DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 29-10-2021 14:49

Selamünaleyküm

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…   

Son bir buçuk yıldır ne kadar çok acı, ne kadar çok korku hayatımıza girdi ve biz ne kadar çok  köklü değişikliklere adapte olduk. Şimdi tüm bu değişimlerin sonuçlarıyla yüzleşiyoruz. 

Özellikle eğitimin içinde olmam sebebiyle çocuklarımızda oluşan büyük bir boşluk var. Ama ben eğitim anlamında demiyorum. Hep savunmuştum bunlar zaten  telafi edilebilir, edilecektir.

Çocuklarımızda ve gençlerimizde hatta yetişkin insanlarımızda, insanın insanla arasına koyduğu mesafenin olumsuz sonuçlarını aşmamız biraz zaman alacağa benziyor. Bu çağın en büyük imtihanı insanın insana hasret kalması galiba!

  Efendimizin;

“Sizler inanmadıkça cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. Aranızda muhabbetin çoğalması için selamı yayın ve hediyeleşin ”  buyuruyor.(Müslim I, Kitab al-İman, s. 113). 

Bu küresel salgının en olumsuz yanı, insanın  insandan kaçmasıydı. İnsanlar birbirine sarılamadı, dertleşemedi olması gereken sosyalleşme çok büyük yara aldı. ‘Ya hasta olursak’  ‘Ya bulaşırsa’  dedik ve kaçtıkça kaçtık. Oysaki ne kadar ihtiyacımız vardı bir selama!

Es Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır.

Rabbimizin güzel isimlerinden biridir. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır. Bu selamı vermeyi de almayı da  kendimize çok gördük.

Sonra ellerimizde insanın yerini almaya çalışan daha tam olarak ne olduğu konusunda bir bilgiye sahip olmadığımız aletlere kurban ettik insanlık sevgimizi.

Acınası hallere düştükçe düştük. Sosyal medyada fenomen olmak için yapılmayan kalmayan saçmalıklarla yalnızlığımız gider zannettik. Beğeni sayısı ve tıklanmanın mutluluk getireceğine kim inandırmıştı ki bizi?

Ben sevdiğim insanın sesini duymalıyım, yüzünü görmeli ve gözlerine bakmalıyım…

Ben ona ‘Kardeşim, arkadaşım dostum!’ diyerek sarılmalıyım. Bir selamı bir tebessümü çok görmemeliyim ve çok görülmemeli! Elimizde kalan değerler ne kadar kaldı bir elin parmakları kadar az ve biz onlarla yetinmeye çalışıyoruz. Kalbimiz kardeş! Kalbimiz doymuyor! Bu kalp artık bu kadar ayrılığı kaldırmıyor.

Bir birimizi sevmedikçe iman edemeyeceksek sevmeye mecburuz. Geçenlerde apartmanın içinde bir komşuma selam verip halini hatırını sordum. Komşumun gözleri doldu ve mutluluğunu dile getirince ‘İnsanın bazen nasılsın denmesine ne çok ihtiyacı var’ dedi.

Evet bu soruyu sormaya ve bu soruyu duymaya ihtiyacımız var.  Bir selam deyip geçmeyin içinde büyük bir sır barındırmasaydı Allah Rasulü Efendimiz bize bunu tavsiye etmezdi.  

Çocuklarımız okullarında öğretmenlerinden güzel söz duymaya, çalışanlar iş arkadaşlarından bir selama ve  insanın insana muhabbete ihtiyacı var. Bize öğretilen içi de dışı da kibir kokan, bizden olmayan davranış şekilleri sizi daha ayrıcalıklı yapmıyor.

İnsanlığınızdan çalınan benliğinizle bir batağa batıyorsunuz o kadar. Selam vererek veya verilen selamı alarak yücelir insan.

Bu davranışın temelinde mütevazi bir Müslüman duruşu vardır. Bize ait olmayan rolleri benimseyeceğimize Efendimizin tavsiyesiyle tekrar insanlığımıza özümüze dönelim.  

Bir tebessümün bir selamın insanın gününü nasıl güzelleştirdiğine şahit olabilirsiniz. İyiliğe önce bizim ihtiyacımız var.

Mutsuz musun?

İyiliğini çoğalt!

Depresyonda mısın? Dertlilerin derdini dinle çare ol!

Yalnız mısın? 

Müslüman kardeşlerinden selamı esirgeme!

Verdikçe çoğalacak sevgin emin ol! 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Amerikan Rüyası Bitti Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Tevükkül İmtihanı Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA