DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Hüseyin KURT
Hüseyin KURT
Giriş Tarihi : 17-05-2018 13:41

Milletin vekili mi, partinin temsilcisi mi?

Bu seçimler ilginç olacak!

‘Türk tipi başkanlık’ dediğimiz “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi”, 24 Haziran’daki seçimle rejim değişikliği tamamlanmış olacak.

Parlamenter sistemin sonu geldi!

Mevcut sistemde yani parlamenter sistemde vatandaş, vekil adaylarına bakmaksızın partisine, Başbakan olarak görmek istediği parti genel başkanına oy veriyordu.

Dolaysıyla büyük bir kesim için vekilin pek önemi yoktu.

Yeni sistemde ise artık Başbakanlık makamı yok.

Hal böyle olunca vekillere verilen oylar direkt olarak Cumhurbaşkanına gitmemiş olacak.

Aynı belediye başkanı ve meclis üyelerini ayrı ayrı seçmek gibi!..

Zaten yeni sistemde vekillikte bir nevi ‘encümenlik’ gibi olacak.

Bu durum ise vatandaşın vekil adaylarını tek tek incelemesi ve bir anlamda hesaplaşması anlamına da geliyor.

Siyasi partiler, tabanda karşılığı olmayan ve profili düşük vekilleri aday gösterirse bu seçimde işleri zor!

Gerçekten milletin içinden çıkmış vekil adayları daha şanslı!

Ama milletin içinden çıkmış milletvekili adayları yerine Ankara’dan belirlenen parti vekili arasında fark var;

Birisi milletin TBMM’deki vekili, diğeri ise partinin millet içindeki temsilcisi!..

***

Vatandaş nasıl oy kullanacağını bilmiyor!

24 Haziran seçimleri baskın olunca vatandaşın aklı karıştı. Rejim değişikli ve ittifaklar da işin içine girince seçmen nasıl oy kullanacağını bilemez hale geldi.

Bu konuları biraz açalım;

Öncelikle Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim yani Milletvekili seçimleri ayrı ayrı oylanacak ve 2 ayrı seçim pusulası kullanılacak.

YSK kararına göre, 24 Haziran seçimlerine 11 parti katılacak.

Bu partiler;

AK Parti, BTP, BBP, CHP, Demokrat Parti, HDP, İyi Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDAPAR

Yeni düzenlemelere göre, sandık kurulu başkanları seçim yapılan ilçede görev yapan kamu görevlilerinden belirlenecek.

Milletvekili oy pusulalarında EVET mührünün, parti adının altındaki boşluk yerine ittifak adının belirtildiği yere atılması oy iptalini gerektirmiyor. Mührün ittifak alanına basılması halinde ittifakın "ortak oyu" olarak kaydediliyor ve sayımın tamamlanmasının ardından ortak oylar, ittifak içerisindeki partilerin tek başına aldığı oy oranına göre bölünerek dağıtılıyor.

Yeni sistemde milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor. Bu vekillerin 98’i İstanbul’un üç bölgesinden seçilecek!

Engeli ya da hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olan” kişilerin oy kullanabilmesi için ‘Seyyar sandık’ uygulaması getiriliyor.

 Seçimlerde 2 pusula ve 1 zarf olacak ve pusulalar aynı zarfa konulacak.

***

Bugün için seçim öngörüleri!

Öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimi 2’nci tura kalacak görünüyor. Yani 1. turda Cumhurbaşkanı seçilememe olasılığı çok yüksek.

2’nci tura kalacak olan ve Cumhurbaşkanının karşına kim çıkacağı ise net olmamakla birlikte, daha çok Muharrem İnce ismi öne çıkıyor. Açıkçası iktidara ve saraya yakın medyada olası bir 2’nci tur için Muharrem İnce’yi rakip görmek istediği anlaşılıyor.

Burada insanların netleştiremediği olası bir 2’nci turda “%65’lik sağ seçmen gerçeği” ve “Kürt oylarını kim alır?” sorusunun cevabı!..

Mevcut Cumhurbaşkanının AKP’den en az 5-6 puan daha fazla oy alacağı kesin. Bu makas 10-12 puana kadar açılabilir.

Oy geçişleri ise;

AKP’den -> MHP’ye

AKP’den -> Saadet Partisi’ne

AKP’den -> İYİ Parti’ye

CHP’den -> İYİ Parti’ye

Az da olsa;

CHP’den -> HDP’ye

MHP’den -> CHP’ye

MHP’den -> İYİ Parti’ye

HDP’den -> AK Parti’ye

HDP’den -> CHP’ye şeklinde görünüyor.

Düşük oranlarda da olsa farklı çapraz geçişler de olacak.

Bu geçişlerin son ana kadar büyük değişim potansiyelleri taşıdığını da unutmamak gerek.

Seçime kadar daha çooooook gelişmeler olur!..

***

Seçimlere 38 gün kaldı!

Kaldı ama ortada aday adayı yok.

Memleket seçim havasına giremedi.

Tabi ki bunda her geçen yıl merkezileşen siyasetin de etkisi var.

Artık aday adayları bu işlerin Ankara’dan bittiğini, temayüllerin, ön seçimlerin, merkez yoklamaların boş olduğunu ve taşra teşkilatlarının bir nevi gazını almak için yapıldığını gördü.

Gizli oy, gizli sayım da bunun en büyük delilidir.

Ne demiştik;

“Artık milletin meclisteki vekili yerine partilerin millet içindeki temsilcileri dönemi başlamıştır.”

Kalın sağlıcakla.

Hüseyin KURT

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Hüseyin KURT

Hüseyin KURT

DİĞER YAZILARI Yerel Seçim Öncesinde İlkadım Analizi Tilkilerin Hikâyesi ve Modern Toplum 12 Eylül Askeri Darbesi Unutulmaz Bir Kırılma Noktası Seçim Gündemine Dair Kısa Kısa Samsun En Çok Göç Alan İller Arasında Parti vekili ile milletin vekili arasındaki fark! Siyasette değişim adaylarla başladı! Samsun İlçelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (Sege) Verilerine Göre 1966’dan Bugüne Kıyaslaması DEPREM ve SAMSUN İlçelerin 2022 Karnesi; İlçe 2022 Sege Verileri Bedava Peynir Fare Kapanında Olur Dar gelirli vatandaş ve çiftçiler için empati yapmak! Karadeniz ve Müsilaj! Türk Milleti’nin Ferasetine Güvenmeyenler! Bitcoin ve Altcoin Kripto Para Piyasalarından Nasıl Kripto Para Satın Alabilirim! Fetö’nün Siyasi Ayağı” İşi Ne Oldu? Yarım Akıllı Ulaşım İnsanlığın Kronik Hastalığı Ön Yargı! Halka Cennette Cehennemi Yaşatanlar! Deltadaki Çakallar Ve Domuzlar Kızılırmak Deltasında Keyfi Kararlar Kuş Cennetinde Yanlış İşler! Değişime Hazır Değilseniz Okumayın! Laftan Fazlası Lazım! Yeni Dünya Düzeni Ve Sosyal Medya Beğeni Peşinde Koşanlar Bu yerel seçimler farklı olacak! Ekonomik İstikrarsızlık Ve Sivri Diller Sokma akıllı tarım! Samsun’da Yeni Rejimin İlk Seçimleri Yeni Rejimin Seçimi 24 Haziran Ak kurtlar yuvaya dönüyor! Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Türkiye’ye Model Olabiliriz… Fiiliyattan Resmiyete Yeni Rejim Ekonomik endişelerimiz artıyor!.. Milliyetçilikten Rol Çalanlar Seçime 27 Gün Kala Samsun Seçimleri Vekil Listeleri Ve Hesaplamalar Genel af çıkacak mı? Devletin Yapısını Değiştirmek At Gözlüğünü Çıkartın, Düzenleme Yapın Tarım Şehri Samsun Masalı Utanmak 30 dakika, pişmanlık bir ömür! Üst Akıl Oyunları Gündeme Dair Kısa Kısa Kralcı Aymazlar Seçim Havasına Girememek 19 Mayıs’ın 100. Yılı Ve Pontuscular Erken değil, baskın oldu! Samsunluluk Ruhu Ve 19 Mayıs 2019 Samsun’un Acı Karnesi Ve Yönetişim Zihniyeti Konumuz Deizm! Fındık Üreticisinin Acınacak Hali!.. Darbe Tatbikatları Ve Yakın Gelecek Dost-düşman kavramı değişiyor mu? Faşist Hollanda! Bu Ne Kepazelik; Alayımızı Dinlemişler sosyal tembellik ve –mış gibi yapanlar… Davranış Batağında Toplumsal Çöküş Ve Şehri Planlayanlar Samsun’un Şiddet Halleri Dünya’nın Oylamaları Memleketin Oylamaları Sağlıklı Düşün, Sağlıklı Karar Ver Sihirli Rakam 330 ateşten gömlek ve at gözlüğü Umut etmek haram mı? Ülke savaşta desek abartmış olur muyuz? Elçiye zeval oldu! Ya menfaati olanlar? Milli seferberliğe hazır mıyız? Abd yaklaşanı yakmış! Kim Demiş Olmaz Diye Fındıkta Oynanan Oyunlar Samsun’un Havaalanı İle İmtihanı Kovuldun Trump Efendi… Davetsiz Darbe Unesco Ve Kızılırmak Deltası Bylock Yok Eagle Verelim Yeni Kapı Ruhunu Ruhsuzlaştıranlar Abd Ve Yunan’ın Samsun’u Bombalaması Bugün Samsun’da Samimiyet Sınavı Var Zirvesi Siyaset Yapıda Dayak Yiyen Papaz Vicdan Terazisi Toplumsal Şizofreninin Eşiğindeyiz Suriye Bataklığında Öso Teknolojik Umacı Bylock Mütedeyyin vatansever! Koridorcular Sahnede, Ordu Suriye’de
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA