DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 03-12-2020 06:45

Özgürlük Ne İçin?

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla…

Aralık ayına girmekle beraber tüm dünyada devam eden Corona virüsün insanların hayatında çoğalan bir travma oldu. Çok kısa sürede  kaybettiğimiz sevdiklerimiz ‘Acaba hasta olursam bu hastalığı atlatabilir miyim’ endişesi, risk grubunda olan büyüklerimize karşı,  taşıyıcı olma ve  bulaştırma korkusuyla baş etmek ve fiziksel mesafenin olumsuz  etkileri. Yeniden hayatımıza giren  karantina ve kısıtlamalara alışmak derken,’ Eskiden ne kadar özgürmüşüz’  demeye başladık.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.  Bu söz bile geleceğe endişeyle bakmaya yetiyor değil mi? İstesek de istemesek de korku ve ümit arasında kaldık. Yazmak kolay, nasihat etmek çok kolay ama yaşamak zordur. Ateşler düşüyor evlere ama kimse saramıyor yaraları, paylaşamıyor üzüntüleri ve kimse kimsenin gözyaşını silemiyor. Ve insan sadece Allah’a sığınabiliyor ve yardımı da O’ndan diliyor.

Bu salgınla beraber en çok özgürlüğümüzü kaybettik diyor birçoğumuz. Çok mu özgürdük? Özgürlük nedir?   Sözlükte herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlanmaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu olarak tarif edilir. İnsan kendini sınırlandıran her türlü sınıra karşı koymak ve zorlamaya karşın mücadele vermek üzere yaratılmıştır. Allah fıtratımıza bunu kodlamıştır. Neden? Bir imtihan yurdu olan bu dünyada seçim yapabilsin diye. Hak ve hakikati seçip seçmemekte yüce yaratıcı bizi özgür bıraktığından, insan Allah dışında hiçbir varlığın buyunduruğu altına alınmaz şekilde yaratılmıştır. İslam dini o yüzden köleliğin karşısında durmuş. Buna mukabil  insanı özgürlüğüne kavuşturmak ta o kadar değerli olmuştur.

Özgürlük kavramı öyle tartışılır bir kavram ki bizler özgürlüğün ne olduğundan bihaber yaşıyormuşuz aslında. Kısıtlandıkça,  sınırlandıkça, özgürlüğün farkına vardık diyeceğim ama yok pek farkına varmak değil bu! Bizler nefsin hevâ ve hevesine köle olmayı özgürlük olarak anlamışız. Dünyanın eğlencesinden zevklerinden mahrum olmayı özgürlüğümüze vurulan  zincir gibi görmüşüz o kadar. Ruhlarını bu zincirlerden kurtaramayanlar içlerinde oluşan bu boşluğu doldurmak için daha fazla kölelik yapar olmuş.

Allah (c.c.) bizleri iman ile özgür kılmıştır. İnsan,  özgürlük adına inkâr ile şeytanın ve nefsin kölesi haline gelmiş. Modern dünya düzeni bu köleliğin pazarlayıcısı olmuş ve çok da alıcı bulmuş.  Allah yeme içme de dahil, yaşantımız içinde ki ihtiyaçlarımız için belli bir terbiye ve eğitim vermiş helâl ve haram olan  olarak sınırlandırmış ama insan yine özgürlük adına yemeye ve içmeye köle olmuş. Harama helâle bakmadan hayati ihtiyaçların kölesi. Allah bizleri dünya ve içinde ki kazanımlarımız için de uyarmış ve bir çizgi çekmiş. Bu çizgi aynı sonsuzluk çizgisi gibi ebedi olan hayatı hedeflerken, insan onu özgürlüğüne vurulmuş pranga olarak görmüş de dünyanın dibine batmış da batmış. Ne adına özgürlük adına!

İnsan, yani günümüzün modern köleleri, teknolojinin, refahın, hazzın köleleri... Üç saat bir elektrik kesintisinde bile ne yapacağını şaşıran, yaşamayı yeme içme ve eğlence arasında geçen bir zaman olarak gören zavallı. Kendine göre oluşturduğu konforun içinde müebbet yiyen mahkumlar.

‘Şüphesiz Allah, insanlara hiçbir şekilde zulmetmez; fakat insanlar kendilerine zulmeder’ (Yunus 44)der Rabbimiz. İnsan en çok kendine zulmeder.

Allah bizi her şeyin hakikatine dikkat çekerken, insan özgürlük adına o hakikatten uzaklaşır. Allah insanın özgürlüğü için, bilinç altı ve egolarından kurtarırken aynı insan özgürlük adına güdülerinin esiri haline gelir. Daha çok özgürlük adına! Allah’tan başka hiçbir şeyi  ilah kabul etmeyenler, dünyanın ve içinde ki  makam, mevki para, mal ve mülkün esiri olmazlar. Esir olmayı bırak tenezzül bile etmezler. İnanan bir Müslüman dünya zindanından kurtuluşa ermiş  özgür  kişi olur aynı zamanda.

Özgürlük, içimizde nefsin istek ve arzularından arınmadan asla sahip olamayacağımız bir duygudur. Allah’ın, kullarına şah damarından yakın olduğu sırrına ermedikten sonra bu özgürlüğü hissedemeyeceğiz. Allah’ın dostluğu  ile mutlu, yakınlığıyla huzurlu, sevgisiyle daha özgür olduğumuzu anlamak temennisiyle..

‘Bilesiniz ki Allah dostlarına asla korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler.’(Yunus 62)

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA