DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
Giriş Tarihi : 20-04-2020 15:52

Tevükkül İmtihanı

En güzel sözlerin sahibinin adıyla…

Allah’ın adıyla…

Karantinada geçen her gün,  insanlarımızı  biraz zorlasa da  kabullenerek bu süreci atlatmaya çalışılıyoruz. Ne var ki yakın çevremde telefonla yaptığım görüşmelerde insanlarımızda oluşan hastalanma korkusu, virüs kapma endişesi, temizlik takıntısı, gelecek kaygısı gibi büyük evhamlara yol açan psikolojik sıkıntılar baş göstermeye başladı. Bu endişe,  takıntı, duygu ve düşüncelerdeki vesveselerle baş edemez olduklarını dile getirenler bir hayli fazla. Uzmanların  salgın hastalık sebebiyle birçok travmaların  ilerleyen süreçte daha ciddi bir şekilde  önümüze çıkacağından bahsediyorlar.

Ne kadar tedbirli olsak da takdire karşı,  tedbirin nafile olduğunu biliyoruz. Hayat yavaşladı, evlerimize sığındık, özelimize döndük ama kendi içimize dönebildik mi bilmiyorum. Yakınımıza bakmaya başladık; evimize, eşimize mahallemize bakmaya ve görmeye çalışıyoruz. Gönül gözüyle görülmeyen hiçbir şey baş gözüyle de görülmüyor. Eşinizin yüzünde ki çizgileri, saçında ki beyazlığın farkına varmak, hepsi için nasıl bedeller ödediğini düşünmek, çocuğunuzun aslında ne kadar duyarlı ve düşünceli olduğunu kavramak evlerin balkonundan gökyüzüne bakmak  gibi  çok  basit yaptığımız ve yaparken aslında nedenli kolay ve insan içinde bir o kadar değerli olduğunu fark etmediğimiz şeyleri fark ettik. Bizlere çok güzel bir hassasiyet kazandırdı  bu günler. En çok da ölüme alıştık.

Her gün  televizyonlarda  virüs yüzünden hayatını kaybeden yada enfekte olanların   haberlerini  hayatımızın merkezine aldık. Duymaya bile tahammülümüzün olmadığı ‘ölüm’ kavramı dünya genelinde ölenlerle birlikte ne kadar basitçe anılır oldu. Atalarımızın hayatın orta yerine koydukları ‘ölüm’ şimdi evlerimizin başköşesinde oturmaya başladı. Neden korkar insan ölümden? Ayrılık korkutur insanı! Dünyaya  aldanmışlığımızın yüzümüze vurulmasıdır  desek yanılmayız.  Sevmek iddaasında olduğumuz her şeyi kaybetme korkusudur. Sevdiğimizi  iddaa ettiğimiz, Rabbimize kavuşmaktan korkmak mı?  Sevmekle  sınanmadıysanız çok iddaalı olmamanız gerekir. Sevmek ve ölüm kardeş kelimelerdir bana göre. Tam burada aslında derdimize çare ‘Tevekkül ‘ dediğimiz kavram dünyaya bakış açımızı değiştirir. Nedir Tevekkül?

‘Tevekkül’ kavramı Sözlükte: Allah'a teslim olmak, güvenmek, dayanmak, bağlanmak ve sığınmak anlamlarına gelmektedir. Bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp ona güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.  "... Kim Allah'a dayanırsa Allah ona yeter." (Talak suresi, 3. ayet)

Evrendeki olaylar bir düzen ve yasalar ve  kendine göre bir sebep-sonuç ilişkisi içinde olmaktadır. İnsanlar akıl ve iradeleriyle bazı sebepleri bulabilirler. İnsan evrende geçerli olan yasaları gözeterek, çalışır, çabalar, sebeplere sarılır, ondan sonra Allah'a güvenir.  "İnananlar yalnız Allah'a dayanıp güvensinler. (İbrahim suresi, 11. ayet)

‘’ Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir; kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar.’’(Şûrâ suresi Ayet 30) Bu hakikate inanmaktır. Sonra yaptıklarımıza ve yapmadıklarımıza tekrar bakmak gerekir…

Başımıza gelen imtihanlara karşı isyan derecesinde vesvese yapıyorsak, biz bu dünya ve içindekileri Allah’tan çok seviyoruz demektir. Gelişmiş dünyanın insana tek yüzünü gösterdiği günlerde dünya diğer yüzünü de  bizlere göstermiş oldu. Ne kadar gelişirsen geliş, neyi bulursan bul! Sen Allah ile olmazsan mutsuz, huzursuz ve sorunlu olacaksın. Şartlar ne kadar değişirse değişsin bizler Allah’ın bize taktir ettiği ömür kadar dünyada kalacağız, O’nun taktir ettiği kadar nimetleneceğiz.

İnsanın  tüm bu süreçte yapması gereken Allah’a olan imanı, peygambere olan sevgisi ve dünya ile olan gönül bağını  tekrar kontrol etmesi gerekir. Vaz geçemediğimiz olmazsa olmaz dediğimiz bir çok alışkanlıklarımıza dini bir ritüel gibi bağlı kaldığımızın farkında mıyız?   İnsan Allah ile İnsan insan ile insan öz benliği ile ve insan şeytan ile,  her daim bir ilişki ve imtihan  içinde. Şeytan insanın Allah’a sığınıp güvenmesini Allah ile huzur bulmasını istemez. Bu günlerde yaşadığımız bu vesveselere bu gözle bakalım. Bu duygu ve düşünceler bizi neye yaklaştırıyor? Neyden uzaklaştırıyor?  Allah seni görünmeyen şeytanın fısıltılarından koruduğu gibi bu virüs illetinden ve  bundan   doğan korkulardan da koruyacaktır. Tüm bunların farkına varabilmen  için  Allah’ı  tanıman, Allah’ın insanı  niçin yarattığının ve insanın  nereye doğru gitmekte olduğunu bilmen gerekiyor. Bedeli cennet olan bir tevekkül  ve teslimiyet sınavı  veriyoruz. Bu teslimiyetin adına İslam diyoruz.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ravza ZEYBEK

Ravza ZEYBEK

DİĞER YAZILARI Düştüğü Yerden Kalkacak Ümmet Özlenen Ramazan Bir Ayet- Bir Kadın- Bir Dizi Gazze Bize Ne Söyler 2 Gazze Bize Ne Söyler (1) Köksüzlük Öksüzlük Mü! Cihad Zulme Karşın Hayat İçindir Câlût’la Savaşa Giderken Hepimiz İmtihan Nehrinden İçmişiz Gönlümün Gördüğü Şehir Semerkand Anadolu İnsanının Feraseti Zor Zamanlar Allah’la Kolay Olur Zararın Neresinden Dönersek Yaklaşan tehlikenin farkına var! Ne Oldu Bu Adamlara? Ne oldu bize? Mübarek Ola Bulanlar Arayanlardir Diriliş Zamanı Ben Şehit Olmak İstiyorum! Reddediyorum! Yine mi 28 şubat! Kimin modası! Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Ölüm var! Hiç Şaşırmıyorum Ümitlerimiz Ölmeden Bu İşe Bir El Atın… Selamünaleyküm ATEŞ ve SU Buda Geçer Ya Hû Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Kapımıza Dayanan Tehlike! Mazlumlar seni bekliyor! Modern Dünyanın Mağaraları Söz Allah’ın sözü Söz Allah’ın sözü Bu İşin Vebali Çok Mesele Kadın mı! Resmin Bütününe Bakalım Allah Var Gam Yok! Uygulamalara Kurban Oluyoruz Bizim Çocukları Ateşe Atan Kim? Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Firavun Hala Katlediyor Ya Musa Nerde! Özgürlük Ne İçin? Her Acı Büyütür Bizi… Küfür Tek Millettir Ağzımızın Tadı Yok Artık Allah İle Barış Anadolu’nun Özü Tasavvuftur Sibel Eraslan İçin… Dünyayı Terk Edenler Bize Ne Anlatır Âşurâ Bize Ne Söyler Mazlumun Ümidi Olmuşuz Gençlerimizi Harcamalarına İzin Verme! ‘Mü'minler Ancak Kardeştirler.’ Sevgi Kurban Olur Mu? Ölerek Dirilen Millet İstanbul Sözleşmesi Huzur Vermedi! Irkçıyım…Irkçısın…Irkçıyız… Ramazanı Özümüze Alalım Hayaller gerçek oluyor! Bir Ramen’den Öğrendiğim Mağalarımıza Dönüyoruz Bu yol nereye gider! Vardır Bir Hayır! 8 Mart Ne Ki! Nişanın Tek Adı Kaldı Kıyamet Kopacak! Öz Bilinmezse Özellikler Çıkmaz Meydana Sahipsiz kalan çocuklar! Her şey hakikâti görmekle başlar! Yarın çok geç olabilir! En Büyük Örneğimiz Her çocuk özeldir! Uyuyan dev uyandı artık! Ömür Vakfiyesi Yaklaşan tehlikenin farkına var! Özür dileriz çocuklar! Dost kim? Düşman kim? Keşkesiz Aşklar Cibril Hadisi Üzerine Bulanlar arayanlardır! Bir Milletin Tekrar Destan Yazması Allah’ın boyası ile boyanmak gerek! Nereye bu gidiş nereye kadar? Kutlu bir şehit övülmüş bir şehadet! Sana Yazdım. Düştüğü yerden kalkacak ümmet! Nuh’un Gemisi
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
BİYOGRAFİ
Batı(L) Ülkeleri
Batı(L) Ülkeleri
RÖPORTAJLAR
Batı(L) Ülkeleri
Batı(L) Ülkeleri
ARŞİV ARAMA