DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 21-08-2023 18:11

Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand

Semerkand şehri için derler ki ;''insanoğlunun görüp görebileceği en güzel şehirdir.”

İlk İslam coğrafyacılarından Ya'kubi  Semerkand için: Semerkand  Horasan'ın ziyneti/burçlarının ucu görünmez yerden bakınca/dört yanı yemyeşil bir bağ gibi/ağaçlar koyu gölgelerle kuşanınca/Semerkand dolunay, suları samanyolu/köşkleri yıldız gibi  parlayınca'' der ve tasvir eder.Sadece Ya'kubi değildir Semerkand için şiirler ve methiyeler yazan ve   anlatan.Adı unutulmuş ama Semerkand'ı bir kere görmek bile ömrünün sonuna kadar yetecek bir bahtiyarlığa kavuşmuş nice aşıklar,  sanatkarlar ve dervişler var olmuştur bilinmez.

 

Semerkand 2500 yıllık tarihiyle en eski yerleşim merkezlerinden birisidir. Tarihi ipek yolu güzergahında olup bir çok baskınlara ve saldırılara maruz kalmıştır. Altıncı asırdan bu güne kadar bir Türk şehri olmuştur. 712 yılında İslam ile tanışan Semerkand 1220 yılında Cengizhan önderliğindeki Moğol istilasına uğrar ve yakılıp yıkılan şehir adeta harabeye döner.14.Yüzyıl ortalarında ayaklanan halk egemenliğini Moğollardan kurtarır. 15.Yüzyılda Emir Timur'un,ekonomide, bilimde, sanatta, bilimde, tıp alanda gelişme sağlaması Emir Timur’un bir çok sanatçı ve bilim adamlarını ülkesine davet etmesi  Semerkad'ı  o dönemin en güçlü ve gözde bir şehir olmasına vesile olmuştur.

 

Semerkand öyle bir şehirdir ki ismini geçtiği bir masalda bir menkıbe bir hatırada insanı tarif edilemeyen bir etkiyle sarıverir. Şehri hiç görmemiş olsanız da siz Semerkand'ı tanır ve seversiniz. Şehre bakıldığı zaman insan şehre neler katmış ,şehirde insana neler vermiş onu görürsünüz.

 

İnsanlar gibi ülkeler, şehirler ve yönetimler de doğar, büyür ve sonra sanki hiç var olmamış gibi yok olurlar. Fakat Semerkand için aynı şeyi söylemek neredeyse imkansızdır. Semerkand da değişenin sadece zaman olduğunu sizin zaman kavramının farkına varmanızı sağlayan bir etkiye sahiptir. Belki Timur'un burayı kimse yok etmeye cüret dahi etmesin diye temenni ettiğinden midir bilinmez tarih ve zamanı birbirine karışmış ve Semerkand'a hapsolmuş gibi hissedersiniz.

 

Olaf Caroe Semerkand'da ki Registan meydanı için:'’Venedikte San Marko meydanı hariç ,Avrupada ki hiçbir meydan onunla boy ölçüşemez ''der. Registan Meydanı ki ikisi karşılıklı olmak üzere üç medresenin bulunduğu meydandır. Biri Tilla kari ve Timurun torunun ismini taşıyan Uluğ Bey medreseleridir. Uluğ Bey dedesi gibi ilme çok önem vermiş kurduğu rasathane ile tüm insanlık istifade etmiştir. Medreselerde göze çarpan  hem içte hem de dışta olan çinilerin ve Turkuaz mavisi ile kiremit kırmısının uyumu ve insanı hayran bırakan ustalık ve şaheserlerin günümüze kadar gelen mükemmellikleridir.

 

Medreselerinde hala şeyhler dervişler fikir ve gönül insanları aşıkların manevi varlıklarını duyar gibi olursunuz.Bir çok camilerinde olduğu gibi Bibi Hanım camiinin ihtişamı ve güzelliği hem aklınızı hem de kalbinizi okşar.Zamanın içine hapsolmuş gibi sessiz sedasız bir sükûnet  kaplasa da gönlünüzü  Timur'un keskin bakışlarını ve semerkand'a olan sevdasını  şehrin her bir yerinde  bir kitap gibi  okursunuz adeta.

 

Semerkand ve çevresinde bulunan Taşkent, Buhara,Hiva,Belh,Yesi ve birçok şehirlerde ki alimler şeyhler öyle sağlam temeller atmışlardır ki hala onların eserler ve manevi tasarrufları insanlığa yön vermektedir .Elbette ki ne kadar anlatılırsa anlatılsın anlatılamayan tüm tasvirlerin eksik kalandır Semerkand. Dillere destan olmuş bu şehir bir çok yönetimler ve yöneticiler görmüştür.2 mayıs 1868 Rus ordularının esaretine düşmüş komünist rejimden çileli ve ıstıraplı günlerden sonra 1991 yılında tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur.

 

Yüzyıllar sonrasının Semerkad da yaşayan halk aynı misafir perverlikte aynı cana yakınlıkta ve sevecenlikle insanları kucaklamaktadırlar. Eski şahir Semerkand ve yeni şehir Semerkand olarak ikiye ayrılmış olmasına rağmen Semerkand'ı dinleyenlerine hala ses verir ilham oluverir.Kucağında tuttuğu en değerli emanet bildiği Şahı Nakşibend'i, İmam Buhari’yi  Muhammed Baba Semmasi’yi  Hoca Ahmet Yesevi ve birçok alimleri ile hala dipdiri ve canlıdır.Bizimde yazdığımız elbette ki eksik kalır ama gönülle görülen bir şehrin kelimeler dönüşmüş halidir. Noksanlıkta sadece bize aittir.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA