DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 21-01-2017 07:31

Sadece Süt

Süt denildiği zaman aklına kötü bir anı gelen olduğuna inanmam ve ya inanmak istemem, çünkü bizim dünyamızda süt, sağlığın, büyümenin, temizliğin, saflığın, sadeliğin bir temsilidir adeta. Çocukluğumuzda annelerimizin vazgeçilmezi, dar zaman aralıklarındaki beslenmede hem su hem gıda yerine geçip bizi kısa sürede ve sağlıkla doyuran bir nimettir süt. Öyle bir nimettir ki dünyaya ilk geldiğimiz anda karnımızı ilk o doyurur ve 6 ay boyunca başka hiçbir gıdaya ihtiyaç bırakmaz. Bu ister anne sütü olsun (her zaman ilk tercihtir), ister inek ya da keçi olsun böyledir. Sütün rahmani bir özelliğidir bu bence.

Peki, çocukluk zamanlarımızın bu vazgeçilmez gıdası nasıl olur da daha sonra bizler tarafından unutulur? Aslına bakarsanız ihtiyacı hiç bitmez ama onun yerine tercih ettiğimiz diğer gıdalar nedeniyle biraz ikinci plana itilir belki de. Acaba gerçekten öyle mi diye düşündüm ve Türkiye’deki süt tüketimi oranlarına bakma ihtiyacı hissettim:

Sonuçlar yüz güldürücü. Ülkemizde yaklaşık yıllık 810 bin ton süt toplanmakta ve bunun büyük bir çoğunluğu da süt ürünleri (peynir, tereyağı, yoğurt, ayran…) adı altında pazarlanmak üzere fabrikalarda işlenmekte. Gayet güzel! Bunlar ölçülebilir rakamlar. Arada da küçük satıcılar dediğimiz ve istatistik çalışmacılarının teleskopuna yakalanamayan grup daha var. Bu grup, çarşı ve pazarlarda, ya da kapı dolaşıp süt satanlar. Bunların hiç de azımsanacak bir sayıda olduğunu da düşünmüyorum. Benim yaşadığım çevrede onlarca kişi bu şekilde süt temin ediyor ve bundan oldukça da memnun. İşte asıl sadelik ve güzellik te burada başlıyor bence, çünkü ben ev yoğurdunda bulduğum lezzeti hiçbir hazır işlenmiş yoğurtta bulamadım. Sütler de aynı. Tereyağı da öyle. Bu tabi ki benim tercihim. Marketlerde satılan sütler faydalımı yoksa faydasını yitirmiş mi bilemem. Bu konu ile ilgili çeşitli görüş ayrılıkları var. Bir grup, sütün çok yüksek ısıya (UHT) maruz kaldığı zaman pek çok faydalı protein ve vitaminlerini kaybettiğini ve böylece sindirim sistemine zararlı bir hale geldiğini savunup Show programlarında boy gösterip bunları anlatırken, diğer bir grup kesinlikle böyle bir durumun söz konusu olmadığını tam aksine bu çok yüksek ısı yöntemiyle ham sütteki mikroplar öldüğü için bunları tüketmenin daha sağlıklı bir davranış olduğu görüşünde. Ben bu konunun uzmanı değilim, ancak umarım ülkemizin diğer bilim insanları bu konuya daha net, objektif ve bilimsel bir yanıt getirirler. Böylece bütün tartışmalar biter.  O zamana kadar kendim şahsen annanemin yağını, yoğurdunu, sütünü tercih edeceğim.  En azından şunu biliyorum ki sütün içerisinde ki pek çok zararlı bakteri ocak üzerinde bir süre kaynatılınca yok olmaktadır. Bir de satın aldığım yerin temizliğine ve şartlarına güveniyorsam bana yeter.

Kısacası “Anneee! Ben sadece süt içicem.” Hatırladınız mı?

Sağlıcakla…

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA