Şikayet başvurusunda, Basın Meslek İlkeleri’nin bazı maddelerine atıfta bulunularak, şikayet sahibi “müvekkilin kişilik haklarına saldırı niteliğinde olan haber için yayıncı hakkında idari yaptırım kararı verilmesi” talep edilmişti.
Badın Konseyi Yüksek Kurulu’nun karar hakkındaki mütalaası özetle şu şekilde;
GENEL SEKRETERLİK GÖRÜŞÜ:
“OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’na Açık Mektup / Soruşturmaya Kim Müdahale Ediyor!” başlıklı haber, Akasyam Haber (akasyam.com) adlı haber sitesinde 21.10.2024 tarihinde saat 17:45’te yayınlanmıştır.
Akasyam Haber sitesinin genel yayın yönetmeni Recep Yazgan’la şikayetçi H.U arasında geçtiğimiz yıl BKYK’nun da gündemine gelen ve içinde “….” ifadesinin de yer aldığı ve mahkeme kararıyla erişim engeline de konu olan ve mahiyetini tam olarak bilmediğimiz bir “anlaşmazlık” bulunduğu anlaşılmaktadır.
Aynı zamanda, kimliği belirtilmeyen öğretim üyesinin internet sitesinde yayınlanan “Açık Mektubu”ndaki, “Daha önce tarafımı kastederek …… diyen H.U hakkında Dekan soruşturma başlatmamıştır.
Bu durumdan cesaret alan H.U bu hakaretini daha sonra başka platformlarda da söylemiştir. Dekanlık tarafından …….. diye yazmanın soruşturma gerektirmediği düşünüldüğünden ben de bu ifadeyi yazdım” şeklindeki ifadesinden anlaşıldığına göre, bu öğretim üyesiyle H.U arasında da bir “sorun” olduğu görülmektedir. Dolayısıyla, Akasyam Haber Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan’ın, içinde “…….” ifadesi ve “H.U” isimlerinin de birlikte geçtiği “Açık Mektubu” kasıtlı olarak yayınladığı düşünülebilir.
Ancak, internet sitesinde yayınlanan “Açık Mektup”un sahibi olan ve kimliği bilinmeyen öğretim üyesinin, “Soruşturma konusu olmayan konuların fezlekede olduğunu bildiren şerefsiz… Soruşturmaya müdahale eden …….” cümleleriyle itham ettiği kişinin şikayetçi H.U olduğuna dair net bir ifade bulunmamaktadır. Haberde suçlanan kişi başka bir kişi de olabilir. Eğer, haberde itham edilen kişinin şikayetçi H.U olduğu kesin olarak anlaşılmış olsaydı, Akasyam Haber Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan, Basın Meslek İlkeleri’nin 3 ve 12’inci maddelerine göre değerlendirmeye tabi tutulabilirdi. Ancak, bu değerlendirmeyi gerekli kılacak netlik bulunmamaktadır. Şikaye edilen de, BK’ne gönderdiği cevapta, zaten, “……. ifadesinin herhangi birisi kastedilerek kullanılmadığını, H.U’un daha önce kullanmış olduğu ve cezai işleme tabi tutulmadığı ....... ifadesinin şikayetçiden ödünç alınarak kullanıldığını” belirtmiştir.
Bu nedenle, Akasyam Haber internet sitesiyle ilgili şikayet konusunda “ŞİKAYETİ YERSİZ BULMA” kararı alınmasını öneririz.
YÜKSEK KURUL DEĞERLENDİRMESİ VE KARAR:
Basın Konseyi Yüksek Kurulu şikayet başvurusunu 25.12.2024 tarihinde yaptığı toplantıda görüşmüştür. Genel Sekreterlik raporunun okunmasından sonra dosyanın müzakeresine geçilmiştir.
Söz alan bir üye, şikâyete konu olan haberdeki ifadelerin sorunlu olduğunu, basın meslek ilkelerine aykırılık olmasa da bu durumun göz önünde tutulması gerektiğini kaydetmiştir. Diğer bazı üyeler de, yine meslek ilkelerine aykırılık oluşturmasa da haberde ortaya konulan ifadelerin etik değerlere uygun düşmediğini, dolayısıyla haberi yayınlayan sitenin uyarılması gerektiğini belirtmiştir.
Şikâyet dosyasıyla ilgili müzakerenin tamamlanmasının ardından oylamaya geçilmiştir. Oylama sonucunda, 14 üye genel sekreterlik raporundaki tespit ve öneriye katılarak, şikâyet konusu haberde, şikayetçinin iddia ettiği gibi Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edilmediği yönünde oy kullanmıştır. Basın Meslek İlkeleri’nin 4’üncü ve 5’inci maddelerinin ihlal edildiğini savunan 2 üye ise şikâyet edilen hakkında “UYARI” kararı alınması yönünde oy kullanmıştır.
Sonuç olarak; Akasyam Haber (akasyam.com) adlı haber sitesinde 21.10.2024 tarihinde yayınlanan “OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’na Açık Mektup / Soruşturmaya Kim Müdahale Ediyor!” başlıklı haberle ilgili şikâyette, OY ÇOKLUĞUYLA “ŞİKAYETİ YERSİZ BULMA” kararı verilmiştir.