DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 11-03-2017 07:43

İsrafın bu kadarı...

 " Sabrın bu kadarı", "abartının bu kadarı", "cahilliğin bu kadarı" gibi ifadeleri cümlelerimizde kullanarak aklımızın nasıl da hayrete düştüğünü anlatmak isteriz. Bu, aslında hayatımızdaki her türlü ölçülebilir değerin   "bu kadarda olmaz ki" sinin anlatım şeklidir; "bu kadarı"... Yani tahammüllerin çok ötesinde değil mi?

Geçen iki haftanın yazısını okuyanlarımız bir takım değerlerden bahsettiğimizi hatırlıyordur. Bugün o değerlerden birini ele alıp kendi vücut dünyamızda neler olduğunu paylaşmak istiyorum. Dünya sağlık örgütünün vücut kitle indeksimizi 18,5 ile 24,9 arası normal olarak tanımladığını önceki haftalarda ifade ettim. Yine, Sağlık Bakanlığımızın 2012 yılında 15 yaş üzeri bireylerde yapmış olduğu çalışma beden kitle indeksimizin milletçe ortalama 26,8 olduğunu gösteriyor. Bu oran iyi gibi görünse de fazla kilolu ve şişman yüzdeliği  %56'dır.Bu  %56'lık nüfusun oluşan beden kitle indeksini normal olan %44'lük nüfusa dağıttığımızda onları bile fazla kilolu göstermeye yetecek nitelikte. İşin gerçeği dünyayı yönetebilecek bir varlığın kendini yönetememesini hayal dahi edemiyorum.

Ülkemizde ortalama boy uzunluğu 166 cm'dir. Ee ne var bunda demeyin. Çok şey var! Sıkı durun, fazlalıklarımızı söylüyorum. Bu boy ortalamasına göre BKİ' mizi hesapladığımızda bunun her bireye yansıyan kısmı tam tamına 5 kg olur.  Yani kişi başı düşen 5 kg fazla yağ dokumuz var. Her 1 kg yağ dokusunun oluşumu için gereken kalori miktarı ise korkunç bir rakam! 7000 kalori. Hayır, yanlış okumadınız tam 7000 kalori. İşte israfın boyutu. Yani kaç kilo fazlamız varsa bunu 7000 ile çarpın ve israfın miktarını görün. Bir de bu kiloları muhafaza etmek için tükettiğimiz kalorileri de eklersek vay halimize Türkiyem! Oysa hareketli, sağlıklı bir insanın cinsiyete ve kiloya göre değişmekle birlikte yaklaşık günlük 2000-2500 kalori tüketmesi fazla kilo kaybetmeden hayatını devam ettirmesine yeter. Bir ekmeğin yaklaşık 900- 1000 kalori olduğunu söylersek varın gerisini düşünün. Gün içinde yediğimiz diğer gıdalarla beraber oldukça yüklü bir yekûn tutar. Yani bir ekmek hesabı yapacak olursak her gün en az bir ekmeği fazladan tüketiyoruz. Ülkemizde 15 yaş üstü nüfus yaklaşık 56 milyon ise ve bu nüfusunda % 56'sı kilolu ise küçük bir hesapla 31 milyon x 1 TL ( en basit ve en ucuz hesapla) ile 31 milyon TL x 365 gün= 11 milyar gibi korkunç büyük bir rakam ortaya çıkar bir yılda. Bu para ile bu ülkeye neler yapılabileceğini sizlerin hayal gücüne bırakıyorum.

Bakın aklıma ne geldi? Hadi çocukluğumuzda kalan kumbaralarımızı çıkaralım ve her gün en az bir ekmek kalorisi az tüketelim ve bunu da 1 TL olarak kumbaramıza atalım. Bir yıl sonra o kumbarayı açıp biriken 365 TL ile kendimizi değil ihtiyaç sahibi birini ödüllendirelim. Böylece hem vücudumuz hem ruhumuz sağlıklı olsun.

Sağlıcakla...

 

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA