DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Suat ZOR
Suat ZOR
Giriş Tarihi : 16-08-2019 09:12

ABD, Adana Mutabakatı Ve Suriye İle Nihai Çözüm

Türkiye ile son dönemde ABD arasında bulunan yakınlaşma her türlü riski peşinen taşımaktadır.

Suriye’de güvenli bir tampon bölgenin  ABD ile birlikte kurulması son derece tehlikelidir.

Bu bölge ABD denetiminde olacak ve ABD istediği sevkiyatı (terörist /silâh) yasal olarak yapabilecektir.

Türkiye  bu anlaşmayı kabul ederse;

a- Bölgedeki sınır güvenliğini,

b- Bölgedeki askeri/sosyal  istihbarat ağlarını,

c- Bölgedeki problemlerden dolayı Suriye'ye  müdahale hakkını ,

d- özellikle uluslararası arası arenada Türkiye lehine olan ADANA MUTABAKAT anlaşmasını ve ona bağlı olarak yapılan anlaşmadan doğan hakları kaybedecektir. Bu mutabakata bir göz atalım.

 ADANA MUTABAKATI

20 Ekim 1998 tarihinde Adana’da bir araya gelen Türkiye ve Suriye heyetleri arasında  imzalanmıştır.

Adana Mutabakatı maddeleri şu şekildedir;

 1- Suriye kendi topraklarından Türkiye’nin güvenlik ve istikrarını tehlikeye atacak eylemlere izin vermeyecek. Suriye, PKK’nın silah, lojistik ve mali destek sağlamasına ve propaganda faaliyetlerine izin vermeyecek.

2 -Suriye, PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmiştir. Suriye, diğer terör örgütlerinin yanı sıra PKK ve uzantılarının topraklarındaki faaliyetlerini yasaklamıştır.

3- Suriye, PKK’nın topraklarında eğitim kampı kurmasını ve ticari faaliyetlerde bulunmasını yasaklamıştır.

4- Suriye, PKK üyelerinin transit yollarla üçüncü ülkelere gitmesine izin vermeyecektir.

5- Suriye, PKK liderlerinin topraklarına girmesini engelleyecek ve gümrük yetkililerine bunun için talimat verecektir.

Bu anlaşmaya ek olarak daha sonra bir protokol anlaşması daha imzalanmıştır. 

21 Aralık 2010 tarihinde Türkiye ve Suriye, Adana Mutabakatı’nı geliştirmeyi amaçlayan bu anlaşma ise TBMM tarafından onaylanarak 26 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Anlaşmada yer alan hükümlere göre bu anlaşma üç yıl geçerlidir.  Her üç yıl sonunda taraflar fes etmediği sürece geçerliliğini koruyacaktır.

Yani  2014 ve 2017 de fesh edilmemiş en az 2020 ye kadar devam edecektir.

TÜRKİYE NE YAPMALIDIR?

1- Bizim asıl stratejik düşmanımız ABD'dir. Bunu unutmamalıdır. Dolayısıyla bir tane dahi ABD askerinin ülkemize girmesi bizim ulusal güvenliğimize aykırıdır.

2- Bir tampon bölge kurulacaksa ADANA MUTABAKATI gereğince SURIYE ile kurulmalıdır.

Burada gözlemci olarak , Rusya ve Iran  davet edilmelidir.

3- Süleyman Şah karakolu MUTLAKA eski yerine taşınmalıdır.  Resmî bir karakol Türkiye'yi oldukça rahatlatacaktır.

4- ÖSO ( Özgür Suriye Ordusu), Suriye'nin resmi ordusuna dahil edilmelidir.

Bu şartlar sağlanırsa Suriye politikasında yapılan yanlışlar bir ölçüde tolere edilmiş olabilir.

Rabbim devlet ve Milletimizi korusun 

Suat ZOR

NELER SÖYLENDİ?
@
Suat ZOR

Suat ZOR

DİĞER YAZILARI Mursi niçin 17 Haziranda öldürüldü! AAYB (Asya Altyapı Yatırım Bankası), ABD ve Terör, Sri Lanka, Yeni Zelanda Gündeme Ve Müslümanlara Dair Millenium Challenge2002, Bin yılın meydan okuması; ABD ve Türkiye çatışması NSSM 200 Raporu S- 400 ve ABD Devrim Muhafızları, Abd Ve 15 Nisan Ekin Ve Nesil Helak Edildi Maârif Sisteminin Problemleri Seçimlerden de öte... Erbakan Hoca'mıza Doğu Türkistan Sorunu, AB, ŞİÖ ve D8 Süreçleri Doğu Türkistan’a ne zaman bakacağız! Ayasofya kılıç hakkıdır! Planlama, strateji, duygusal haritalar ve eylem! ABD Ne Yapıyor Ve Biz Ne Yapmalıyız! Fırat’ın doğusu, Süleyman Şah türbesi, kararlılık ve adâlet operasyonu! Açık toplum vakfı ve change.Org Kaşıkçı, Global Bir Tuzak, CİA, MOSSAD, FETÖ, Kudüs Ve Ebu Dıs Nur baraka ve korkak İsrail! Kaşıkçı, Muhammed Bin Nayif, ABD Ve Türkiye Ve CIA Türkiye’de… Cemal Kaşıkçı’yı bitirecekler Cemal Kaşıkçı, Prens Turki Faysal Ve İffet Hanım Trump , Evangelizm, ABD Ordusu Ve FETÖ Komutanları Başkan yanıltılıyor ABD ile yanlış kulvarda vuruşuyoruz! Cemal Kaşıkçı, Brunson, Halk Bankası Ve Türkiye Adnan Kaşıkçı, Cemal Kaşıkçı Ve Siyonizm’in Suudi Arabistan Planı Mckinsey, Arap Baharı Ve Türkiye! İslam Dünyasını Değil, İman Dünyasını Kaybediyoruz ABD Ve Fırat'ın Doğusu Ve Dolar Marangozdan da öte papazdan da öte ve 13. Kavim! D-8 'e karşı M-8 (MESA) ve 5000 Tır Silah Brunson, evangelizm, çay partisi hareketi ve Fetö! Gazze'deki Çatışmalar, Su, Petrol Ve Doğal Gaz Beyin Kontrolü, Adnan Oktar, Monark Projeleri Ve ABD'de Okul Baskınları Sykes -Picot Antlaşması Ve Hıttın Korkusu, Hilalsiz Bayraklar Kudüs Ve Yapılması Gerekenler Dava Adamı Ve Özellikleri Öğret-me- (n...) Erbakan Hoca'mıza İthafen Trump, Pentagon Ve 15 Şubat Perşembe Türkiye abd ile çatışmaya doğru mu gidiyor! Afrin - PKK Siyonist Koridoru Afrin Operasyonu ve ABD( Rambo) İran ve Neden Devrim Muhafızları ve ABD İran'daki Olaylar, ABD ve Türkiye ABD Kendi Putlarını Yiyor Ve Kudüs Zarrab, Halk Bankası ve Katar Krizi Batı Deyince Aklıma Gelenler IŞİD'İn Amerika İşbirliği Ve Önümüzdeki Günler Ilımlı Müslümanlık, Suudi Arabistan Ve ABD'nin Yeni Körfez Operasyonları Selefilik Akımının Türkiye’de Ki Yansımaları Ve Anadolu Kimliğindeki Etkileri Haşdi Şabi Ve Türkiye İdlib Operasyonu Ve Türkiye Türkiye Ve Düşmanları Büyük İsrail İçin Büyük Kaos Gerekir Referandum Meselesi Ve İngiltere Referandumlar Ve Global Çatışmalar Kuzey Kore, General Curtis Lemay Ve Abd 25 Eylül Ve Kaçınılmaz Savaş Çin, Afganistan, Myanmar (Arakan) Ve Doğu Türkistan Arakan’da neler oluyor! TSK, Darbeci Askerler Ve Suriye Operasyonu Referandum, Türkiye, Iran Ve Rusya Kuvvet-İ Suvvar, Tsk Ve Abd Abd ve israil ne istiyor? Kılıç ve Kalkan Önümüzdeki aylarda Türkiye'yi bekleyen tehlikeler İskân-I Muhâcirin Ypg / Pkk, Abd Silah Yardımı Ve Türkiye Katar Krizi Ve Muhammed Dahlan Irak Kitle İmha Silahları Yalanı Ve Irak Savaşının Arka Planı, Svalbard Deposu Sünnî Ve Antikomünist Yapılanmalar Aleksander Dugin Ve Arvasi Hazretleri
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
RÖPORTAJLAR
Müfredata milli model
Müfredata milli model
ARŞİV ARAMA