Bilişim
Giriş Tarihi : 15-11-2023 13:51   Güncelleme : 15-11-2023 14:00

Samsun Akıllı Trafik Sistemi’nden Vaz Mı Geçti!

Samsun'da basta trafik sorununa kökten çözüm olmak üzere, şehrin hayat standartlarını yükseltmek üzere Çinli teknoloji firması Huawei ile imzaladığı 'Akıllı Şehir İşbirliği Protokolü'nün hangi aşamada olduğu merak ediliyor.

Samsun Akıllı Trafik Sistemi’nden Vaz Mı Geçti!

Samsun Büyükşehir Belediyesi, teknoloji devi Huawei ile 2019 yılının Ocak ayında protokol imzalamıştı.

Huawei'nin, 'Akıllı Trafik Çözümü (Intelligent Traffic Solution(ITS) çözümlerinin aradan geçen dört buçuk yıla rağmen henüz şehrin trafik meselesini çözmekte yetersiz kalması akıllara Huawei ile yapılan anlaşma ve protokolün iptal mi edildiği sorusunu getiriyor.

Huawei’nin akıllı trafik sitemini tanıttığı videoda "ITS; şehir trafiğini yönetmek ve yollardan maksimum verim sağlamak için ag, bulut bilişim, büyük veri ve yapay zeka teknolojileri kullanılıyor. ITS çözümünün bir parçası olan akıllı trafik sinyal denetleyicisi, 7/24 otomatik olarak trafik ışıkları konfigürasyonlarını ayarlayabilen, 'sezebilir', 'düşünebilir' ve 'karar verebilir' bir sistem” olduğu belirtiliyor.

 

BÜYÜK BAŞARI ELDE EDİLMİŞTİ

Hatta Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Huawei, bu sistemi DLH Kavşağı’na kurdu ve test ettiği ve kısa bir sürede büyük bir başarı elde ettiği de belirtiliyor.

Bütün bunlara rağmen Samsun’daki trafik keşmekeşliğinin artarak devam etmesi “Huawei projeyi tamamlamadı mı” sorusunu akıllara getiriyor.

ITS'nin pilot olarak DLH kavşağına konulması ve kısa bir sürede kayda değer olumlu sonuçlar vermesine rağmen devam eden sıkıntıların sistemi şehrin diğer kavşaklarına konulmadan akamete uğradığı şüphesini derinleştiriyor.

Konuyla alakalı olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Huawei’nin protokol töreninde konuşan dönemin Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin,

“Klasik sistemde gün boyu ayni sürelerde yanan ışıklar trafiği sıkıştırırken akıllı sistem ışık sürelerini yoğunluğa göre ayarlayarak birikmeyi önledi. Klasik sistemde bir araç birden fazla kez ayni kırmızı ışığa takılabilirken, akıllı sistemde rahat akis ve esnek ışık süreleri zaman kaybına neden olmuyor. Klasik sistem kavsak dönüşlerinde kısa süreli yeşil ışık yakarken, akıllı sistem yoğunluğuna göre yeşil ışık sürelerini ayarlayıp dönüsü rahatlatıyor” demişti.

https://www.youtube.com/watch?v=rhn6FWxvbjc

adminadmin