DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 14-08-2019 08:57

Keşkesiz Aşklar

En güzel sözlerin sahibinin adıyla… Allah’ın adıyla…

‘Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da(*) eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, üzerinizde bir gözetleyicidir’ Nisa 4/1 ( * Buradaki "ondan" ifadesi "onun türünden" şeklinde de anlaşılabilir.)

Allah (c.c.) insanlara vermiş olduğu en güzel duygulardan biri hiç şüphesiz, sevmek ve sevilmek isteğidir. Bu duygunun bir tezahürü olarak,  insanlar arasında  merhamet, fedakârlık, hoşgörülü olmak gibi üstün duygular ile ruh dünyası süslenir. Hiç şüphesiz bu duyguları, gerek müspet gerek menfi yönde sergilediği yer de ailesidir. Sevgi, yaşanabilen gösterilen ve hissettirilen bir duygudur. Aynı şekilde sevgisizlik de hissettirilir ve davranışlar ile gösterilen bir duygudur. Sevginin mekânı ‘Kalptir’ Kalp sevgi ile konuşur ve muhatabını  da sizin kalbinizin samimiyeti ölçüsünde etkiler ya da nefret ettirir.

İki yılı aşkındır evlilik ile ilgili birçok araştırmanın içinde buldum kendimi. Birçok büyüklerimden,  evlilik hikayelerini merakla sordum, uzun süre evli kalmanın, mutlu bir aile olmanın  püf noktalarını araştırdım. Elbette beni içlerinde çok duygulandıran etkisinde bırakan hikâyeler de oldu. Bugün bayram olumsuz bir şey yazmayacağım.

Bulunduğum bölgede Kur’an kursundaki hocamızın vazifeli olarak gittiği bir zaman, geçici olarak vazife aldığım Kur’an Kursunda  tanıştım ‘O’ teyzemle… Tatlı mı tatlı, naif mi naif bir o kadar sanki dokunsan kırılacak gibi bir edası vardı. Hanımlarla sohbetlerimiz arasında bu teyzemiz de eşini anlattı. Vefatından dolayı üzüntüsü taptaze ve özlem doluydu. Kendisine sorduğumda eşini öyle güzel anlattı ki: ‘ Benim bir sözüm iki etmezdi kızım, beni bir prenses gibi hissettirdi, ne bir sertliğini gördüm ne de bir kötü sözünü işittim’ dedi. Bunları söylerken bile rahmetli amcamıza sevgisi, nazı, cilvesiyle söylüyor karşısındaymış gibi aşk-ı ilan ediyordu adeta. Hayran olmamak elde değildi tabi.

Bir de şimdinin aşıklarını düşündüm. Hesaplı kitaplı evlilikler içimi sızlatsa da doğru ve güzel örnekler ile belki… Belki bir hayra vesile oluruz ümidini taşıyorum. Yoksa bende gündem maddelerden biri seçip yazmak daha kolayıma gelirdi mesela. Ama söz uçar yazı kalır ümidini taşıyorum hep…

Mahallelerin bazı büyükleri vardır, onlara selamsız geçmezsiniz, başınıza bir şey  gelse rahatlıkla akıl danışabilir, duruşunda, size bakışında bir güven vardır ve siz o güven ile sarılırsınız ya işte öyle bir insan olan İsmail amcamız vefat etti. Bu gün eşini ziyaret ettik. Doğal olarak kırk altı yıl süren bir evlilik ve apansız gelen bir ayrılık,  hacı teyzemizi çok ama çok üzmüş ama emir Allah’ın olunca  sabır düşüyor yüreklere. Hacı teyzemiz dedi ki:’ Bir tek gün üzmedi beni dedi. Her şeyimdi çarşı pazarımı alışverişimi yapardı, üzülmeyeyim, yorulmayayım diye uğraşırdı’ dedi. Öyle güzel anlattı ki yokluğuna alışmak ona zor gelecek ama sabredecek. Ahiret inancı bu duyguyla baş etmeyi kolaylaştırıyordu ne de olsa. Gözlerinden akan yaşlarla ‘Keşkelerimiz yok’ dedi. İçimden’ Maşallah’ dedim .Günümüz insanın ıskaladığı ve geri dönüşümü olmayan birçok şeyler için nasılda ‘keşke’ dendiğini biliyordum ben..! ‘Keşkelerimiz yok’ nasıl  güzel bir kelimedir bu… Dünya hayatında, evlilikte, çocuklarımızda ‘keşkesiz’ bir hayat.

Hiç mi acı günleri, kötü günleri olmadı? Olmuştur elbet! Evlilik bir çıkılan yolda yoldaşlıktır, dünya yurdundaki imtihanlarımızda yalnız olmadığımızın ve yürek ortaklığıdır. Bu ortaklığı kuranlar böyle hayırla yâd ediyorlar birbirlerini. Kuramayanlar ise bir ömür boyu acısını içinde taşıyorlar.

Birçok kadın veya erkeğin arayıp da bulamadığı bir evlilik modeli. Rabbim Rahmeti ile muamele etsin ve ebedi âlemde bir etsin inşallah. Hacı teyzem anlatırken bile sevginin bir olmuş, iki kalbin bir olmuş halini hissettik. Bu bayramda aldığımız en büyük ders bu oldu.
Yüce rabbimiz insanı bir erkek ve kadından yaratmış arasına öyle güzel bir duygu koymuş ki,  bu duygu bile Rabbimizin Rahmetinin bir delili. Allah’ın insanı sevme duygusunun en temizi eşlerin birbirine olan sevgi ve merhametidir. Evlilik emek ister, bir yuva korunmak ister, Rahmet ile örülmek ister. Şu kısa dünya hayatında ‘Keşkesiz’ bir ömür sürmeniz temennisiyle.

Ravza ZEYBEK

NELER SÖYLENDİ?
@
Esra Gülmez 5 yıl önce
Yûreğinize sağlık ❤
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA