“Gazetecilik suç değil, anayasal görevdir”
Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı imzasıyla yapılan kamuoyu duyurusunda, “Gazetecilik; halkın haber alma hakkı doğrultusunda, kamu yararına yapılan anayasal bir görevdir. Bir gazetecinin kamusal bir alanda yaşanan gelişmeleri görüntülemesi suç değil, görevdir” denildi.
Açıklamada, gazeteci Recep Yazgan’a yönelik sert fiziksel müdahale, mesleki faaliyetin engellenmesi olarak değerlendirilerek şu ifadelerle kınandı:
“Bu orantısız ve sert müdahaleyi şiddetle kınıyoruz.”
“Özgür basın, demokratik toplumun temelidir”
Cemiyet, gazetecilere yönelik baskı, tehdit ve fiziksel müdahalenin demokrasiye zarar verdiğini belirterek, özgür basın ortamının sağlanmasının hem toplumsal hem anayasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı:
“Gazetecilerin tehdit edilmediği, baskı görmediği, özgürce görev yapabildiği bir ortam, demokrasinin olmazsa olmazıdır.”
“Geçmiş olsun” mesajları
Olayın ardından sosyal medya kullanıcıları ve meslektaşları gazeteci Recep Yazgan’a “geçmiş olsun” dileklerini iletti. Konunun yargı ve idari mercilerce soruşturulması bekleniyor.