DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 02-12-2017 08:54

İşte sebebi!

Geçen hafta et fiyatlarının neden yüksek olduğunu sizlere açıklamaya çalıştım. Fiyatlardaki bu yüksekliğin temel sebebinin yem masrafı olduğu konusunda herkes hemfikir. Sapla samanı ayırmak adına, gelin etin temel hammaddesi olan samanı birde buradan okuyun. Daha doğrusu onun da hikayesini bir köy muhtarından anlatayım. Kendisiyle çalışmakta olduğum Kavak ilçesinin bir köyünde tanıştım. Sohbet sırasında söz hayvancılık ve onun maliyetleri konusuna geldi. İşte tam da burada öğrendim saman meselesinin et fiyatları üzerindeki etkisini. Şöyle diyordu muhtar bana:

“ Hocam dedemizin vakti zamanında 200 dönüm arazisi vardı. Buğday ekip, samanını da hayvanlarına yem olarak verirdi. Bütün bu işleri de bir tek traktörü ile yapardı. O öldü. Ondan bizlere kalan hisselerin bir kısmını annem babam ihtiyaçtan sattı. Bana da 10 dönüm yer kaldı. Ben de bu 10 dönümü bir traktörle ekip biçiyorum.”

Bu gerçek yaşam alıntısı hikayenin özü aslında ve sadece bir köy muhtarı ile sınırlı değil. Önceden 200 dönümü bir kişi çevirirken, şimdiler de ise kalan hisselerden 10 dönümlük yeri bir kişi ekip biçiyor. Hem de traktör alıyor, komşuda varsa bende de olsun diyerek. Hissedarlardan bir kısmı benim arazimi kimse ekemez diyor, kimisi yarılığa veriyor. Yarısı kendisinin yarısı ekip biçenin olacak şekilde. Yani anlayacağınız, ekilen alan daraldıkça ve bunları eken çalışan ve işleyen traktör sayısı arttıkça saman fiyatı da haliyle artıyor. Bunu rakamlarla anlatırsak:

10 dönüm arazide bir traktör yaklaşık bir ton saman çıkarmak için 100 lira yakıyor, toprak sahibi işi kendisi yapamıyorsa 150 lira işçilik yazıyor, traktörüne de en az 100 lira kira yazıyor. Ayrıca 1 ton samanı  balyalamak içinde 75 liralık maliyet söz konusu.   Hiç kar vurmadan samanın tonu 425 lira maliyetle merhaba diyor. Üzerine kar marjı ve lojistik eklediniz mi bu rakam en az 650-700 Tl’ yi buluyor.

Bu maliyetlerin aşağı düşmesi için neler mi gerekli?

1-Ciddi bir toprak reformu: Hisseli arazilerde hisselerin ekip biçene devrini ve ya satın almasını kolaylaştıracak reformlar

2-Köyde yaşayanların kooperatif sistemine hızlı geçişini sağlayacak yapısal reformların tamamlanması ve vergisel anlamda teşvik edilmesi

3-Tarım işiyle uğraşanların SGK primlerinin daha ödenebilir düzeye çekilmesi. Bugün tarım bağ kurlu olanlar 477 lira prim ödemektedir, bu rakam 300 liraya kadar çekilmesi.

4-Tarım işiyle uğraşan kadınsa, ödeyeceği prim tutarının 200 lira olması

5-Doğum yapan tarım işçisi kadına 2000-3000 lira düzeyinde çocuk yardımı yapılması

6Toplumun ileri gelenlerinin köylerde birlikteliği sağlayacak organizasyonlarda bulunması ve kooperatifin faydalarını anlatacak köy ziyaretlerinin yapılması

7-Köyüne geri dönen asgari ücretlinin, arazisini ekip biçmesi durumunda  2 yıl sigortalı sayılması

8-Hayvansal ve tarımsal gıda üreten kooperatiflerin teşvik edilmesi ve proje desteklerinin artırılması

Sonrası da size kalmış…

Saadettin Bayçelebi

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA