DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Saadettin BAYÇELEBİ
Saadettin BAYÇELEBİ
Giriş Tarihi : 02-09-2017 09:03

Kurbanlık Sağlık

Kurban, kelime anlamı itibariyle bir ideal uğrunda feda edilen kişi ve ya hayvana deniyor. Bir diğer anlamı da yakınlaşmaktır. Neye yakınlaşmak? Müslüman olanlar bilir. Yani mealen Allah’a yakınlaşmak için hayvanların bazı cinslerinin,  İslam’ın yol gösterdiği bir biçimde kesilerek, etinin içten gelen bir fedakarlık ve şefkat duygusu ile ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılmasıdır. Burada asıl önemli husus, et yemekten ziyade o etin senede bir kere, belki ona kolay erişemeyen insanlara dağıtılıp Allah’ın rızasını kazanmaktır. Bilimsel gerçekler de gösteriyor ki insanoğlunun ete olan ihtiyacı çok fazla değil. Hele hele günlük tüketilmesi gereken bir gıda hiç değil. Haftada bir kez tüketmek etten elde edilebilecek B12 vitamini ve demir gibi minerallerin vücudumuza kazandırılması için yeter de artar bile. Yeryüzünde bol miktarda yaratılan ve ulaşılması et kadar meşakkatli olmayan sebzeler ve tahıllar sağlığın idamesi için kafi. Bunun yanına doğal tavuk ve deniz balıklarını da eklersek daha ne isteriz.

Denge, insanoğlunun hayatındaki en önemli unsurdur. Bütün hareketlerinde olması gerektiği gibi gıdaların tüketiminde de gerekli. Et tüketimi de bunlardan biri. Kurban bayramları bizim ülkemizde et tüketiminin neredeyse birkaç güne yoğun bir şekilde sığdırıldığı günler haline gelmiş, gözlemlediğim kadarıyla. İnsanlar daha kesim yerinden ayrılmadan mangalları kurup işin zevkini çıkarma peşinde. İyi, güzel, ama sonuç biraz lezzetsiz olabilir. Bu sebepten gelin bayramda et tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuşalım. Konuşalım ki vebal bizden gitsin.

Öncelikle, kesilen kurban eti üzerinden en az 24 saat geçmeden tüketilmemeli, çünkü etteki ölüm sertliği ancak 24 içinde çözülmeye başlar. Bu süre geçmeden tüketilen et hazım problemlerine yol açabilir.

Diğer bir husus, sabah, öğlen ve akşam bol miktarda et tüketmekten kaçınmamız gerektiği. Bir öğün seçip hangi türünden hoşlanıyorsak o biçimde eti tüketmeliyiz. Hatta kronik hastalığı olan yaşlılar, özellikle ve sadece haşlamasını ve az miktarını tüketsinler derim. O etler, bana sorarsanız bayramda bayrama et bulanların hakkı. Ayrıca yine kronik hastalığı olanların özellikle dikkat etmesi gereken husus etle birlikte yoğun tuz tüketimi olabileceği. Tuzun bu kadar yakıştığı başka bir gıda maddesi yoktur ama sonuç yükselmiş bir tansiyon ve onun ciddi sonuçları olmasın.

Gelelim etin pişirme biçimine. Her türlüsü yenir ve son derece lezzetlidir ama mangalı bir başka değil mi? Bayramdan bayrama olacaksa baş üstüne ancak benim tavsiyem içindeki o canım faydaları en aza indiren hatta bir zehire çeviren mangal değil de haşlama ve ya sebzelerle birlikte tüketimidir. Kavurması bile mangala tercih edilir. Yine yanında bol sebze şart tabi.

Kurban olan sağlığınız olmasın.

Hayırlı bayramlar…

Saadettin BAYÇELEBİ

NELER SÖYLENDİ?
@
Saadettin BAYÇELEBİ

Saadettin BAYÇELEBİ

DİĞER YAZILARI Sessiz Gemi Öyle Bir Geçer Zaman ki… Ahh vatan! Kuduzzz Yarının Büyükleri Tehlike büyük! İşte sebebi! Neden yüksek? CO Tavuğun Dünyası Herşey Zamanında Güzel Demedi demeyin! Et Fiyatları Üzerine… Hastalanmayı beklemeyin! Kim kurar içindeki saati? Aman yükselmesin! Kaybolan Değerlilerimiz-2 Kaybolan Değerlilerimiz-1 Buğdayın hayatı! Buğdaysız Hayat -3 Buğdaysız hayat! -2 Buğdaysız hayat! -1 Su Hayattır Ama… Sıcaklık Yükseliyor! Biz Üç Kardeştik… Tatil kazalarına dikkat! Yaz kızım! Eğitim şart! Hey Gidi Gençlik… Kardeşten Öte… Bir Nefes Sıhhat Yazınız kışa dönmesin! Sadece beş dakika! Ya tutarsa! Gerçekten yaşıyor muyuz? Altın Ekmek Anamızın Ak Sütü Atı alan üsküdar’ı geçti! İsrafın bu kadarı... Bizi biz yapan değerlerimiz! Evet Varım!  Var mısınız? Varlık Fonu, Sağlık Fonu Check – Up Veya Çekap Acil haller! Sadece Süt Biz Bu Coğrafyanın Rüzgârıyız İnce Hastalık Çocuklarımızı bekleyen tehlike! Duyduk duymadık demeyin! Hayallerinizden vazgeçmeyin! Gribin binbir yüzü! Kuşa Dönmeyelim Canım Öğretmenim Ne zaman unuttuk? Aman aklımızı karıştırmasınlar! Beni Yakacaklar Yeniden Efendi Olmak Fış Fış Gelen Kış Biz Hala… aktarlardaki tehlikeli otlar-2 Aktarlardaki Tehlikeli Otlar-1 oku! Kurban keserken kurban olmayalım! Bebeğin Sağlığı Annesiyle Başlar b12 zirvesi Sevgili Denizlerimiz Şimdi Güneş Ve Deniz Zamanı Köprüden Önceki Son Çıkış: Rusya Hadi yürüyüşe çıkalım! Artık Uyanma Vakti Amerikan İlişkileri Darbe Ve Yakın Gelecek Kahraman Milletime Tavsiyeler Sınırsız değil korkusuz tüketelim! BU NE HERZE, BU NE HEZEYAN.?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA