DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman KÖSE
Osman KÖSE
Giriş Tarihi : 06-06-2019 11:39

S-400’ler Üzerinden ABD İle Kriz!

Tarihin ve bulunduğu coğrafyanın Türkiye’ye yüklediği sorumluluklar, ABD menfaatleriyle çelişmektedir.

1780’li yıllara kadar inen ABD ile ilişkilerin başlangıcı, 1950’li yıllardan sonra dostane bir müttefiklik şekline bürünerek bu günlere kadar geldi.

Türkiye’nin NATO’nun etkili bir üyesi olması, bu ilişkileri daha da pekiştirdi.

İki ülkenin çıkarları öncelikli olmak kaydıyla gelişen dostane ilişkiler, son yıllarda yerini soğuk bir havaya terk etmiş ve bu günlerde de Rusya’dan alınacak olan S-400 Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi sebebiyle neredeyse kopma noktasına gelmiştir.

 Her ne kadar S-400’ler ile zirveye tırmanan bu kriz son dönemde her alanda kendini hissettirse de, iki ülke arasındaki ilişkilerin dalgalanmaya başlaması görünürde 2003’teki 1 Mart Tezkeresi ile başlayan bir sürece, bunun arka planında da Türkiye’nin Turgut ÖZAL ile başlayan dönemde gözle görülür bir kalkınmaya ve etraf ülkelere model olmaya başlanmasına kadar dayanmaktadır

 Öyleyse bu olumsuz gidişatın sonunda, ABD’nin eski NATO Büyükelçisi Nicholas BURNS’un ifadesiyle Türkiye’nin S–400’leri satın alması gerçekten NATO’ya ihanet midir ve ABD ile ilişkileri bitirir mi?

 Her şeyden önce hem ABD ve hem de Türkiye, karşılıklı olarak sarf ettikleri sözler, diplomatik görüşmeler ve konuşmalarda “menfaatler” doğrultusunda hareket etmektedirler.

Türkiye’nin ABD’den sipariş ettiği F-35 savaş uçaklarının tesliminde yaşanan aksamalar ve “Eğer S-400’leri alırsanız bu teslimatı yapmayız” çıkışları Rusya’dan yapılacak bu yüklü alımlardan vaz geçirmeye yöneliktir.

ABD’nin geleceğe matuf planları çerçevesinde, 2000’li yıllardan sonra Ortadoğu’ya yaptığı ve halen devam eden askeri yığınakla siyasi, sosyal ve kültürel olarak bölgeyle entegre ve önemli bir güç olan Türkiye’yi yanında tutma gayreti her zaman önemini korumaktadır.

 Umman, Katar, Ürdün, Suriye, Kuveyt, Bahreyn ve BAE gibi ülkelerde bulunan üslerdeki 50 binin üzerindeki askeri varlığı, Basra Körfezine gönderilen Bombardıman Görev Gücü ve bir kaç gün önce Ortadoğu’ya bin 500 asker gönderme kararı dikkate alınırsa, ABD’nin kolayca Türkiye’yi karşısına alamayacağı anlaşılmaktadır.

ABD’den gelen sert açıklamalardan yola çıkılarak, 2017’de ABD kongresinde kabul edilen ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme (CAATSA) yasası çerçevesinde yaptırımlar ile karşı karşıya kalınması ihtimali Türkiye için endişe sebebi görünebilir.

S-400 krizi sebebiyle ABD ile ipler tamamen kopsa bile Türkiye’nin F-35 savaş uçakları gibi askeri eksiklerini temin edebileceği Rusya ve Çin gibi alternatifleri mevcuttur.

Tüm bunlar dikkate alınırsa Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri almada geri adım atması söz konusu değildir; zaten teslimat Temmuz ayında başlayacaktır.

 Yine Türkiye S-400’leri aldı diye de ABD’nin F-35 savaş uçaklarının teslimini iptal etmesi söz konusu değildir. Trump’ın ifadesiyle “ABD’yi sürekli Ortadoğu’da savaşın içinde tutmak” isteyen ABD silah tüccarları için de bu satış önemlidir.

Türkiye, yakın zamanda hem S-400 ve hem de F-35’lere kavuşacaktır.

 Fakat Türk-Amerikan ilişkilerinin eski dönemlerdeki pembeli günlere geri dönmesi artık çok zordur.

Çünkü tarihin ve bulunduğu coğrafyanın Türkiye’ye yüklediği sorumluluklar, ABD menfaatleriyle çelişmektedir.

Osman KÖSE

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman KÖSE

Osman KÖSE

DİĞER YAZILARI Ahıska Türkleri Sürgün, Özlem Ve Gözyaşı Cumhuriyet’e giden süreç! Yalan bilgiler üzerine oluşturulan ırak işgal planı! Irak Seçim Sonuçları Rusya, Kırım Tatarlarına Baskıyı Artırıyor Yangınlar, Tahrik Ve Terör! 47 yıl önceki Kıbrıs Beşinci Yılında 15 Temmuz Müttefikin Yeni İthamı: Çocuk Askerler! İshak Paşa Sarayı, Jaubert ve Ruslar! Çerkes Sürgünü ve Soykırımı! Eski Şehirler Veya Eserler Yunanistan’ın Bağımsızlığı 18 Mart ve Sonrası! Millete Adanmış Çileli Bir Hayat! Terörle Uğraşmanın Bedeli Ağır! Çin Tehlikesi Var mı! Biden İle Dış Politikada Yeni Dönem Hiçbir Güç Ebedi Değildir! Derin İzler Bırakan Bir Yıl! Göçmenlerin Trajedileri Ermenistan Hayali Vaatlere Kanmazsa! İran Üzerinden Ermenistan’a Yardım! Yunanistan İle İstikşafi Görüşmeler Türkiye Üzerine Planlar ve Projeler! Yunanistan’ın Hayali! Ellere Kelepçe, Başlara Siyah Çuval…! Yunanistan’a Destek, Türkiye’ye Köstek! Salgının Gölgesinde Bayramdan İzlenimler Panik yapılmamalı! Libya’ya Türk Askeri Gostivar’dan Resne’ye Balkanlar’da Osmanlı Eserleri Bir millet yok ediliyor dünya duyarsız! Toplumsal Değerlerde Dejenerasyon Dipsiz Göl’ün dibindeki hazine! Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında Irak’ta neler oluyor? Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru Suriye’ye barış ortamının gelmesi yakın mı? 120 Saatlik Ara Barış Pınarı Harekatı: Terör Ağı Dağıtılıyor Depreme ne kadar hazırız! İtibar avcıları! Doğu Türkistan’a kulak verelim! Bir zamanlar Türk şehri olan Belgrad Onlar ölürken biz burada huzurlu olamayız! Kadına şiddet artık son bulsun! Doğallığını Koruyan Bir Yayla: Güvende Yaylası Terör Koridoru Yerine Barış Koridoru Kalkınmanın Önündeki Engel: Kayırmacılık Amerika, Türkiye’ye karşı neler yapabilir Nihayet getirilmeye başlandı! Üçüncü Yılında 15 Temmuz Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz planlar! Libya gittikçe kaos içine sürükleniyor! 23 Haziran Sonrası Dünyanın Doğusu Her Devirde Güçlü Devletlerin Hedefi! Bayramda Siyaset Rüzgârı Hüzünlü Gönüller İle Bir Bayrama Daha Girerken…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA