DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
 Nur DİNÇKAN
Nur DİNÇKAN
Giriş Tarihi : 02-09-2017 09:51

Udhiyyeden Kurbiyyete

Zilhicce ayının 10,11,12. günleri içinde Allah için kesilen hayvana UDHİYYE denir.

Esasında udhiyye kuşluk vakti kesilen hayvan demektir. Allah için kesilen bu hayvanlarla Allah'a  yaklaşıldığı, yani kurbiyyet kazanıldığı için kurban denilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de Hac suresi /37. ayette  Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: "Bu hayvanların  ne etleri,  ne de kanları   Allah'a  ulaşacaktır. Allah'a  ulaşacak olan ancak sizin takvanızdır." Takva yaşadığımız hayatın hesabını Allah'a verme  sorumluluğunun bilinciyle yaşamanın adıdır.  Kurban adını verdiğimiz ibadet, bu bilinç kazanıldığı oranda anlamlı olacaktır. Nitekim Maide Suresinin 27. ayetinde Allah Adem’in iki oğlunun olayını anlatırken birer kurban sunduklarını, birininkinin kabul edilirken, diğerininkinin kabul edilmediğini bildirilmiş, kabul edilmeme nedeni olarak da; Allah’ın sadece takva sahiplerinin kulluğunu kabul edeceğini bildirmiştir.  

Allah'a kurbiyyetin nasıl olacağını bize Allah ve Resulü (a.s) tarafından bildirilir. Allah ve Resulü'nün (S.A.V.)  bildirmediği bir şekilde Allah'a kurbiyyet  olmaz. Kurbiyyetin olması yaptığımız ibadetin yalnız Allah için ve Allah ve Resulü'nün koyduğu kurallara uygun bir şekilde olması gerekir. Kurban Kur'an'da Allah'ın şeairi olarak anlatılır (Hac/32).  Şeair: Bize  Allah'ı ve  Allah'ın istediği hayat biçimi olan İslam'ın ve Müslümanlığın nişaneleri (alametleri) demektir. Bu  ibadete karşı çıkmak veya hevasından alternatif ibadet  biçimleri geliştirmek Allah’ın  şeairine, İslam’a savaş açmak demektir. Kur'an'ın bize sunduğu örnek ailelerden birincisi  A'l-i  İbrahim (İbrahim  ailesidir). Her gün kıldığımız namazların son oturuşlarında İbrahim Ailesine selat ederiz. İbrahim, İsmail, Hacer bizlere Allah'a teslimiyyetle kurulmuş bir ailenin nasıl inşaa edileceğinin tüm zamanlar üstü en güzel bir  örneğidir.  

İbrahim (a.s) oğlu İsmail'e , "Oğlum! Ben rüyamda iken seni boğazladığımı görüyorum. Bir  düşün, ne dersin? Dediğinde; İsmail (a.s): Babacığım! Sana  ne emredildiyse onu  yap. Allah'ın izniyle sabredenlerden olduğumu göreceksin." dedi. Böylece ikisi de Allah'a teslim oldular.  

Kur'an'da  anlatılan  kıssalar,

Bugün zihinleri modernizm ile kirletilmiş bazılarının zannettiği gibi tarihte kalmış birer "tarihsel  olay"  değildir. Kıssa bir zaman  diliminde yaşanmış olmakla beraber, tarih üstü örnekliğe sahip bir anlatım ifade eder. Bugün Kur'an kıssalarını tarihi bir olaymış  gibi  görüp, bize emredilen ibadetlerin emrediliş hikmetlerini kavrayamadan, sadece şekilde kalan bir anlayış yaygın olduğu için, yaptığımız ibadetlerle kurbiyyeti (Allah'a  yakınlığı) kazanamıyoruz. İslam, sanki sosyolojik anlamda bir kurum veya atalardan tevarüz edilerek kazanılan bir kimlik gibi  algılandığından, İbrahim ve İsmail Peygamberlerin kendilerini Allah'a nasıl  teslim ettiklerini idrak edemiyoruz. İslam, ferdin benliğini kendini iradesiyle bilinçli bir şekilde Allah'a teslim etmesinin adıdır. Zilhicce ayında kestiğimiz bu hayvanlar eğer bize bu bilinci verirse, Allah’a yakınlığa (kurbiyyet) vasıta olan birer kurban  olacaktır. İslam dışı yaşam şeklinin bütün kuşatıcılığıyla zihinlerimizi ve kalplerimizi işgal ettiği günümüzde, yeniden İbrahim ve İsmail peygamberler gibi Allah'a teslim olmuş bir kalbe sahip olmamız dualarımla...

Nur DİNÇKAN

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA