DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İsa ÇOLAKER
İsa ÇOLAKER
Giriş Tarihi : 12-05-2025 16:38

Ey Felek Döne Döne Alma Günahım Hazer Et

Felek veya gökyüzü sürekli hareket halindedir. Bunu söyleyen de şair Zati’dir. Balıkesirli olan Zati, sevdiğim klasik divan şairlerindendir.

Meslekten kırtasiyecidir. Baki’nin çağdaşıdır. 2.Bayezit hemşerimizin koruması altındadır. Çokça da eser vermiştir. Şiirleri sarih ve anlaşılırdır. Hala da okunması o yüzdendir. Sosyal medyada en çok şiiri paylaşılan şairlerdendir. Kolay okunduğu için alaka gördüğünü düşünüyorum. Hacimli bir divanı mevcuttur. Şem-ü Pervane, Ahmed-ü Mahmud, Siyer-i Nebi, Mevlit gibi eserlerin yazarıdır. Başlıkta; Ey felek! Döne döne günahımı almaktan kork! Zira ahım yıldırım kamçılı hır kimsedir, ondan çekin derken, bu ilgi divan şiirindeki yaygın bir kabulden; etkileri günümüzde hâlâ devam eden eski astroloji anlayışından kaynaklanmaktadır.

 

Divan şairlerinin korunup kollanmaları onların yaşamlarını da etkilemiştir. Bugün görevden alınan bürokratın yalnızlığıyla, dünün şairinin üstünden kalkan koruma kalkanı aynı şeye tekabül eder. Bir devir parlak ve debdebeli yaşayan Zati, bolca eser vermiş, çok da velut olmuştur. Sonrası malum. Üzerinden kalkan padişah eli, onu falcılığa kadar düşürmüştür! Onun inişli çıkışlı yaşamından çok, yazıp söylediklerine odaklanalım. “Şah-ı aşkım şerer-i ateş-i ahım sipehim.” Diyen şair; ben aşk padişahıyım, ateşli ahımın kıvılcımları ahımın kıvılcımları, aşkta ulaştığı zirveyi anlatmaktadır. Şiirin devamındaki bir dizede de “ey gözüm nuru beni yakma firak ateşine” diyerek çektiği hüzne gönderme yapar. Sevgilinin ayrılmasından korktuğunu anlatmaya çalışmaktadır. Gözünün nuru olan sevgiliden ayrılmak kolay değildir? Sevgili de ışık saçan bir huzmedir. Zati firaka de karşıdır. Ayrılığa hangi gönül razı gelir? Zati’nin kavuşma özlemi, vuslatın güzelliğindendir.

 

Zati’nin şiirindeki aşk havası, insanı bir başka bir dünyaya taşır. Sizi mest eder. Hacimli divanından seçtiğim şiirler, bugün de sizi başka bir aleme götürür. Gençlere şiiri sevdirmenin yolu da biraz anlaşılmaktan geçer. Beşerî ve manevi duyguları tatmin etmeyen şiir neye hizmet eder? Metinler arasına sıkıştırılan her mana, bizi ayrı bir imge ve metafor yolculuğuna çıkaracaktır. Divan şiirinde bu fazlasıyla mevcuttur. Şiirin şuurla ilişkisi tam da burada başlar.” Göricek hüsnün inan-ı ihtiyar elden gider.” Şair, sevgiliyi görünce iradesinin kaybolduğundan bahseder. Aşkın ulvi haline atıf yapar. Aşık insanda da absürt bir hal de vardır. İnsan sevgiyi görünce de böyle bir hale düçar olur. Halin ilmi aşktır. Aşk geldi mi akıl tatile çıkar derler.

 

Zati’nin şiirlerinde aşkın her hali mevcuttur. Çağdaşı Baki’den de aşağı olmayan bir şiir müktesebatına sahiptir. Mukaffa, mevzun şekillerde de başarılıdır. Şiiri mükemmeldir. Bir gazelinde: “Başın içün nakış idüp ayağa salma aşığı” diyen şair, sevgiliyi gördüğünde yaşayabileceği gariplikler için, sevgiliden aman dilemektedir. Çünkü aşık, sevgiliyi gördüğünde bir cezbeye kapılacaktır. Sevgilinin aşığı yere salması, sevgilinin saçına takılan gönül nedeniyledir. Yani seven gönül ayaklara dolanacak ve düşecektir. Sen onu bu hallere düşürme diyerek, sevdiğine akıl vermektedir. Aman, sevgilinin saçının arasından yere düşmeyeyim, diyor! Somut bir aşk anlatımıyla karşı karşıyayız. Açıktan aman dileyen bir Zati vardır. Sakın beni yerlere bırakma diyen Zati, aslında biraz da yalvarmaktadır. Buradan bakıldığı zaman açık bir şiir dili vardır.

 

Klasik divan şiirinde abartı esastır. Edebiyatta biraz mübalağa değil midir? Tadında bir abartı, ritim ve sesle birlikte şiiri de inşa eder. Şiirsel bir abartı, anlama yoğunluk katar. Zati, şiirinde bunu yapar:” Benem deryayı aşkında vücudu ayn-ı nun olmuş” diyen şair; mealen, o haldeyim ki gözyaşım deryaya, vücudum ise o deryada aynen nun harfine döndü der. Gerçekten de ezilen aşık da sembolik olarak nun’a benzemez mi? Evet. “Gözyaşlarım değirmen döndürür” diyen halk şairi aynı mübalağayı yapmış olmaz mı? Şiir böyledir. Durdurun dünyayı inecek var diyen arabesk şair, abartının dibine vurmaz mı? Zatinin gözyaşlarından deniz derya yapması çok değildir. Klasik şiirin bu tarafını çok seviyorum. Şiiri bu şartlarda ve doğal ortamında sevdirebiliriz. Divan şiirine ilgim de buradan geliyor. Güncellenen divan şirini böylelikle diliçi çeviri yapmadan anlayabilir ve yeniden hayatın içine sokabiliriz. Benim çabam da budur. Yenilenen bir şiir dünyasında klasik şiir baş köşeye oturur. Zati’nin şiiri de buna müsaittir. Yüz yıllardan gelen şiiri bakiyemizi yeniden ve yineleyerek okursak, şiirin şuuruna vakıf oluruz. Bu böyledir. Her şiir bir çabadır.

 

Zati ve arkadaşları bu güzel metinleri yazmasaydı, biz, bugün şiirin leb-i derya sularında gezemezdik. Divan’ı, Mevlit’i yazan Zati bize yol başçısı olmuştur. Onun çok güzel mısralarıyla şiir yürüyüşümüze devam edelim: “Yusuf’u gerçi görenler ellerini kestiler/Gün yüzün gördü senin şakk oldu ayın ayesi” Hz. Yusuf’u görüp elini kesenlere şaşmam, gün, yüzünü görünce ay ikiye bölündü.” Diyerek bir mucizeye telmih yapmaktadır. Amacı da sevgilinin güzelliğini anlatmaktır. Hz. Yusuf’un mucizesi gibi, senin güzelliğin de ayı ikiye bölmektedir demektedir! Ne güzel bir şiirsel anlatım. Sevgilinin güzelliği ancak böyle iddialı anlatılır. Zati’nin şiirlerini anlattığımız yazımızı, dünyayı fanusa benzeten ünlü dizeleriyle sonlandıralım. Dünya gerçekten bir fanus mudur, yoksa hapishane midir? Takdir sizin, ey okur!

 

“N’ola ey devrân sana derlerse fânûs-ı hayâl

 

Gösterirsin döne döne dürlü dürlü suret”

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
İsa ÇOLAKER

İsa ÇOLAKER

DİĞER YAZILARI Haziranda Ölmek Zor Yeşil Pencerenden Bir Gül At Bana Gel Beri Gel Hele İnsan Ol İnsan Bir Başka Pencereden Anlama Çeşitleri Üniversiteler ne yapar? Üniversiteler ne yapar? Eyaleti-İ Rum Sivas Kalem Kâğıdın Maşukudur Yaratıcı Yazmada Dijital Etki Edebiyat adamı ne yapar! Heykel Hikâyesinden Mülhem Gül Yetiştiren Adam Sinema Meselem SİNOP’SİS Bana derler aşık senin neyin var? Âlemde Bir Devir Dönüyor Amma Cihan Yıkılsa Emin Ol Bu Cephe Sarsılmaz Totemli hayat Totemi put bilirdik Işık Düşünceler Bir Sepet Hayal Öğretmenin fark oluşturacak tutum ve davranışları Öğretmenin fark oluşturacak tutum ve davranışları Asabiyet Çukuru Hayatımız Roman Üç Nesil, Üç Şair İnsan İyiliği Kadar Taşlanır Erbakan Hocanın Yoldaşları Bilmem Bu Gurbetlik Ne Kadar Uzar Enkaz Dili Bakmak İstiyorum Günler Günü Gökyüzüne Dînî ya da Lâdînî Edebiyat Unutulmayan öğretmen kimdir? Yazmaktır Yaşamak Hepimiz Ölecek Yaştayız Tükenmemek İçin Issız Hüzünlerin Adamı Behçet Necatigil Nesillerin Zamanla İmtihanı Yunus Pirimiz Olur Ahlâk Ezanların Aydınlığında Tehlikeli Gerçeklik mi! Unutulmuş Bir Amasyalı: Ahmet Yetkin Emri Yeşil Giresunlu Bir Fikir İşçisi Fethi Naci İdeallerin Adamı Olmak Dava Adamı Ne İşimiz Var Siyaseti? Bürokratik Eziyetin Müdür Tipleri Dokuz Köyden Kovulsak da Yönetici Yapmayacaklarımızın Özellikleri Putları Var İnsanın Gözünaydın Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi! Toplumsal Şiddetin Paradigmaları İstemezükçenin Bir Başka Adı Kaht-ı Rical Sekülerin Diyanetle İmtihanı Korona Dersleri
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA