DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Emine AYDEMİR
Emine AYDEMİR
Giriş Tarihi : 09-07-2021 10:51

Yaş Kupa Tedavisi: Hacamat

Bu yazımızda, hacamatı konuşmaya devam edeceğiz.

 

Zihinlerdeki soru işareti ve bilgi eksikliğinden kaynaklı ön yargılarımızın pozitif yönde onarılması için, hacamat ile ilgili akademik çalışmalardan kesitler sunacağız.

 

Son 10 yıl içerisinde hacamatın etki ve faydalarına dair dünya genelinde akademik ilgi artmıştır. Bu çalışmalar sonucunda hacamat etki mekanizmaları şöyle sıralanmıştır; Lenfatik dolaşımın etkilenmesi (bu sistemin görevi vücutta biriken ve diğer damarlarla taşınamayacak olan atıkları toplamaktır) ve lenf damarlarında akımın artması. (Ahmadi A. ve ark.,2008). Bu yolla toksinlerin ve atık maddelerin de lenf sistemiyle boşaltılması sağlanmaktadır. Dolayısıyla bölgedeki metabolizma hızı, enzim ve hormonların artışı hızlanmaktadır. Tedavi alanında kan damarlarının genişlemesi sağlanır ve kan dolaşımı hızlanır.(Lauche R ve ark., 2012).

2. Uluslararası Kupa Terapisi Sempozyumu’na (2012) ve literatür taramasına göre; hacamatın etki ve faydasının tespit edildiği tıbbi durumlardan bazıları; bağışıklık sistemi hastalıkları (sık sık enfeksiyon geçirme), Sırt ağrısı, miyozit, Tendinopati, spor yaralanmaları, Disk patolojileri, Fibromiyalji, Stres başağrısı, migren. Sudeck atrofisi, Astım, bronşit, Sinüzit, larenjit, Hiperkinetik kalp hastalığı, GİS problemleri; bulantı, kusma, kabızlık, Dolaşım sistemi bozukluklarında, kalp yetmezliği, Diz osteoartriti (kireçlenme), Romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması), sivilce, adet ağrısı, Hipertansiyon, Alerjik rinit, göz hastalıkları, depresyon, uyku bozuklukları, Toksinler, ilaç artıkları, hazır gıda zararlarını kandan temizler, sağlığı koruyucu etkileri vardır.

Hacamatın yapılmaması gereken durumlar Benli (2017)’nin çalışmasına göre; Tromboz (damar içi pıhtılaşma) varsa, Aktif yaralar, sedef, egzama, yanık üzerine yapılmaz. Yeni cerrahi yaralar, Metastaz kanser, Hemofili, kanama problemi olan hastalar, kalp pili olan hastalar. Varisin doğrudan üzerine uygulanmamalı, yaşlılara ve adet döneminde kadınlara hacamat yapılmamalı, Gebelerde çok dikkatlice kullanılmalı aciliyeti yoksa kullanılmamalı.

Hacamat Uygulama Zamanları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uygulama öncesi ve sonrası bir iki gün proteinden (özellikle hayvansal gıdalar) fakir diyet tavsiye edilmiştir. İşlem sonrası 24 saat içinde banyo yapılması önerilmemektedir. Hacamatın aç karna uygulanması en faydalı olandır. (Mahmoud HS ve ark, 2013, Ambarish V, 2005).  Bazı makalelerde hacamat tedavisi 2 yaş altı ve 60 yaş üstüne önerilmemektedir (Ahmadi A. ve ark.,2008). Tedavinin steril ortamlarda, tek kullanımlık malzemeler ile uzman kişilerce yapılması gerekir. Ayrıca tedavi etkinliğini artırmak için hastalıklara göre doğru uygulama noktası seçimi de önemlidir.

Ayın yer çekim gücüne bağlı med-cezirler nedeniyle kan basıncındaki değişiklerden dolayı, hacamatın ay takvimine göre ayın 17, 19, 21 ve 23’ünde uygulanması önerilmektedir (Chakraborty U, Ghosh T.,2013). Koruyucu hekimlik için hacamat yaptıran kişilere ilkbahar ve sonbahar aylarında yaptırması önerilir.

Ameller niyetlere göre değer kazanır. Sünnete uymak niyetiyle ve bize emanet olarak verilen vücudumuzun sıhhatli olması için yaptırdığımız hacamatta bir ibadet değeri taşır. Güzel bir kulluk sağlıklı bir beden ile mümkün olur. Hacamat olmadan hemen önce; “Niyet ettim Efendimiz s.a.v’in tavsiye ettiği sünnet olan hacamatı yaptırmaya, aklıma ruhuma bedenime sıhhat ve selametime” diye niyet edebiliriz, niyetimize göre bilmediğimiz nice şifa ve rahmet kapıları açılır biiznillah. Selametle..

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA