DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İsa ÇOLAKER
İsa ÇOLAKER
Giriş Tarihi : 26-07-2021 12:49

Nesillerin Zamanla İmtihanı

 

Rahmetli Mehmet Kaplan Hocanın Nesillerin Ruhu adlı bir deneme kitabı mevcuttur. Nesillerin sayıya tekabül ettiği günleri yaşıyoruz. Yeni nesiller kimin? Nesillerin imtihanını nasıl anlayacağız? Kim, hangi nesille sınanıyor? Z kuşağı, Y kuşağı ya da V kuşağı var mıdır? Nesillerin kimin olduğu, en az nesillerin adı kadar önemlidir. Çünkü, neslin inşası biraz da tanımında gizlidir. Nesil inşa etmek isteyenlerin davası ve önerdikleri devaları olmalıdır. Yani siz nesilden önce yol alacaksınız. Hiçbir kuşak, yan gelip yatarak inşa edilmez. Bu dün böyleydi, yarın da böyle olacaktır. Bakalım, kim hangi nesli ve nasıl inşa ediyor.

 

Nesillerin birinci talibi, dizilerdir. Koşar adım giden bir dizi film gerçeği var. Nesilleri inşa eden diziler var! Fatmagülün Suçu Ne? Sadakatsiz, Menajerimi Ara bunlardan bazılarıdır. Amerikan kırması bu diziler, nesillerin zehirlenmesinde başı çekiyor. Popüler kaygı ve halk dalkavukluğu mantığıyla çekilen bu diziler; yerli kimlikten ziyade, batıcı ve seküler bir yaşamı dayatıyor. Mesela, yaşı küçük kızların birlikte evden kaçması ve birarada yaşama arzusu özendiriliyor. Dizileri çekenlerin mantığı, halk bunları izliyor! Tamam da halk neler istiyor! O talepleri niye görmüyorsunuz, sadece haz ve hormonlu bir yaşam öneren dizileri çekiyorsunuz. Ağababalarınız sizi, fos televizyonculuk yapasınız diye mi tuttu?

 

Nesillerin bir diğer taliplisi de görgüsüz ebeveynlerdir. Çocukluğumda bir şey yaşamadım, kızım ya da oğlum serbest yaşasın diyen lümpen gurup. Yani geciken ve bastırılmış özentilerini çocuklarında test etmek isteyen görgüsüz sınıflar. Çocuğuna dur demeyen, cahil talepleriyle yol alan ebeveynler. Gencin her talebini karşılayan, filtresiz bir yaşam isteyen, özentili bir gençlik üreten alt sınıflar. Kadın programlarının ana fragmanları bu tip kaybetmiş ailelerle dolu. Sadece ağlayan, aile olamamış, ezik ebeveynler topluluğu. Kontrolsüz bu aileler, bütün yanlış içecekleri de kabul etmiş haldeler. İçki, esrar, eroin vb. Bu ailelerin genç rol modelleri, dizilerin çakma aktör ya da aktristleridir. Çünkü, onlar da bu yollardan şöhrete koşuyor.

 

Çocukların hatalarını hüner görenlerin aileleri de koşar adım kaybolmuş bir yaşama koşuyor. Şımarık ailenin şımarık çocuğu olmak da bir nesil yorgunluğudur. Çocuğuma sahip çıkamadım, eşime dur diyemedim herzeleri bundandır. Harcanmış bir nesiller savaşı mevcuttur. Evden kaçtım, özgürlük istiyorum, naraları sonuçtur. Aileyi sorgulatan gurupların savaşı, yine aile ocağıyladır. Çünkü, bütün devletler, ailenin yıkımıyla parçalanmıştır. Ailemle yaşamak istemiyorum diyen kızımız, aslında devletin şefkat kollarından kopmuştur. Sığınma evi, Huzur evi, Bakım evi gibi yapılar aileyi restöre edemez! Aileyi, anne ve baba inşa eder, devlet ve millet korur. Okul da geliştirir. Meselenin özü budur.

 

Nesillere çökmeye çalışan bir başka grup da görgüsüz ve sansürsüz youtuberlerdir. Kısa yoldan izlenen videolar, gençleri ağzı ve herşeyi bozuk youtuberlere mahkum etmiştir. Ezik sınıfların kopyacı gevezeleri olan bu meczuplar, sadece öykünme ve taklit yaparak, biraz da söverek nesil iğfal ediyorlar! Hiçbir olumlu bagajı olmayan, hedefsiz, yamuk, lubyan tiplerin türedi adamları youtuber oluyor. Ulaştıkları sulu ve bozuk yaşamı enjekte etmek için, her değere sövmekte beis görmüyorlar. Pkklı, lubyan youtuber bile var. Allahım ne günlere geldik. Bir Nesli Nasıl Mahvettiler diye kitap yazan Osman Yüksel Serdengeçti bile haklı çıktı. Demek ki neslin inşası, en az doğurmak kadar zormuş. Esas mesele neslin imtihanıdır diye boşuna demiyorum. Zor bir imtihandayız. Allah neslimizi ve milletimizi korusun.

 

Peki bir nesli nasıl imar edeceğiz. Bunlara nerden başlayacağız. İnsan düştüğü yerden kalkar. Biz de maarif yoluyla nesle yöneleceğiz. Liyakatsiz yönetici, memur öğretmenle, çakma hocayla değil; sahici dava adamlarıyla ve gençlerle yola devam edeceğiz. Sanatla, edebiyatla, resimle, fotoğrafla, emekle yola gideceğiz. İşi gücü refah ve para olanların insan kazanması ve gençlik ihya etmesi olası değil. Yeni kuşak sadece değere değil, başka ilkelere de önem veriyor. Serazad bir gençlik istemiyorsak, ahlaklı ve ilkeli bir yol arkadaşı gurubumuz olması gerek. Tıpkı gençlik liderliği gibi teşkilatçı bir kafamız olması gerek. Ünsüz, sansız, şöhretsiz bir topluluk böyle bir nesle talip olacaktır. Gençlik de önderini beklemektedir. Ben bunu görüyorum. Kitaplı, ahlaklı, çalışkan, istekli bir gençliğimiz mevcut. Sadece yol gösterici adamları bekliyor.

 

Necip Fazıl Kısakürek’in Gençliğe Hitabe’sinde belittiği gibi:"kim var! " diye seslenilince, sağına ve soluna bakınmadan, fert fert "ben varım! " cevabını verici, her ferdi "benim olmadığım yerde kimse yoktur! " duygusuna sahip bir dava ahlâkını pırıldatıcı bir gençlik...” her daim mevcuttur. Yeter ki bu nesillere sahip çıkacak öncü insanlar ortaya çıksın. Benim salgın günlerinde gözlemlediğim durum budur. Televizyon, sosyal medyanın esir alamadığı bir gençlik inşa etmek dileğiyle. Yine üstadın dizeleriyle bitirelim:” "zaman bendedir ve mekân bana emanettir! " şuurunda bir gençlik...

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA