Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com
Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com
KÖŞE YAZISI

İslam Bilim Adamları 1

Paylaş:

İslam bilim adamlarının bugüne kadar bilimde çalışma yapan ve kendi alanlarında eserler ortaya koyanlarını ele alarak, onları tanıtmak ve neler yaptığını master ve doktora çalışmaları ile ortaya koymak, bilim insanlarının görevi olmalıdır.

Ancak ben önemli bir konuyu söylemek istiyorum. Bir bilim kendiliğinden doğmaz.

Bilim maluma tabidir.

Yani daha önceden yapılan çalışmalara dayanılarak, yeni yeni orijinal yayınlar ortaya çıkarılıyor.

Yoksa hiçbir çalışma yapmadan yeni bir şey ortaya çıkarmak, o bilim değil icat olur.

Bunun için geçmişimizde bilimsel durumumuzu önce bizim, acaba biz neredeyiz diye sormamız gerekir.

Bunu sorgulamaya çalışacağız.

Bu yazı serisinde şöyle yapılmıştı, şöyle sonuçlar elde edildi. Bu olmasaydı, bu olmazdı,  diye herhangi bir suçlamaya ve isnatta bulunmaya niyetimiz yoktur.

Bilim adamlarımızı tanıyalım ve onlardan bundan böyle nasıl yararlanabiliriz?

Bize ışık tutacak bir yönleri var mı?

Onu ele alalım diye böyle bir çalışmayı başlatıyoruz.

Yoksa haddi zatında bu konu benim direk konum da değil, ama bir mühendis olarak değil de, bir bilim adamı olarak bunu kendime bir sorumluluk kabul ediyorum.

 

Bir kere benim araştırmalarıma göre İslamiyet’ten bu zamana kadar bilimde, İslam bilim adamları çok büyük hamleler yapmışlar.

Bunun içerisinde millet olarak bizim de payımız oldukça büyüktür. Ancak bunların nazara verilmesi şöyle dursun, çok enteresan ve tarihte eşine nadir rastlanan bir şeyle karşı karşıya kalmışız.

Adeta bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar toparlanıp çöpe atılmış, kütüphanelere kilit vurulmuş ve bin yıllık bilim ve tarih te böylece bu hareketle yok edilmiş.

Bir Japon arkadaşımıza neden iki alfabe öğreniyorsunuz, bizim gibi bir tane öğrenseniz olmaz mı demiştim?

Arkadaş, bu sorunuzu bir Japon hakaret kabul eder. Biz Japon harflerle üç yılda, üç ayrı alfabe öğrenerek, neslimize 500 yıla yakın bir tarih öğretiyoruz. Sonra da üç ayda latin harflerini öğretiyoruz.

Sizin bin yıllık tarihinizi 70 yıl önce kullanmaya başladığınız latin harfleri ile nasıl öğreteceksiniz, demişti.

Bunu anlamak ve anlatmak çok zor bir olay. Osmanlıca harflerin yasaklaması ile, bin yıllık tarihe ve bilime kapılar kapatılmıştır.

Onun için millet olarak biz bilim insanları her zamandakinden daha çok çalışmalıyız ki, kayıplarımızı telafi edelim.

Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir, Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com yayın politikasını yansıtmayabilir. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Cahit KURBANOĞLU — Diğer Yazıları

Tümü

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

ahsap mobilyauluslararası evden eve nakliyat