DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 22-03-2021 11:21

Mesele Kadın mı!

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

Hazreti Peygamber Efendimiz(9 Zilhicce l0 H./8 Mart 632 M. Cuma) 124 Bin Müslüman’ın şahsında tüm insanlığa seslendiği veda Hutbesinde;

 

‘Ey insanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah'ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah'ın emriyle helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır…’ Buyurmuşlardır.

Dün gece saatlerinde birçok tartışmalara konu olan İstanbul Sözleşmesi,  Resmi Gazetede Cumhurbaşkanı  Kararı ile Türkiye  bu Sözleşmeden ayrıldı. İstanbul Sözleşmesi 11 Mayıs 2011’de imzalanmış olup 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe girmiştir. Ayrıca bazı Avrupa ülkeleri bu sözleşmenin içeriğinin gelecekte doğuracağı  olumsuz neticelerini göz önünde bulundurup bu sözleşmeden ayrılmışlardır. 

Polonya  Adelet Bakanı Ziobro ‘İstanbul Sözleşmesi kabullenemeyeceğimiz sakıncalı ideolojik dayatmalar içeriyor. Mesela bunlardan biri ’ Toplumsal Cinsiyet’ düşüncesi. Buna göre cinsiyet doğuştan değil herkesin sosyo- kültürel kararına göre belirleniyor…’  açıklamasını yaparak bu sözleşmeden ayrıldıklarını söyledi.

Tolumda öyle bir algı oluşturmaya çalışıldı ki bu sözleşme olmazsa sanki ülkede ki tüm kadınlar şiddet mağduru olacaklar. Halbuki  2012 Yılında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine dair kanunun yürürlüğe girmesiyle evli olmayan kadınlarında kanundan yararlanma hakkı tanınmıştı. Adalet Bakanlığı verilerine göre yasanın yürürlüğe girdiği ilk yılda koruma taleplerinde iki kattan fazla artış yaşanmış.2012’den bu yana korunma talebinde bulunan kadınların sayısı beş kat artmıştır.(Verilerle Türkiye’de ki kadına şiddetin anatomisi-NTV.com tr) Yani İstanbul Sözleşmesi kadını koruyamamıştır.

 

7 Aralık 2010’da Ayşe Paşalı’nın, eski eşi tarafından öldürülmesinin ardından 4320 sayılı kanunun yetersizliği eleştirilmeye başlandı, sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla yeni bir kanun talebinde bulunuldu. 6284 sayılı kanun 8 Mart 2012 tarihinde oy birliğiyle TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 6284 sayılı kanun büyük ölçüde İstanbul Sözleşmesi’ne göre oluşturuldu.4320 sayılı Ailenin Korunmasına İlişkin Kanun’da tartışmalı olsa da 6284 sayılı kanun evli olmayan bireyleri de kapsar.

 

Bu yasaya göre korunma talep eden kişi, tedbir için aile mahkemesine veya savcılık ya da kolluk birimlerine delil olmadan talepte bulunabilir. Tedbir kararı için delil aranmaz. Talep olmasa veya şikâyet olmasa da bazı suçlar için savcı doğrudan soruşturma yapabilir. Buna göre 6284 Sayılı Kanun hala aktiftir. Buna göre :

 

1-Şiddet gören kadın kalacak ve sığınacak yer talep edebilir.

 

2-Şiddet gören ya da tehdit altında olan kadınlar geçici koruma (yakın koruma) talep edebilirler.

 

3- Şiddet mağduru veya tehlikede olan kadın şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını, kendisine yaklaşmasının engellenmesini, adres kimlik veya diğer tüm bilgilerinin değiştirilmesini isteyebilir.

 

4-Şiddet uygulayanın silahını polise teslim etmesini, geçici velayet ve tedbir nafakası, geçici maddi yardım, oturduğu eve aile konutu şerhi konulmasını talep edebilir.

 

 Bu kanun maddeleri geçerliliğini devam ettirmektedir. Toplumu şimdiden infiale sürüklemek isteyenlerin maksatlarının sadece kadın veya kadın şiddeti olduğu inandırıcılığını da yitirmiştir! Meselenin Kadın Hakları ve kadına şiddeti önlenmesi olmadığı da anlaşılmış olmaktadır.

 

Kadın hakları ve kadın şiddetinin önüne geçmeye çalışan veya bir şekilde bunu ayaklanma vesilesi yapmaya çalışan sözde ‘Kadın Hakları Savunucuları’ bir yılı aşkındır Diyarbakır ve bazı illerimizde terör örgütlerinin  kandırması veya kaçırması sonucunda  ailelerinden uzakta olan kadınların ve genç kızlarını geri isteyen anne ve babaların  seslerine kulak tıkamaları neyle izah edilebilir bu  savundukları değere ihanet değil midir?

 

  Muhalefet partilerin içinde patlak veren kadına taciz ve tecavüzlere gözlerini ve kulaklarını kapayanlar ‘Kadın Hakları veya Kadına Şiddet’ edebiyatını en son yapacak olanlar değil midir?

 

  Kusura bakmayın ortada bir şiddet var! Bu bir insanlık sorunudur, bu sorun cinsiyetleri birbirine düşman ederek çözemezsiniz. Bu sözleşme kadını ve erkeği birbirine düşman edip üçüncü bir cinsi ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.

 

Sorun şiddet önlemekse, oluşturulacak bir platformlarda,  İstanbul Sözleşmesinden çok daha güzel, kadını, çocuğu ve hatta hayvanları dahi korumak için ne yapılabilir görüşülebilir. Devletimiz bu konu hakkında gerekeni yapmakta olup taraflarda ki endişeleri gidermeye muktedirdir.

 

  Sorun bir insanlık sorunu olup insani değerlere dönüp fıtrî özellikler koruma altına alınmazsa bu kopuş büyük bir bozulmaya doğru gidecektir.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA