DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Pınar HOLT
Pınar HOLT
Giriş Tarihi : 15-01-2019 08:58

Yapay zekâ mı organik zekâ mı?

İnsanoğlu taşları yontarak küçük kesici el aletleri, sürterek de ateşi keşfedip hayata tutunmaya çalışırken, kim derdi ki; bir gün bilgisayarlar, uzay keşifleri, bir kıtayı yok edebilecek güçte bombalar üretme aşamasına erişecek? Son yıllarda ise insanoğlu, yapay zekâ bilimi ile daha da farklı bir boyuta geçiyor gibi görünüyor. Dünyanın birçok yerinde yapay zekâ kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. Google, Tesla ve Facebook gibi büyük şirketler yapay zekâ alanında çalışmalarına devam ediyor.

YAPAY ZEKÂ NEDİR?

Yapay zekâ, adında da anlaşılacağı gibi yaratıcının yarattığı şekilde organik olmayan, insan eli ile yapılıp, makinelere ve robotlara yüklenen ‘akıllı makineler’ diye tanımlanabilir.

Yuval Noah Harari, ‘Sapiens’ adlı kitabında organik zekâ ile yapay zekâyı şu örnekle açıklamış: ‘Organik bir bedenin işlemesi için her parçasının birbiriyle doğrudan temas halinde olması gerekir ki; bir filin beyni Hindistan, göz ve kulakları Avusturalya’da ise bu fil muhtemelen ölmüş olur. Öte yandan bir yapay zekâ ile oluşan robot doktor evinde otururken, aynı zamanda birden fazla yerde ameliyat için var olabilir. Bunun için sadece bir çift biyonik göz ve elin yanında, hızlı bir internet bağlantısı yeterli olacaktır.’

Bu tarz örnekleri Hollywood filmlerinde izleyip ya da çeşitli kaynaklardan okuyup çok ütopik olarak görüyor olsak ta; bazı bilim adamları hızla bu yöne doğru gittiğimizi ve insanlıktan sonra dünyanın yeni hakiminin yapay zekâ olacağı yönünde iddiaları var.

Daily Mail gazetesinde çıkan bir haberde, Çinli yapay zekâ uzmanı Kai-Fu Lee’ye göre, 15 yıl içerisinde dünya üzerinde ki mesleklerin yarısının yok olacağı yönünde. Yapay zekânın ele geçireceği iş dalları arasında; satış pazarlama araştırması, sigortacılık, güvenlik görevlileri, kamyon şoförleri, spor ve finans gazetecileri, finans analizcileri, muhasebe, meyve toplayıcıları, radyologlar, yatırım uzmanları var iken, yapay zekânın yapamayacağı işler arasında; psikiyatristler, terapistler, tıbbi bakıcılar, yapay zekâ mühendisleri, öğretmenler, kurgu yazarları, avukatlar, bilim insanları, bilgisayar mühendisleri ve yöneticiler yer alacak gibi öngörülüyor. Önümüzde ki dönemlerde yaşam alanlarımızın ve çalışma alanlarımızın yeniden yapılandırılacağı radikal değişiklikleri yaşayacağımız kaçınılmaz gibi görünüyor.

Dört milyar yıl boyunca sayısız savaş, salgınlar, devrimler, buluşlar yaşayan dünyamız, bunların üstesinden gelebilmek için sürekli gelişti ve değişti. Değişmeyen tek şey ise insanlıktı. Son yıllarda gücün ve ölümsüzlüğün peşinde büyük bir hırsla koşmaya çabalayan insanoğlu; teknoloji sayesinde belki dünyanın daha yaşanılabilir bir yer haline gelmesini sağlayacak! Belki de kendi neslinin sonunu getirdiğinin çok geç farkına varacak!

Sevgiyle.

Pınar Holt

NELER SÖYLENDİ?
@
Pınar HOLT

Pınar HOLT

DİĞER YAZILARI Kendini yeniden keşfet! Doğum Sancısı Unutma! Sen Yürüyen Bir Evrensin! Her şey titreşir! Hayat titreşimdir! Ayallerinizin Gerçekleşmesi İçin Altın Kural! Sosyal Hayata Dönmenin 7 Yolu Koronadan Kaçarken Başka Hastalıklara Tutulma! En Büyük Gücümüz Yaşama Sevincimizdir! Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz Rehineci İmkansız Deme! Bugünü Daha Nasıl Güzel Yaşayabilirim? Hayatımın Dönüm Noktası Kitabı Okurlarını Hayatlarının Dönüm Noktasına Götürecek! Virüsler Pozitif İnsanları Sevmezler! Niyet Perdesi Sizin hiç babanız öldü mü? Sözün hangi mevsimde söylendiği sözün kendisinden daha önemlidir! Türkülere ilham olmuş ördek şimdilerde sendrom olmuş! Değerli Dostlarım, Selvi Boylum Al Yazmalım Kendi hapishanesinde sıkışıp kalan insanoğlu! Pabucunuzu dama attırmayın! Şiddet her yerde! Sosyal Medya Sarhoşluğu Video oyunları çocuğun empati yeteneğini geliştirir mi? Yeni nesil doktor ya da mühendis olmak değil, ‘youtuber’ olmak istiyor! Mahremiyet eğitimi almamış çocuktan saygı ve nezaket beklenemez! Kalbim Afrin’de Kaldı Herkesin Sorduğu Soru: Ne Ara Bu Kadar Acımasız Olduk? Kadınlar insandır erkekler ise insanoğlu! Biz çocuklarımızı ihmal edersek istismarın sonu gelmez! Anne sen bana mı yoksa kendine mi üzülüyorsun? Bağırmadan Çocuk Büyütmenin Püf Noktaları Çocuklarımıza Başkalarını Önemsemeyi Öğretebilmek Çocuğunuzun en iyi arkadaşının bilgisayar, tablet ya da televizyon olmasını ister misiniz? Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı edindirmenin 7 yolu! Çocuklarımızı Teknolojinin Zararlarından Nasıl Korumalıyız? Kızım sustu! Ben sustum! Ve sanki tüm kâinat sustu... Çocuklarımıza Sevgiyi Paylaşmayı Ve Yardım Etmeyi Öğretmek Onlar susuyor ama siz susmayın! Biz nerede yanlış yaptık? Okullar Açılırken
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA