Tarih
Giriş Tarihi : 02-05-2012 13:17   Güncelleme : 02-05-2012 13:17

Fındık zararlılarıyla mücadele zamanı

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sullivan, Fındık akarları için kimyasal ve biyolojik mücadele bu dönemde yapılması gerektiğini belirtti.

Fındık zararlılarıyla mücadele zamanı
 ONDOKUZ Mayıs Üniversitesi ( OMÜ ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, fındık yetiştiriciliğinde "fındık zararlıları" olarak bilinen akarlar için kimyasal ve biyolojik mücadelenin bu dönemde mutlaka yapılması gerektiğini belirtti .
Sullivan yaptığı açıklamada, fındıkta en iyi ilaçlama zamanının akarların kozalakları terk ettiği, yeni oluşan tomurcuklara göçün yoğun olduğu Mayıs başındaki ilk hafta olduğunu söyledi.

Türkiye’de fındık üretiminde verim düşüklüğüne neden olan en önemli zararlıların fındık akarları olduğunu vurgulayan Sullivan, şöyle devam etti : " Mayıs ayının ilk haftasında fındık akarları kozalakları yeni terk etmeye başlamıştır. Fındık akarları için kimyasal ve biyolojik mücadele bu dönemde yapılmalı. İlaçlamaların bugünden itibaren 56 gün içinde hava şartlarının uygun olduğu bir zamanda yapılması gereklidir. Fındık kozalakları, meyve verecek gözlerde mantar veya gül diye adlandırılan anormal oluşumlara neden olmanın yanında tomurcuk dökümlerine de neden olmaktadır. Sürgünlerde kurumalar, çalışmalar meydana getirmekte ve verimi doğrudan etkilemektedir. Bunun için fındık kozalak akarlarına karşı kimyasal ve mekaniksel mücadele yöntemleri uygulanmaktadır."


Fındık yetiştiren ülkeler arasında Türkiye'nin, üretim bakımından ilk sırada yer almasına rağmen birim alandan elde edilen verimin oldukça düşük olduğunu ifade eden Sullivan, bunun en önemli nedeninin ise fındık kozalak akarları olduğunu bildirdi. İlaçlama yapılırken çevre sağlığının dikkate alınması gerektiğine dikkati çeken Sullivan, "İlaçlamalarda çevre sağlığı ve faydalı böcekler göz önüne alınarak onları etkilemeyen ıslanabilir kükürt öncelikle tercih edilmelidir." dedi. İlaçlama yapılırken hava koşullarının göz önünde bulundurulmasının önemine değinen Prof. Dr. Sullivan şunları kaydetti :
"Rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmamalı, eğer hafif rüzgar varsa arkadan esecek şekilde ayarlanmalıdır. Mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. Böyle durumlarda meydana gelen bazı kimyasal reaksiyonlar sonucu hassas çeşitlerde yanıklıklar görülebilir. İlaçlamalarda bu konuya özellikle dikkat edilmelidir. İlaçlamalar bir hafta içinde bitirilmeli ve ilaçlama yapılan yerlerde kesinlikle hayvan otlatılmamalıdır.”
adminadmin