DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Mesut KÖSEOĞLU
Mesut KÖSEOĞLU
Giriş Tarihi : 17-12-2020 06:40

Olamayan Tenasüp Ve Hatırlattıkları

Yapılması gereken şeyler, yapılması gerektiği zaman yapılırsa kıymeti harbiyesi var. Olması gereken şeyler olması gereken zamanda olursa makbul olması daha muhtemel. Yoksa ef’alin mecmuu ha bir kuru emektir?

 

İhtiyacı olan birisine ihtiyacı olduğu zamanda yardım etmek kıymetlidir. Düşen birisi düştüğü o anda elimizi uzatmak işe yarar ve makbuldür.

 

Ömür ve hayat ironisi malum. Gençken enerjin varken vaktin ve paran yoktur. Yaşlanınca vaktin ve paran vardır ama bunu değerlendirecek enerjin yoktur. Kemal Sunal’ın Korkusuz Korkak filmi en güldüğümüz filmlerden biridir. Öleceğini öğrendiği hafta kahramanımız Mülayim Sert’e  piyangodan büyük ikramiye isabet eder. Bu parayla umumi hela yaptırır. Niye böyle karsız bir iş yaptınız sorusuna verdiği cevap malumunuz değilse biraz gülmek için filmi izleyebilirsiniz.

 

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde babaannemin ameliyatı vesilesi ile bulunmuştum yıllar evvel. Öğlen namazı vakti geçmeden namazı kılmak için mescid arayışına girdim. En alt katta olduğunu öğrendim. Genelde de öyledir. Avm’lerin, iş merkezlerinin mescidi otoparkın bile en alt katında küçük bir odacıktır. En alt kata giderken bir tabela daha dikkatimi çekti: Morg.

 

Morg ve mescid aynı kattaydı. Ve namaz kılmaya gelen insanlar muhtemelen morgdakilerden daha azdı. Mescidin olduğu kata diriyken gelmeyen ölünce mutlaka geliyordu. Cübbeli Ahmet Hoca diyor ya : Bu camiiye ayakta gelmezsen yatarak geleceksin, diye. Ayakta gelenlerden olduğum için şükrettim ve daha yüksek bir huşu ile mescide geçtim. Belki de morgun orada olmasının hikmetlerinden biri de budur.

 

Sonra bir eşya daha dikkatimi çekti morg tarafında: Saat. Her halde saatin en olmaması gereken yer olsa gerek orası. Zamanla, saatle, vakitle işi olmayanların olduğu yerde en gereksiz eşya. Belki mescid olduğu için bir nebze makul tarafı olduğu düşünülebilir ama namaz vaktine bakmak için oraya inen olmayacaktır sanırım.

 

Morg, mescid ve saat.

 

Kıymetli büyüğüm Ömer Tuğrul İnançer Hocam, ölenlere Hakk’a kavuştu denmesini münasip görmeyip izahını da şöyle yapıyor: Hakk’a ölünce kavuşulmaz, yaşarken kavuşulur. Rahmet-i Rahman’a orada değil, burada kavuşulur. Burada Hakk’a kavuşmayan, kusura bakmasın, orada da kavuşamaz.

 

Firavun’un son pişmanlığı gibi bir pişmanlık pişmanlıkların en kötüsü, en faydasızı.  Kızıldeniz yarılmadan önce Musa’nın Rabbine iman etseydi kurtulacaktı. Etmedi, helak oldu.

 

Hayati İnanç Hoca da bu durumu şöyle izah ediyor: Mümin söze inanır, münafık göze. Peygamberler tebliği söz ile yapmışlardır. O yüzden inancımız odur ki söz, hayatidir.

 

Cennet dünyada kazanılır. Burada, bu kafayla, bu bedenle, bu kalple Hakk’a kavuşulur. Kimsenin kimseye faydası olmadığı o günde buradan götürdüğümüzdür bizi kurtaracak olan.

 

Fayda vermeyen ilimden O’na sığınırım. Hayattayken ve hala saatlerin değerli olduğu taraftayken Hakk’a kavuşamamaktan O’na sığınırım.

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA