Son günlerde daha önce yandaş kanallarda dillendirilen Türkiyeliyim lafı hükümet tarafından da destek görünce ben Türkiyelim ifadesini kullanmaya başladılar.
Yıllar önce katıldığı bir programda 'Ben Türkiyeliyim. Türkiye milliyetçisiyim' dediği ortaya çıkan Oktay Kaynarca
diğeride geçmiş zamanda da 30 Ağustos'u büyük Türk Milleti diyemeden Türkiyelilerin bayramı diye kutlayan İyi parti milletvekil Buğra Kavuncu
Hatırlarsanız hükümet bakanları milletvekilleri Türklük hakkında her biri meydanlara ekranlara çıkarak Türk olmadıklarını Türk diye bir ırk olmadığını bile söyleyen vekiller vardı. AKP Milletvekili YASİN AKTAY bir konuşmasında “Türk diye bir ırk yoktur demiştir.” Türklüğümün bir faydasını göremedim diyen başka bir vekile hatta gol kralı şimdilerinin fetö firarisi Hakan Şükür bile liderine yaransın diye yalakalık yaparak “ ben zaten Türk değilim” demişti. Ardından TC ler, Andımız, hatta Kızılay sodasından bile Türk ismi kaldırılmıştı.
Şimdi ise Türkiyelim diyen yalakalar türemeye başladı. Galiba bu kavramı ortaya atanlar yine bir şeylerin hazırlığı içindeler. Halbuki Anayasamızın 54. Maddesinde Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür der.
Tanıl Bora’nın “Demirel” adlı son kitabında, Demirel’in 1970’lerde Ecevit’le ve 1990’larda da Çiller ile tutuştuğu Türkiyelik kavgası şöyle anlatılıyor
1970’ler, Demirel’in milliyetçilik damarının kardığı yıllardır. Bilhassa 1970’lerin ikinci yarısında ondaki “Türk” vurgusunun arttığı, konuşmalarında pan-Türkist temalara daha fazla yer verdiği görülür. O dönemde Ecevit’in bir konuşmasında “Türkiyeliyim” demesi üzerine Demirel, onun “Türküm demek varken Türkiyelim icadı yapmasına” köpürür. 1977 yılında ise, bir başka vesileyle, Türkiyelilik kavramına ateş püskürür:
“Bu memleketin ekmeğini yiyeceksiniz, kendinizi mensup olduğunuz milletle değil, mensup olduğunuz coğrafya ile tayin edeceksiniz. O coğrafya da sizin değildir. ‘Türkiyeliyim’ diyenin Türkiye’de hakkı yoktur. ‘Türküm’ diyenin Türkiye’de hakkı vardır.” (s. 264)
Geçmişte Melih AŞIK köşesinde şunları yazmıştır: “Gazeteci Banu AVAR geçmişte Fransa’nın ünlü siyasetçilerinden Patrik DEVECİYAN ile bir mülakat yapmış. Aralarında şöyle bir konuşma geçmiş: ‘Siz bir Ermeni olarak 1915 olayları hakkında ne düşünüyorsunuz?’ ‘Ben Ermeni değil, Fransız’ım.’ ‘Ama siz Ermeni kökenlisiniz’. ‘Burası bir ulus-devlet ve ben de Fransız yurttaşıyım. Yani Fransız’ım.”
Bugün Fransa milli takımına bakın neredeyse tamamı siyahi oyuncu yani Afrikalı ama onlar Fransız bayraklı formalarını öpüyorlar ve biz Fransızız diyorlar.
Tarihçimiz İlber Ortaylıda konu ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı.
“İsteyen Türk olur, istemeyen olmaz. Memleketin adı Türkiye olur. Fransa'nın Fransa olması gibi. Basklar İspanya'da tabii ki çok milliyetçiler ama aynı Basklar Fransa'da hiç umurlarında değildir. Bu da Türkiye'dir. Üzerinde oynama hakkın yok. Beni zedelemeye hakkın yok. Senin yüzünden Türkiyeli gibi bir tabire giremem. İstemiyorsan isteme. Senin beni kendi çamaşırın içine koyma hakkın yok. Bendeniz Türkiyeli değilim. Türkiye'yi çok seviyorum. Ecnebi olsaydım Türkolog olurdum. Şu anda ben Türk'üm. Bunu böyle biliyorum. Bu bir mirastır. Bunu benimsersin, devam ettirirsin, o şekilde ölürsün. Çok mükemmel Fransızca konuşabilirsin, olabilir dünyanın her yerinde 'Mösyö Türk'sün'. Bir kavramı ortaya attığınız zaman tercüme etmelisiniz. Tercümeniz hiçbir şey ifade etmez. Tarih, coğrafya bilmezler. Çok zekidir, fizik okuyorlardır, yazılımcıdır. Giderler Amerika'ya. Amerika bir memleket. Keşfedenin bilgisi yoktu. Oraya gelenler WASP'tır. Koca memlekette ne kadar kalabalık bir İspanyol var. Biz hiç 'İspanyol Amerikalıyız' deniyor mu?" “
Şair yazar İsmet Özel de bir röportajda bu kavramı çok güzel açıklamıştır.
“Türkiye diye bir yerin olabilmesi için Türk'e ihtiyaç var. Yaşadığım, egemen olduğum topraklara ben Türk'sem Türkiye denir. "Ben Türkiyeliyim, ama Türk değilim." Bunu ancak gayri- Müslimler söyleyebilir. Müslümanların "Türkiyeliyim" demeleri saçma. Bir Müslüman'ın "Türkiyeliyim" demesinin bu topraklarla kendisi arasına bir mesafe koymasından başka bir anlamı olamaz. Herkes "Türkiyeliyim" dediğinde Türkleri nereye koyacaksın? Yok eğer burada Türkler zaten marjinal bir unsur ise niye Türkiye lafını, Türkiyeli lafını kullanalım? "Türkiyeli" yerine pekala "Küçük Asyalı" da denilebilir. "Türkiyelilik", Türk'ü Türkiye'den kovmaya, silmeye yönelik bir anlayışın, söylemin önerisi.”
İşte bu sebeple Türkiyelilik kavramı bölünme kavramıdır. Sakın ha sakın Türkiyeli değil Türküz. Dolayısıyla Kürdü, lazı, çerkezi, Boşnağı ile biz Türk milletiyiz ben ayırmıyorum bayrağıma vatanıma sahip çıkan benim gibi seven etnik kökenine bakmaksızın herkes benim milletimdir. Bölünmeden ülkemizi tüm vatandaşlarımızla birlikte daha refah seviyelere götürmek ümidiyle YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ VAR OLSUN TÜRK MİLLETİ diyorum.
Saygılarımla…