DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 29-04-2017 08:30

Yazınız kışa dönmesin!

Yaklaşan yaz mevsimi ile beraber içimizde olduğu gibi faaliyetlerimizde de kıpırtılar başladı elbet. İçimizde daha uzun yürüyüşler yapma, tabiat gezisi, uyanan çiçekleri ve hayvancıkları seyretme istekleri oluşmaya başladı. Bütün bunlar harika harika olmasına ama uyanan sadece masum çiçekler değil tabii ki. Bu arada bizim zehirli kenelerde uyandı. Piknikçilerin özellikle dikkatine sunulur. Artık kene ve tehlikesini duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. Son yıllarda yaz aylarının en büyük kabusu durumunda bu böcekcikler... Tekrar hatırlatmak ta fayda görüyorum, çünkü sonuçları itibari ile oldukça ciddi ve ölümcül olabilen bir hastalıktır.

Evet! Keneler pek çok hastalığa yol açabilmelerine rağmen, bunların en meşhuru Kırım Kongo Kanamalı Ateşi dediğimiz bir hastalık. Bu adı nerden aldığını merak edenimiz varsa açıklayalım: ilk defa 2. Dünya savaşı yıllarında yaz dönemine gelen bir zamanda, Kırım bölgesinde, tarım işlerine yardım eden Sovyet askerlerinin arasında görülmüş. Bu durumun daha sonra kenelerden bulaşan bir hastalık sonucu olduğu anlaşılmış ve adına Kırım Kanamalı Ateşi denilmiş. Daha sonraki yıllarda farklı bölgelerde de ortaya çıkmış ve adı zamanla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak değiştirilmiş.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, bu hastalığa neden olan özel virüsü bünyesinde barındıran bir kenenin kişiyi ısırıp kan emmesi ile bulaşır. Kene, kan emerken kişinin vücuduna virüsleri bırakır. İşte bu virüsler sebep olur hastalığa. Kene bir taşıyıcıdır. 30 kadar kene türü varsa 8 türünün bu virüsü bulaştırabileceği söylenmektedir. Keneler ise virüsü, sığır, koyun, keçi, yabani tilki gibi hayvanlardan alır; bu yüzden en büyük risk grubu hayvancılıkla uğraşanlardır.

Virüs vücuda girdikten sonra etkilemediği hemen hiçbir organ kalmayabilir. Başlangıç belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrısı gibi genel belirtilerdir. Kişi eğer dirençli ise ve hastalık erken fark edilir ise 9-10 günde iyileşebilir. Aksi olursa tüm iç ve dış vücutta kanamalar başlar ve organ yetmezlikleri ortaya çıkar. Sonuç ölümdür.

Bu hastalığa karşı toplumsal bilinç, eğitim, bilgi çok önemlidir. Bütün tedavilerin başı korunmadır. Bu hastalıkta da en önce yapılması gereken hayvanların ve zehirli kene görülen bölgelerin ilaçlanmasıdır.

Daha sonra dikkatli çalışma ve vücudun günlük düzeli olarak kene yönünden taranması büyük önem arz eder. Açık renk, el ve ayak bileklerini sıkıca tutan giysilerin tercih edilmesi de koruyucu olabilir. Eğer vücudumuza tutunmuş bir kene fark edersek çıkarmaya çalışmadan, paniğe kapılmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir, çünkü keneyi çıkarmaya çalışırken ezebilir ya da kafasının koparak vücut içerisinde kalmasına sebep olabiliriz.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun 2015 yılı verilerine göre 12 yılda ülkemizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına bağlı ölüm sayısı 463 maalesef. Bu yüzden çok dikkatli olalım. Yazımız kışa dönmesin!

Sağlıklı bir yaz dileklerimle…

Saadettin BAYÇELEBİ

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA