DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 15-10-2016 09:11

Fış Fış Gelen Kış

İnsan bazen çocukluğunu özlemiyor değil.  Samsun’un taşra mahallelerini, dik yokuşlarını, bahçesi olan evleri hatırladım bir an. Kasvetli havalar her zaman çocukluğumu hatırlatır bana. Neden mi dersiniz?  Çocukluğumuzda yazın yeşeren ümitlerin kışla beraber kaybolması  diyebilirim size. Depresif bir çocukluk geçirmedim ama kışın gelen o kışlık hastalıkları bol bol yaşadım. Bahçedeki o incir ağaçları meyve verdiği vakit, yaz biterdi bizim için o yeşil bahçede. Bir de incir ağaçlarının yapraklarının  dökülmesi  ve rüzgârla beraber  savrulması yok mu? İşte kışa merhaba der gibi esen o rüzgâr, aileler için hastalık habercisiydi.  Sokaklar bomboş, çocuklar ise hasta olmamak için sobanın etrafında aile sıcaklığıyla  sarardı kendilerini. Depresif bir çocukluk geçirmedim ama kışın gelen o kışlık hastalıkları bol bol yaşadım. Sakın roman yazmaya başladığımı düşünmeyin! Kış ve kışlık hastalıklarımızdan bahsedeceğim sizlere.

Hepinizin aklına gelmiştir kışlık hastalıklarımız. Biri grip, biri nezle. Sakın ikisi de aynı şey ya demeyin çünkü aynı değiller. İzah edelim. Bu iki hastalığın sebebi olan virüsler bir birlerinden çok farklıdır öncelikle. Nezle, gribe göre çok daha hafif seyreden, burun akıntısının ön planda olduğu tabiri caiz ise burnun fış fış aktığı, günlük hayatımızı fazla sekteye uğratmayan bir hastalık. Soğuk algınlığı da denir. Tedavi etseniz de etmeseniz de bir hafta içinde düzelir. Hatta bana sorarsanız başka ciddi bir takım hastalıklarınız yoksa sadece rahatlatıcı çaylar ile bile geçiştirilebilecek bir sürece sahip. Grip ise öyle değil. Öyle fışır fışır burnunuzu akıtmaz ama yerden yere vurur. Yaygın vücut ağrıları ve halsizlik vardır. Paçavra hastalığı da denir. İnsana kendini paçavra gibi hissettirir çünkü. Ciddi istirahat ve rahatlatıcı tedaviler yapılmazsa günlük hayatı ciddi bir şekilde sekteye uğratır. Oldukça bulaşıcı olduğundan önemli iş gücü kayıplarına neden olabilir. Aslında özel bir tedavisi yoktur. En baştan aşılarla korunmak daha önemlidir. Gribi daha hafif atlatmamızı sağlar. Dengeli, yeterli ve doğal beslenme, diğer insanlarla el ve yüz temasından mümkün olduğunca kaçınmak, hijyene özellikle el hijyenine dikkat etmek de korunmada  oldukça önemli etmenlerdir.

Tabi burada dikkat edilmesi geren bir başka husus da, özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlıkları olan hastalarda gribal enfeksiyonun daha ağır seyredebileceğidir. Ölümcül boyut dahi kazanabilir. Bu yüzden astım, diyabet, kalp rahatsızlığı, böbrek hastalığı vb. olanlarda grip aşısının yapılmasını önermekteyiz.

Sağlıklı ve mutlu bir kış geçirmeniz dileğiyle.

Saadettin BAYÇELEBİ

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Kurbanlık Sağlık Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA