DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 15-04-2017 08:57

Ya tutarsa!

Bilmeyenimiz yoktur herhalde, hoca Nasreddin’in göle maya çalma hikayesini. En sonunda “ya tutarsa” diye de imkansızlıkların içindeki umudu dile getirir. İşte o fıkradan aklıma geldi, bu haftaki konu. Yoğurt! Ben uzun zamandan beri sütümü bir köydeki güvendiğim bir arkadaştan getirtiyorum ve ailecek ev de yapılmış yoğurt tüketiyoruz. Uzun zamandan beri dedim ama bu gerçeği anlamak inanın bu zamandan daha uzun sürdü. Bir zamanlar en iyi, en sağlıklı, en temiz ürünlerin market raflarında satıldığına inanan ve ya inandırılan bir insandım, ancak artık öyle düşünmüyorum. Sizin tüketeceğiniz gıdaya hiç kimse sizden daha fazla özen göstermez. Bu ürünlerin hangi şartlarda üretildiğini hiç birimiz bilemeyiz. Ambalajının janjanlı olması sağlıklı olduğu anlamına gelmez.

Gelelim yoğurt meselesine: Hala hazır yoğurt tüketenlerimiz varsa,  öncelikle tavsiyem hem hazır yoğurdun hem ev yoğurdunun tadına bir bakın ve aradaki farkı görün. İkisi de süt gibi bir hammaddeden yapılan bu gıdalar arasında neden tat farkı olsun? Yoksa hazır olana farklı bir muamele mi yapılmış? Bilmiyorum ama tadıyorum değil mi? Daha sonra ikisini de buzdolabına koyun ve 10 gün sonra tekrar tadına bakın muhtemelen ev yoğurdumuz sadece ekşimiş olacak ama hazır yoğurtta acımsı garip bit tat oluşacaktır. Oysa ikisi de sadece sütten yapılmıştı. Sebebini bilmiyorum ama farklı olduklarını biliyorum değil mi? Yani demem o ki değerli dostlar, kendi elinizle yaptığınız ve içine ne koyduğunuzu ve ya ne koymadığınızı bildiğiniz şeyler daha güvenli ve sağlıklı geliyor. Gereken özeni gösterdikten sonra sorun yok bence. Birazcık yorulursunuz belki, ama ne yediğinizden emin olursunuz en azından.

Ülkemizde yıllık yaklaşık 2 milyon ton yoğurt tüketiliyor, yani millet olarak yoğurdu seviyoruz. Zaten tüm dünyada en çok yoğurdu da biz tüketiyoruz. Tüketimde sorun yok ama ne türden yoğurt tükettiğimiz ve bize ne kadar yarar sağladığı meçhul. Kimyager ya da gıda mühendisi değilim ama tıp fakültesinde öğrendiğim bir şey var. Bizim protein dediğimiz ve insan vücudunda çok çeşitli ve özellikle vücudu hastalıklara ve mikroplara karşı koruyan bir takım maddeler, hazır yoğurdun üretimi sırasında uygulan ısı işlemlerine bağlı olarak bozulmakta ve işlev görmez hale gelmektedir. Halbuki yoğurdun en önemli özelliklerinden biri, vücuda kalsiyum sağlamak dışında vücudu bazı hastalık ve mikroplara karşı korumasıdır. Bu özellik uzun raf ömrüne sahip hazır yoğurtta değil buzdolabında bile bir haftada ekşiyen, o haliyle bile şifa olan ev yoğurdunda vardır.

Amacım hiçbir firmayı kötülemek değil, sadece her zaman daha iyisini ve daha faydalısını yapabiliriz diyorum. Taklit etmek yerine araştırabilir, hazıra konmak yerine kendimiz oluşturabiliriz. Bir zamanlar olduğu gibi tüm dünyaya örnek olacak keşiflere imza atabiliriz. Eminim bu maya bir gün tutacak.

Sağlıklı günler…

Saadettin BAYÇELEBİ

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA