DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman KÖSE
Osman KÖSE
Giriş Tarihi : 02-12-2019 09:14

Toplumsal Değerlerde Dejenerasyon

Tarihin her döneminde millet olarak ahlaki ve kültürel değerlerine son derece bağlı ve geleneksel özelliklerini koruyan bir toplum olarak biliniriz. Bu yargı, gerçekten de böyledir.

Asırlar öncesi Orta Asya’da yaşanan aile ve toplum hayatı, İslam’ı kabul ile eklemeler ve eskilmelerle bugüne kadar gelmiştir. Modern zamanda geleneksel kültürel değerlerine bağlılık yönünden dünyada var olan milletler sıralamaya konulduğunda Türkler olarak ilk sıralarda bir yere sahip oluruz.

Anneye, babaya saygı, çocuklara ve küçüklere şefkat, aile içinde merhamet ve sadakat, sosyal hayatta komşulardan başlayarak insanlara sevgi, ahlaki fazilet, devlete ve millete bağlılık, çalışarak aileye ve devlete yararlı olma, milli ve dini değerlere sahip olma gibi özellikler Anadolu merkezli olarak asırlardır bu coğrafyada yaşayan insanların temel özellikleridir.

Bayramlarda ve sair özel anlarda büyüklerin elini öpme, akranlarla musafahalaşma, hal hatır sorma, selam verme, yardımlaşma, düşkünlerin elinden tutma, güler yüzlü olma vb. gibi büyük değeri olan fakat bugün neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş birçok haslet toplumumuzun özelliklerindendi.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak iletişimin ve ulaşımın en ileri düzeylere gelmesi, köylerin boşalarak şehirlere akın etmesi, iş ve yaşamın yoğunluğu ile modern hayatın stresi ve koşuşturmaları geleneksel değerlerimizi neredeyse yok olmaya doğru sürüklemektedir.

Yani toplumsal değerlerimiz dejenere olmaktadır ve aşınmaya devam etmektedir.

Her gün gazetelere ve TV ekranlarına da yansıdığı gibi karısını acımasızca öldüren koca, sevgilisini katleden genç, kocasını kesen kadın, annesini ve babasını öldüren evlat, komşusunu katleden adam, yan bakan kişiyi öldüren genç gibi haberler gittikçe yaygınlaşmaktadır.

İnsanların birbirlerine tahammülleri neredeyse kalmamakta; sıradan meselelerden dolayı bile cana kasteden gelişmelere rastlanmaktadır.

Bireylerden siyasetçilere kadar basit meselelerde çok agresif davranışlar sergilediğimizin bile farkında değiliz.

Toplumda dejenerasyon tüm özellikleriyle barizdir ve gidişat hiç de hayra alamet değildir.

Şehirleşmenin ve son yıllarda yaşanılan siyasi, sosyal olaylar ve gelişmelerin de etkisiyle olsa gerek, aynı binada, aynı katta, mahallede veya köyde oturan insanlar gittikçe birbirlerine yabancılaşmaktadırlar.

Aynı binada ve katta oturan aileler bile birbirlerinin acılarını veya mutluluklarını paylaşmakta duyarsız kalmaktadırlar.

Yardımlaşma duyguları kaybolmaya yüz tuttuğu gibi, insanlar artık kişilere, ailelere ve topluluklara yardım yapmayı hal ve hatırlarını sormayı bile bir kenara bırakmışlardır.

Bu anlamda atılacak adımlardan bile çeşitli sebeplerle korkulur hale gelinmiştir.

Velhasıl topyekûn toplumsal bir dejenerasyon geçirmekteyiz. Birbirimize artık güvenmemekteyiz.

Belki bunları sosyal değişimin bariz özellikleri olarak tanımlamak mümkünse de, bahsettiğimiz özellikler sağlıklı toplumlarda görülen sosyal gelişmelerden değildir.

Değişimin önünde durmak zordur fakat toplumu yabancılaştıran bu olumsuz özelliklerin önüne geçmek de mümkündür.

Hem de daha acı faturalar ödemeden önce…

Osman KÖSE

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman KÖSE

Osman KÖSE

DİĞER YAZILARI Ahıska Türkleri Sürgün, Özlem Ve Gözyaşı Cumhuriyet’e giden süreç! Yalan bilgiler üzerine oluşturulan ırak işgal planı! Irak Seçim Sonuçları Rusya, Kırım Tatarlarına Baskıyı Artırıyor Yangınlar, Tahrik Ve Terör! 47 yıl önceki Kıbrıs Beşinci Yılında 15 Temmuz Müttefikin Yeni İthamı: Çocuk Askerler! İshak Paşa Sarayı, Jaubert ve Ruslar! Çerkes Sürgünü ve Soykırımı! Eski Şehirler Veya Eserler Yunanistan’ın Bağımsızlığı 18 Mart ve Sonrası! Millete Adanmış Çileli Bir Hayat! Terörle Uğraşmanın Bedeli Ağır! Çin Tehlikesi Var mı! Biden İle Dış Politikada Yeni Dönem Hiçbir Güç Ebedi Değildir! Derin İzler Bırakan Bir Yıl! Göçmenlerin Trajedileri Ermenistan Hayali Vaatlere Kanmazsa! İran Üzerinden Ermenistan’a Yardım! Yunanistan İle İstikşafi Görüşmeler Türkiye Üzerine Planlar ve Projeler! Yunanistan’ın Hayali! Ellere Kelepçe, Başlara Siyah Çuval…! Yunanistan’a Destek, Türkiye’ye Köstek! Salgının Gölgesinde Bayramdan İzlenimler Panik yapılmamalı! Libya’ya Türk Askeri Gostivar’dan Resne’ye Balkanlar’da Osmanlı Eserleri Bir millet yok ediliyor dünya duyarsız! Dipsiz Göl’ün dibindeki hazine! Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında Irak’ta neler oluyor? Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru Suriye’ye barış ortamının gelmesi yakın mı? 120 Saatlik Ara Barış Pınarı Harekatı: Terör Ağı Dağıtılıyor Depreme ne kadar hazırız! İtibar avcıları! Doğu Türkistan’a kulak verelim! Bir zamanlar Türk şehri olan Belgrad Onlar ölürken biz burada huzurlu olamayız! Kadına şiddet artık son bulsun! Doğallığını Koruyan Bir Yayla: Güvende Yaylası Terör Koridoru Yerine Barış Koridoru Kalkınmanın Önündeki Engel: Kayırmacılık Amerika, Türkiye’ye karşı neler yapabilir Nihayet getirilmeye başlandı! Üçüncü Yılında 15 Temmuz Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz planlar! Libya gittikçe kaos içine sürükleniyor! 23 Haziran Sonrası Dünyanın Doğusu Her Devirde Güçlü Devletlerin Hedefi! Bayramda Siyaset Rüzgârı S-400’ler Üzerinden ABD İle Kriz! Hüzünlü Gönüller İle Bir Bayrama Daha Girerken…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA