Tarih
Giriş Tarihi : 25-10-2022 11:19   Güncelleme : 25-10-2022 11:19

Millî Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesi Batı Anadolu’da

TÜBA ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin (FSMVÜ) “Millî Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesi”nin “Milli Mücadele’de Batı Anadolu ve İzmir Sempozyumu” Ege Üniversitesi ev sahipliğinde 28-30 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Millî Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesi Batı Anadolu’da

Proje, Türkiye’nin Millî Mücadele ile ilgili hafızasını, yedi bölge başlığında bu bölgelerdeki şehirlerden yola çıkarak yola çıkarak zenginleştirmeyi amaçlıyor. “Millî Mücadele’nin Yerel Tarihleri” projesi, Millî Mücadele tarihyazımının demokratik, katılımcı, çok sesli ve çok merkezli olarak yeniden ve yerelden yazılması ihtiyacıyla zamanı genişleterek, mekânı yayarak ve özneleri çoğaltarak bir paradigma değişiminin ilk adımlarını atmayı hedefliyor.

Bu kapsamda gerçekleştirilecek proje sonucunda “Türkiye 1918-1923 / Millî Mücadele’nin Yerel Tarihleri” üstbaşlığı altında 7 bölgedeki Millî Mücadele yıllarının anlatıldığı, ülkenin Millî Mücadele tarihine katılımcı, kapsayıcı, yeni bir bakış getiren seri bir eser 2023 yılında yayımlanacak.

19 üniversiteden 31 bilim insanı Batı Anadolu’da yerel tarihi arayacak.
2021 yılında hayata geçirilen projede Gaziantep, İstanbul ve Çorum’da düzenlenen programların ardından “Milli Mücadele’de Batı Anadolu ve İzmir Sempozyumu” Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBA Asli Üyesi, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak konuşmalarıyla başlayacak. Sempozyum programı İstanbul Üniversitesi’nden (İÜ) Prof. Dr. Cezmi Eraslan’ın “Hürriyet ve İstiklal Fikrinin Zaferi Olarak Milli Mücadele”yle açılış konferansıyla devam edecek.

Başkanlığını Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Köstüklü’nün yapacağı “İzmir’in İşgali ve İşgalin Yayılması” başlıklı oturumda; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Turan “I. Dünya Harbi’nden Sonra İzmir’in Siyasi Geleceği ve Yunan İşgaline Tepkiler”, Ankara Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Mesut Çapa “İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden

Doç. Dr. Nasrullah Uzman “Milli Mücadele’ye Yerel Bakışlar: Kütahya Örneği” ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nejdet Bilgi “Bir Tarihlendirme Sorunu Olarak Manisa’nın İşgal Tarihi”ni, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nejla Günay “9. Tümenin İzini Sürerken: Batı Cephesinde Maraş Tümeni” anlatacak.

“İşgal Günlerinde Batı Anadolu Şehirleri” konulu ikinci oturumu ise Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Hikmet Öksüz yönetecek. Uşak Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sadiye Tutsak “İstiklal Mücadelesinde Uşak’ta Halkın Yaşadıkları”, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mevlüt Çelebi “İtalyanların Muğla’yı Tahliye Tarihi Meselesi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. Mesut Erşan “Eskişehir’de Millî Mücadele” ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bayram Akça ise “Milli Mücadele Dönemi Batı Cephesi’nde Kazanılan Zaferlerin Muğla’daki Yansımaları” hakkında konuşacak.

Üçüncü oturumun başkanlığını Trakya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurten Çetin yürütecek. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuri Köstüklü “Milli Mücadele Tarihi Araştırmalarında Henüz Yeterince Bilinmeyen Çok Önemli Bir Kaynak: Ahz-ı asker Kalem Riyasetleri Gelen ve Giden Evrak Defterleri”, Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Oktay Bozan “Nureddin Paşa’nın İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi’ye Yazdığı Mektubun Milli Mücadele Açısından Önemi”, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) Prof. Dr. Kemal Arı “9 Eylül 1922 Günü İzmir’e İlk Giren Süvari Komutanı Yüzbaşı Şerafettin’e Ait Bir Belge ve İzmir’in Kurtuluşu” ve İÜ’den Doç. Dr. Esra Özsüer ise “Küçük Asya Bozgununda Yunan Komünist Partisinin (KKE) Rolü ve İşgal Karşıtı Tutumu” başlıkları altında sunum yapacaklar.

Programın ikinci günü de devam edecek olan sempozyumda dördüncü oturumu FSMVÜ’nden

Doç. Dr. Mustafa Göleç yönetecek. Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu “Kuva-i Milliye Lideri Demirci Mehmet Efe’nin Faaliyetleri”, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Mert “Büyük Taarruzun İzmirli Şehidi Yıldırım Kemal”, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş “Milli Mücadele Donemi İzmir’inde Spor Kulüpleri ve Sporcular”ı anlatacaklar.

İÜ’den Prof. Dr. Cezmi Eraslan tarafından yönetilecek beşinci oturumda; Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Ediz “Büyük Taarruz Savaş Kararı”, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nuri Karakaş “Yenilgiden Ders Çıkarmak: Nablus Muharebesi ile Büyük Taarruzun Saldırı Planı Açısından Mukayesesi” ve Milli Savunma Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu “Yunan İşgalinden Kurtarılan Batı Anadolu’da TBMM Hükümeti Yardımları ve Batı Anadolu’nun Yeniden İnşası Meselesi” hakkında konuştu.

 

Sempozyumun son oturumun moderatörlüğünü ise Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mevlüt Çelebi yapacak. Oturumda; FSMVÜ’nden Prof. Dr. Zekeriya Kurşun “İzmir’in Kurtuluşunun Arap Alemine Yansımaları: Mısır Örneği”, İÜ’den Prof. Dr. Abdurrahman Bozkurt “Batı Anadolu’da Yunan İşgallerine Son Verilmesi ve Çanakkale Olayı (Krizi)” ve Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cihan Özgün ile Doktorant İbrahim Hamaloğlu “İngiliz Basınında İzmir’in Kurtuluşu ve İlk Tepkiler” sunumunu yapacaklar. Oturumun ardından değerlendirme toplantısı gerçekleştirilecek. Program, 30 Ekim günü düzenlenecek sosyal programla sona erecek.

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN