DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 08-03-2024 15:19

Özlenen Ramazan

Kalabalık bir şehir koşuşturmasının içinden sıyrılıp namazı eda edebilmek için bir  mahallenin içinden geçiyorum. Ne kadar da sessiz,sanki kimse yaşamıyor gibi.

Halbu ki içinde bulunduğumuz Ramazan ayı insanı tüm iç dünyasına ve dış dünyasına karşı farkındalıklı, heyecanlı,mutlu kılardı. İnsanlar üzerinde en olumlu zaman dilimiydi. Bizler ne zaman farkına varmıştık Ramazanın?Bizim ramazanla tanışmamız çocukluğumuza dayanırdı..Tadını ancak yaşayarak anlayabildiğimiz bir zaman dilimiydi Ramazan..

Her sene farklı tadı heyecanı ve güzelliği bizlere  bıraktığı lezzetlerini bütün bir ömür  taze ve dipdiri hatırlardı  insan..  Allahu teala hazretlerinin değer verdiği içinde Kur'an'ın doğum gününü barındıran bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesini taşıyordu Ramazan...       

Çocukluğumuzda tuttuğumuz oruçlar bir başkaydı. Ramazanın güzellikleri bambaşka ..Bir gece davulcunun sesine uyanmak ve davulcuyu merakla beklemek ona bir selam vermenin heyecanıydı belki kim bilir….Ramazanın ilk günü evin içindeki hummalı koşturmacaydı..

Babalarımızın Ramazan ayında her zamankinden daha erken gelip birlikte iftar açmaktı. Sıcak bir pide kokusunun tüm eve dağılmış olmasıydı. Hiç beklemediğimiz kadar heyecanla ezanın okunmasını bekleyişti..Ramazan ayı her zaman güzeldi güzellikler getirirdi insana. Şimdilerde paylaşmanın sırrına erememiş yürekler Ramazanı belli bir süre' aç  kalmak' olarak anlamaktan ileriye gidememişlerdir. Günümüz insanının yalnızlığı Ramazanda daha bir derindir, çünkü Ramazan toplumun her kesiminin birbiriyle kaynaştıran çok güçlü bir ibadet şeklidir..

Bizim çocukluğumuzda Ramazan komşularımızın bizim evimizde iftar etmesiydi. Özellikle fakir fukara çağrılır gönülleri hoş edilirdi.  Ardından akrabaların birbirlerini iftara  çağırması karşılıklı ülfetin ve sevgini sağlamlaşmasıydı...Ramazan ayına dair bizi tebessüm ettiren komşu çocuklarıyla birlikte teravih namazına gidişimizdir hele ki birbirimize bakarken birden gülüşümüz ve büyüklerden yediğimiz azardı. Şimdi camilerde çocuk sesini bile duymaz oldu kulaklarımız..

Eğer mübarek ramazan yaza gelmişse cami çıkışı yediğimiz dondurma veya bir şişe gazozun içinde saklıydı orucun ve ramazanın güzelliği bizler böyle sevdik ramazanı...Büyüklerimiz daha derin yaşıyorlardı Ramazanı gündüzleri mahallelerde yapılan mukabelenin telaşı birlikte ibadet etmenin sevinciydi...Bu sevinç devamlı hayırlar ve sadakalarla derinleşirdi. Herkes kendi imkanı doğrultusunda hayırda yarışılırdı. Çünkü ramazan ayında bire on,ona yüz verilerek sevabı Allah' tan umulurdu. Bizim evlerimizde büyüklerimiz olurdu ve onlar hayata dair tüm tecrübelerini bizlere aktarırlardı. Ramazanda oruç tutmanın aç kalmak olmadığını ,insanın sadece midesini doyurmakla birlikte ruhunun ve kalbini de doyması gerektiğini eğer böyle olmazsa eksik kalırdı.

Biz bilirdik ki oruçlu sadece midesiyle oruç tutmaz aklına ,kalbine, gözüne, kulağına ,ayaklarına ve ellerine de oruç tuttururdu. Ramazan tüm bedenin farklılılığının arttırıldığı ve kişinin zaaflarını kontrol altına almasıydı.. Ramazanı on beşinin gelmesi demek gönüllere ayrılık acısının düşmesi demekti. Müminler için sevgilinin sayılı bir zamanın kaldığı anlamına gelirdi ve hüzünle dolardı kalpler, yaşarırdı yürekler...Her zamandan daha bir gayretler artar çünkü içinde kadir gecesini kaçırmamak için son on gün itikaf zamanıdır .Başı rahmet ortası mağfiret ve sonu cehennemden Azad olan kutlu zamandı. Ramazan rahmeti ve merhameti kuşatmaktı..

Bütün bir seneyi ramazan rahmetiyle yaşamaktı..

Ramazanın sonunda Rabbimizin müminlere hediyesi olan bayramla yürekler Huzur bulur ramazanı bitmesiyle üzülen gönüller bir ibadeti yerine getirmenin sevincini yaşardı.

İçimizin yandığı yediğimizden içtiğimizden tat almadığımız bu günler Filistinli kardeşlerimiz için daha fazla ne yapalım sorusunu sorup cevap alacağımız bir Ramazan olacak. Ramazan ayımız Tüm zulüm altındaki kardeşlerimize selamet getirsin inşallah..

Hayırlı Ramazanlar

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA