DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman KÖSE
Osman KÖSE
Giriş Tarihi : 05-07-2021 12:33

Müttefikin Yeni İthamı: Çocuk Askerler!

Türkiye- ABD ile ilişkileri Demokrat Parti iktidarı ile geçmiş dönemlerde görülmeyen bir ivme ile gelişmeye başlamış, zaman içinde dostluk ve NATO ile de müttefiklik düzeyinde ilerleyerek bazen inişler ve çıkışlar da yaşayarak bu günlere kadar gelmiştir. 

Devletlerarası ilişkiler genelde karşılıklı menfaatler temeli üzerinde gelişmesine rağmen, neredeyse 70 yılı aşkın bu yolculukta ABD her zaman kendi menfaatlerini hep önlerde tutarak, bazen dostlukları ve müttefikliği de unutarak tehditler savuran durumlar bile sergilemiştir. Mesela Kıbrıs meselesi kapsamında kaba ve tehdit dolu üslupla 1964 yılında kaleme alınan “Johnson mektubu” ve 1974 Barış Harekâtı sürecinde uygulanan “silah ambargosunu” hatırlamakta yarar vardır.

İki ülke ilişkilerinde görünürde yaşanan bu gelişmelerin yanında Türkiye’yi hedef alan teröre ve terör örgütlerine ABD’nin arka sokaklarda verdiği destekleri ise bilmeyen yoktur.

Türkiye bun rağmen ABD ile ilişkilerini hep iyi tutmaya gayret sarf etmiş, alttan alan ve taviz veren taraf olmuştur. Nihayetinde ABD dünyanın süper gücü bir ülkedir; karşıya almanın akıl karı olmayacağı düşünülmüş olmalıdır.

Fakat Türk- ABD ilişkilerinde 2002’de başlayan ve gittikçe derinleşen çatlaklar artık bir devrin sona ermeye başladığının işaretleri olarak görülmektedir. Bu sürecin öne çıkan anlaşmazlık konuları olarak S-400’ler meselesi, PKK ve YPG’ye ABD aleni desteği, Irak, Suriye, Doğu Akdeniz, Libya, Kafkasya’da ortaya çıkan sorunlar ve ABD’nin açıktan Türkiye’nin çok hassas olduğu “Ermeni soykırımını destekleme” beyanı dikkate alınırsa iki ülke ilişkilerinde dostluktan da müttefiklikten de bir emarenin kalmadığı anlaşılmaktadır.

Söz konusu gittikçe derinleşen bu çatlakların onarılmaya çalışılması gerekirken, ABD tarafından bu sefer gelen “itham” Türkiye için can sıkıcı boyutlara ulaşmıştır. Yani yenilir yutulur tarzda bir itham değildir.

ABD Dışişleri Bakanlığı 2021 İnsan Ticareti ( TIP) raporunda Türkiye, Suriyeli muhaliflere “ çocuk askerlerle somut destek” vermekle suçlanmış ve “çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesine alınmıştır. Buna göre Türkiye, Libya’da da çocuk asker kullanımına destek vermektedir.

Bu şekilde ABD, ilk kez bir NATO ülkesini “çocuk asker kullanımına destek veren ülkeler” listesine alarak açık tavır sergilemiştir.

Türkiye’ye yönelik bu suçlama çok önemlidir. Bu ithamın, geleceğe matuf Türkiye’ye yönelik muhtemel can sıkıcı senaryoların altyapısını mı teşkil edeceğini kestirmek zordur. Bunu gelecek zamanlar gösterecektir.

Fakat diğer taraftan masum insanlara yönelik terör eylemlerinde çocuk askerleri kullanan PKK / YPG terör örgütlerine ABD’nin desteği açıktan hala devam etmektedir. Söz konusu terör örgütlerinde eline silah alan çocukların yaşları 15, 16 ve 17 civarındadır.  ABD’nin destek verdiği terör örgütleri tarafından çocukları kaçırılarak örgüt saflarına katılan anneler, gece-gündüz gözyaşı dökmektedirler.

ABD’nin bu yönde kendi suçunu bastırmak ve dikkatleri farklı noktalara yoğunlaştırmak için bu tarz bir ithama sarılmış olabileceği düşünülebilir. Fakat itham edilenin sıradan bir ülke olmadığı dikkate alınırsa, meselenin ehemmiyeti anlaşılabilir.

Türkiye-ABD ilişkileri dönüşü olmayan yollara doğru ilerlemektedir.

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman KÖSE

Osman KÖSE

DİĞER YAZILARI Ahıska Türkleri Sürgün, Özlem Ve Gözyaşı Cumhuriyet’e giden süreç! Yalan bilgiler üzerine oluşturulan ırak işgal planı! Irak Seçim Sonuçları Rusya, Kırım Tatarlarına Baskıyı Artırıyor Yangınlar, Tahrik Ve Terör! 47 yıl önceki Kıbrıs Beşinci Yılında 15 Temmuz İshak Paşa Sarayı, Jaubert ve Ruslar! Çerkes Sürgünü ve Soykırımı! Eski Şehirler Veya Eserler Yunanistan’ın Bağımsızlığı 18 Mart ve Sonrası! Millete Adanmış Çileli Bir Hayat! Terörle Uğraşmanın Bedeli Ağır! Çin Tehlikesi Var mı! Biden İle Dış Politikada Yeni Dönem Hiçbir Güç Ebedi Değildir! Derin İzler Bırakan Bir Yıl! Göçmenlerin Trajedileri Ermenistan Hayali Vaatlere Kanmazsa! İran Üzerinden Ermenistan’a Yardım! Yunanistan İle İstikşafi Görüşmeler Türkiye Üzerine Planlar ve Projeler! Yunanistan’ın Hayali! Ellere Kelepçe, Başlara Siyah Çuval…! Yunanistan’a Destek, Türkiye’ye Köstek! Salgının Gölgesinde Bayramdan İzlenimler Panik yapılmamalı! Libya’ya Türk Askeri Gostivar’dan Resne’ye Balkanlar’da Osmanlı Eserleri Bir millet yok ediliyor dünya duyarsız! Toplumsal Değerlerde Dejenerasyon Dipsiz Göl’ün dibindeki hazine! Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında Irak’ta neler oluyor? Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru Suriye’ye barış ortamının gelmesi yakın mı? 120 Saatlik Ara Barış Pınarı Harekatı: Terör Ağı Dağıtılıyor Depreme ne kadar hazırız! İtibar avcıları! Doğu Türkistan’a kulak verelim! Bir zamanlar Türk şehri olan Belgrad Onlar ölürken biz burada huzurlu olamayız! Kadına şiddet artık son bulsun! Doğallığını Koruyan Bir Yayla: Güvende Yaylası Terör Koridoru Yerine Barış Koridoru Kalkınmanın Önündeki Engel: Kayırmacılık Amerika, Türkiye’ye karşı neler yapabilir Nihayet getirilmeye başlandı! Üçüncü Yılında 15 Temmuz Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz planlar! Libya gittikçe kaos içine sürükleniyor! 23 Haziran Sonrası Dünyanın Doğusu Her Devirde Güçlü Devletlerin Hedefi! Bayramda Siyaset Rüzgârı S-400’ler Üzerinden ABD İle Kriz! Hüzünlü Gönüller İle Bir Bayrama Daha Girerken…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA