet Varım!” diyenleriniz oldu. Bunu diyenler sağlıklı hayata yol almanın ilk prensibini yerine getirmiş oluyor. İnsanı nasıl da motive ediyor “ evet “ diyerek değil mi?  

O halde yolculuğumuza devam edelim. Şimdi sizlere bir takım sağlıkla ilişkili ölçülerden  bahsedeceğim. Beden Kitle İndeksi (BKİ) bu ölçülerin en başında geliyor.  BKİ  indeksi bizlerin kilolu mu şişman mı, zayıf mı, ideal mi olduğumuzun  göstergesi olduğundan önemli. Bu ölçüt kısmen de olsa hastalıkların habercisi  aynı zamanda. Nasıl hesaplandığına gelince: Ağırlığımızı kilogram olarak  boyumuzun ise metre cinsinden karesini alıp, ağırlığımızı çıkan kare değerine bölüyoruz. Ortaya çıkan değer bize BKİ’mizi veriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu oranın 18,5-24,9 olmasını normal olarak nitelendiriyor. 25-29,9 arasına kilolu, 30’un üzerini ise obezite ( Şişmanlık) olarak tarif ediyor. Bununla da yetinmeyip şişman olanları da kendi içinde 30-34,9 arasını hafif şişman, 35-39,9 arasını orta şişman, 40 ve üzerini ise hastalık derecesinde şişmanlık olarak kabul ediyor.

İşte bu ölçeklendirmeler ne kadar sağlıklı olduğumuz noktasında bize yol haritası oluşturuyor. Peki, toplum olarak ne durumdayız ona bakalım isterseniz. Amerikan tipi, yani hızlı ve hazır tüketime geçtiğimizden beri, işlerin çok iyi olduğunu söyleyemem. TURDEP’in yaklaşık 25000 kişi üzerinde yapmış olduğu çalışma ülkemizde %22,3 düzeyinde şişmanın bulunduğunu gösteriyor. Bu da yetmezmiş gibi 12 yıl içinde şişmanlık artışı kadınlarda yüzde 34 erkeklerde %107 olarak gerçekleşmiştir.

Hemcinslerime sesleniyorum!

Bu gidişle durumumuz kadınlara göre çok daha vahim. Hep beraber şişmanlıyoruz anlayacağınız. Amerika’ya yetişeceğiz bu gidişle. Onlarda şişmanlık oranını merak edenleriniz vardır elbet. Hemen söyleyeyim; 2025’te %50’nin üzerinde şişman bir nüfusa sahip olacaklar. Ülkemizde  vücut kitle indeksi ortalaması 27’5’lerde; bu size normalmiş gibi gelebilir ancak bu ortalamanın içinde genç nüfusun da olduğunu unutmamak gerek. Yapılan çalışmalarda şişmanlığın Tip2 şeker hastalığının %80’inden, hipertansiyonun %55’inden ve iskemik kalp hastalıklarının %35’inden sorumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Yani anlayacağınız kilolarımız canımızı sıkmıyor aynı zamanda bizi hasta ediyor. Yazının başlığında söylediğim gibi “Evet Varım! “ derken samimi olduğumu göstermek adına BKİ’mi sizlere açıklamak istiyorum: 27! Yani anlayacağınız benim kanatta biraz daha mücadeleye ihtiyaç var. Hep beraber bu mücadeleye devam edeceğimizden şüphem yok elbet. Yol haritamızın başında  yüzde 50 daha az tüketelim diye önerim olmuştu zaten. Beraberinde bu fazla kiloların kendini muhafaza için ne kadar enerjiye ihtiyaç duyduklarını bir sonraki yazımda anlatacağım inşaallah. Anlatacağım ki israfın ne boyutta olduğunu hep beraber görelim. Bu israfla neler yapılabileceğine de ayrıca beraber karar verelim. 

Beden kitle indeksinizin ideal olması dileğiyle,  sağlık ve mutluluklar dilerim. 

Saadettin BAYÇELEBİ

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA