DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İsa ÇOLAKER
İsa ÇOLAKER
Giriş Tarihi : 12-09-2020 13:32

Yönetici Yapmayacaklarımızın Özellikleri

Politikacı dostlarımızı eleştirince, söylenip duruyorlar! Kimi yönetici yapalım, insan malzememiz bu diyorlar. Ben de diyorum ki, iyi yöneticinin idealist vasıflarını herkes yazmış; ibni haldun, imamı gazali, nizamülmülk vb. Ben de, yönetici yapmayacaklarımızın niteliklerini yazayım. Dinleyen bulunursa, amenna. Yönetmek ve idareci olmak, ayrı bir hususiyettir. Herkesten kolay yönetici kumaşı çıkmaz. Liyakat dediğiniz olay, benim yazacaklarımın tersinde gizlidir.

Yönetici olamayacak adamın birinci vasfı eleştiriye kapalı olmaktır. Eleştirdiğinde buz kesen, intikam sırasını bekleyen adamdan idareci olmaz. Ortalık böyle vasıfsızlarla dolu.

Sadece kendini dinleyen bu elemanlar, sadece kuru gürültüyle yöneticilik yapan eziklerdir.

Bunların işi gücü soruşturma açmak ya da goygoycuları vasıtasıyla kurumunu mobing yeri haline getirmektir. Çevremizde de epey vardır. Tenkit insanı geliştirirken, eleştirisiz ortam, insanı sürü haline getirir. Hatta, biribirine benzeyen ezik tipler ortamı doldurur. Yani eleştiri bilisel kafayı da geliştirir.Rekabeti ve yaratıcı olmayı öngören eleştirel kafa, bireylerin gelişmesine de yardımcı olur. Eleştiri dedikodu olayını da engeller.

Yüzleşmeyi ve yapıcı bir kafa yapısına kapı aralar.

Kul hakkını bilmeyenleri yönetici yapmamalıyız. Kul hakkı yiyen adam, kendini eleştiriye kapattığı gibi, herşeyin bir fiyatı var kafasında olandır.

Kendi kesesini devletten önceleyen, kendi mal varlığını artıran, helal haram sorgulamayan tipler bunlardır. Harama yasal kılıf bulan ademler, tehlikelidir.Faiz haram yerler, vergi kaçırırlar, arkadaşının rızkına göz dikerler.Düz bir memur olup serveti birkaç yılda dudak uçuklatanlar bunlardır.

Dükkanlar, evler, arabalar, özel okullarda çocuk okutmalar bunların açık kapı politikalardır!Adamın yıllık geliriyle, aldıkları arasında uçurum olmasına rağmen, haramzade kafasıyla hızla yükselen bürokratlar da bunlarıdır!Kariyer basamaklarını uçarak yükselen bu ezikler, sıradan yaşamlarına da hakim değillerdir. Varsa yoksa para...

İdeolojik körlüğü olana da yöneticilik verilmemelidir.

Benim yöneticim, senin yöneticinden iyidir kafası bunlardadır.Partili bürokrasi en son Rusya'yı çökertmiştir.İdeolojiyi araç yapıp, insanları ezen tipler bunlar.

Mutlak itaat isteyen bu tipler, liyakatten çok, sizin kula kulluk etmenize sebep olurlar. Şahsını partisinin peşine takan ezikler, iktidarı kaybettiklerinde de silikleşirler. Dava adam değildirler, duran trene binmezler. Sürekli saf ve yer değiştirirler.Özellikle münafıkça bir ruh haline hizmet ederler.İdarei maslahatçıdırlar, her uygulamasına bir kulp bulan tiplerdir.

Devleti değil, şahsi ikballerini düşünürler. İdareyi kaybedince, çocuğu ölmüş gibi olanlar da bunlardır!

Kin ve nefret biriktirenleri idareci yapmayalım. Kendisine oy vermeyene kadro vermeyenler bunlardandır. Sanki oy vermedin de, canını aldın. Bu tiplerin önceliği kişilik değil, koltuktur.

Kindar adamdan yönetici olmaz. Kinini kusandan da idareci olmaz. Bunlar tacizcidir, size izin vermez, yancısına yurtdışı seyahat yazar. Devlete ve millete kan kusturanlar bunlardır.

Ezik adamlar, sinsidirler, sizin hata yapmanızı beklerler.Bunlar değişime de direnirler, devletin size verdiği imkanları size karşı silah gibi kullanırlar.En küçük talebinize kapalıdırlar. Yönetmeliğin, yasanın, yönergelerin ırzına geçen bu kincilerdir.

Parayı, şöhreti şehvete dönüştüren bu tipler, sürekli olarak grupçuluk da yaparlar. Yanlarında yalaka ordusuyla gezen, idarecilerini ekonomik sulayan tipler bunlardır.

İdare yeteneği olmayanları, vizyoner davranmayanları idareci yapmayalım.

Sadece sadakat kültürüyle idareci olanlar, millete değil, altına koltuk sürenlere hizmet ediyorlar.

Şunun bunun adam olanlar bunlardır, biz devletin ya da milletin adamı olanları, idareci yapalım.Yaka iliklemeyi , kapı tıklatmayı, kılık kıyafeti, ast üst ilişkisini silah gibi kullananlar, bu ezik idarecilerdir. Sana ne benim elbisemden, bana senin üstenceli hareketlerinden. Herkes işine baksın.Kula kulluk, idarecilik değildir.

Son olarak;  koltuk, para, kadın zaafı olanları da idareci yapmayalım. Bürokrasi de bir hastalık olamaya başlayan, ilişki faşizmi vardır. Yönetici dediğin adam, çapkın olmamalıdır.

Hocası, hacısı, akademisyeni memuru da buna dahildir. İlişerek yükselemeye alışmış ilişik tipler, idari mekanizmadan uzak tutulmalıdır. Bu ilişkileri tespit etmek zor, lakin imkansız değil. Vuku şuyuundan beter olayları örtmeyelim.

Hızla soruşturmaya dönüştürüp, itibarsızlaşan tipleri mahkum edelim.

Çapkınlık yapanları seven bir sistemimiz var, başörtülüyü kapıya koyan ama, kadına mobing yapanı savunan uygulamalar mevcut!Dost hayatı yaşayan idareci görevde tutulur mu, hayır? Bilakis işi sonlandırılmalıdır.

Toplum bireylerden değil, ilişkilerden oluşur diyen Marks'ın dediği ilişki, bu değildir.O, sosyalleşmeyi ve toplumsallaşmayı anlatıyordu.

Koltuk,para ve kadın üçgeni idareci iyi bir eşik değildir. Aman dikkat edelim.

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA