DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman KÖSE
Osman KÖSE
Giriş Tarihi : 07-10-2019 09:14

Depreme ne kadar hazırız!

Türkiye’de en son yıkıcı büyük deprem 17 Ağustos 1999’da Gölcük merkezli olmak üzere İstanbul, İzmit ve Sakarya çizgisinde oldu. Resmi rakamlara göre 17 binin üzerinde insan hayatını kaybetti.

17 Ağustos sabahı Türkiye, bu olayla derinden sarsıldı. Çünkü büyük felakete hazırlıksız yakalanmıştık. Çok ocaklara ateşler düştü ve çoğu da söndü. Bu tarih itibariyle uzak olmayan bir zamanda İstanbul merkezli olmak üzere büyük bir depremin de beklendiği hep yazıldı, çizildi ve konuşuldu.

Son depremden sonra geçen 20 yıldır Türkiye’nin  muhtemel büyük bir depreme hazırlandığını biliyoruz. Fakat hazırlık ne düzeyde devam ediyordu ve yaklaşan büyük felakete ne kadar  hazırdık onu bilemiyorduk; test etme imkanımız da yoktu.

En azından TV’lerden gördüğümüz kadarıyla, 7 düzeyindeki depremlerde sadece bir sarsıntı ve duvarlarda nadir görülen çatlaklarla felaketi geçiştiren ve felakete hazırlıklı olduğu her halinden belli olan Japonya gibi miydik.

Felaketin habercisi gibi olan fakat en şiddetli düzeyinin bu kadar olmasını dilediğimiz geçen haftaki 5.8’lik İstanbul depremi, bu konuda bazı gerçekleri gün yüzüne çıkarmış oldu.

Her şeyden önce geçmiş olsun diyoruz; tek tesellimiz can kaybının olmaması ve yüreklerin yanmamasıdır.

20 yılda çok binalar elden geçirilmiş ve kısmen de olsa depreme dayanıklı kentsel dönüşümler yapılmıştı. Fakat düşük düzeyli bir sarsıntıda çatlayan ve yıkılma emaresi gösteren binaları görünce bu hazırlığın yeterince olmadığı ortaya çıkmış oldu.

Depremle beraber maalesef tartıştıklarımız, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme dönüşmesi, amacın sağlam iş görmek değil, cepleri doldurmak olduğu, acil tahliye yollarının kapatılmış olması ve toplama alanlarının nerede olduğu gibi hoş olmayan konular oldu.

TMMOB’un iddia ettiği gibi, 1999’da İstanbul’da 407 olan toplanma alanlarının rant uğruna 77’ye düştüğü doğru muydu?

Veya TESK başkanı Palandöken’in dediği gibi 493 olan toplanma alanının 416’sında AVM’ler mi yüselmişti?

Aslında bakılırsa bir felaket sonrası bunları konuşmak bile çok ayıptır. Şayet böyle bir durum varsa, bugün bu tespitleri yapanlar, yani kendilerini sosyal sorumlu görenler deprem öncesi neredeydiler.Bu da ayrı bir konudur.

Fakat bu iddialar ve serzenişler sorumlular tarafından hala açıklanmaya muhtaçtır. Çünkü söz konusu insanların hayatıdır ve hala büyük bir deprem beklenmektedir.

Deprem fiilen yıkıcı olmasa bile, deprem sonrası toplantılara çağrıldı-çağrılmadı gibi sorumluluk makamında olanların tartışmaları, aslında göçük altında kaldığımızın belgesidir.

Ekranlardan gördüklerimiz şaka olmadığına göre, daha büyük bir deprem olsaydı millet canını kurtarmak için uğraşırken, sorumluların bu tartışmalardan başlarını kaldırarak yardıma koşamayacakları anlaşılmaktadır.

Deprem sonrası TV ekranlarında bu noktada yapılan tartışmalar bile, siyasi çürümüşlüğün ve maalesef ne durumlara düşüldüğünün belgesidir.

Türkiye deprem kuşağındadır ve İstanbul büyük bir depremi beklemektedir. 5.8’lik depremin bir uyarı olmasını ve hızla tüm binaların test edilerek tedirginliğin geçmesini umuyoruz.

Büyük felaketlerden Allah ülkemizi korusun.

Osman KÖSE

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman KÖSE

Osman KÖSE

DİĞER YAZILARI Ahıska Türkleri Sürgün, Özlem Ve Gözyaşı Cumhuriyet’e giden süreç! Yalan bilgiler üzerine oluşturulan ırak işgal planı! Irak Seçim Sonuçları Rusya, Kırım Tatarlarına Baskıyı Artırıyor Yangınlar, Tahrik Ve Terör! 47 yıl önceki Kıbrıs Beşinci Yılında 15 Temmuz Müttefikin Yeni İthamı: Çocuk Askerler! İshak Paşa Sarayı, Jaubert ve Ruslar! Çerkes Sürgünü ve Soykırımı! Eski Şehirler Veya Eserler Yunanistan’ın Bağımsızlığı 18 Mart ve Sonrası! Millete Adanmış Çileli Bir Hayat! Terörle Uğraşmanın Bedeli Ağır! Çin Tehlikesi Var mı! Biden İle Dış Politikada Yeni Dönem Hiçbir Güç Ebedi Değildir! Derin İzler Bırakan Bir Yıl! Göçmenlerin Trajedileri Ermenistan Hayali Vaatlere Kanmazsa! İran Üzerinden Ermenistan’a Yardım! Yunanistan İle İstikşafi Görüşmeler Türkiye Üzerine Planlar ve Projeler! Yunanistan’ın Hayali! Ellere Kelepçe, Başlara Siyah Çuval…! Yunanistan’a Destek, Türkiye’ye Köstek! Salgının Gölgesinde Bayramdan İzlenimler Panik yapılmamalı! Libya’ya Türk Askeri Gostivar’dan Resne’ye Balkanlar’da Osmanlı Eserleri Bir millet yok ediliyor dünya duyarsız! Toplumsal Değerlerde Dejenerasyon Dipsiz Göl’ün dibindeki hazine! Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında Irak’ta neler oluyor? Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru Suriye’ye barış ortamının gelmesi yakın mı? 120 Saatlik Ara Barış Pınarı Harekatı: Terör Ağı Dağıtılıyor İtibar avcıları! Doğu Türkistan’a kulak verelim! Bir zamanlar Türk şehri olan Belgrad Onlar ölürken biz burada huzurlu olamayız! Kadına şiddet artık son bulsun! Doğallığını Koruyan Bir Yayla: Güvende Yaylası Terör Koridoru Yerine Barış Koridoru Kalkınmanın Önündeki Engel: Kayırmacılık Amerika, Türkiye’ye karşı neler yapabilir Nihayet getirilmeye başlandı! Üçüncü Yılında 15 Temmuz Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz planlar! Libya gittikçe kaos içine sürükleniyor! 23 Haziran Sonrası Dünyanın Doğusu Her Devirde Güçlü Devletlerin Hedefi! Bayramda Siyaset Rüzgârı S-400’ler Üzerinden ABD İle Kriz! Hüzünlü Gönüller İle Bir Bayrama Daha Girerken…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA