DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Hüseyin KURT
Hüseyin KURT
Giriş Tarihi : 13-04-2023 15:25

Parti vekili ile milletin vekili arasındaki fark!

Genel seçimlere bir ay gibi kısa bir süre kaldı.

Samsun yeni vekillerini seçecek.

AKP hariç birçok partide adaylarda köklü değişiklikler oldu.

Vekil aday adayları başvurusu devamında vekiller belirlendi.

Bon 20 yılda Samsun’daki vekil adaylarının açıklama, haber, vaat ve projelerini yakından takip etmiş birisi olarak bir tespitim olmuştu; siyasi deneyimi az ve Samsun’a ve verilere hakim olmayanların söylediği ilk şey “İki ovamız var, salça fabrikası, turşu fabrikası kurulsun” oluyordu. Umarım bu dönem adaylar iki ova, salça ve turşu başlamazlar.

Konumuz ovalar, salça ve turşu değil ama yeri gelmişken de belirteyim; Bafra’daki salça fabrikası yıllar önce bir girişimci tarafından işletilmiş ama o dönem bölgede sözleşmeli tarım kültürü üreticilerde oluşmadığından domatesleri Tokat’tan getirmek zorunda kalmış nihayetinde verimli işletememişti.

Gelelim Samsun’a!

Geçtiğimiz günlerde Samsun ve ilçelerine dair SEGE yani Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi verilerini kaleme aldığımım iki seri köşe yazısı yazmıştım. Merak edenler google’dan “İlçelerin 2022 Karnesi; İlçe 2022 SEGE Verileri” ve “Samsun İlçelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) Verilerine Göre 1966’dan Bugüne Kıyaslaması” olarak aratabilir.

Vekil adaylarına Samsun için hazırlanan; Lojistik Master Planı, Tarım Master Planı, Turizm Master Planı, İl Gelişim Planı, Samsun İktisadi Rapor: 2022, TR83 Bölgesi GZFT Analizi, Samsun İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması, Samsun İli Mevcut Durum Raporu, Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023, Samsun Yatırım Rehberi, Samsun

Eğitim Eylem Planı, Samsun İli Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi, vb. yayınları internetten PDF olarak indirip okumalarını tavsiye ederim.

Gerçi bugün başlanılsa bunları okumak 6 ay alır. Seçime kalmış 1 ay.

Samsun için, siyaseten hizmet etmek için Samsun’u tanımak gerek.

Samsun’u tanımak için de SEGE verilerini oluşturan ana başlıklar olan Demografik, İstihdam, Eğitim , Sağlık , Rekabetçi ve Yenilikçi Kapasite , Mali , Erişilebilirlik , Yaşam Kalitesi göstergeleri ile bunların 60’dan fazla alt göstergelerindeki rakamlara hakim olmak gerek.

Bu da yetmiyor. Samsun’a dair “parasız” yapılmış anket sonuçlarından sorunlara dair başlıklara hakim olmak gerek. Tabi bu verileri parti politikaları ile eşleştirmek ve seçmene / vatandaşa doğru iletişim araçları ile uygun mecralarda aktarmanız gerekiyor.

Adayların işi sor!

Zor çünkü bu seçmen / vatandaş sizden önce çok adaylar gördü.

Bu millet konusuna hakim olmayan vekil adayını bir köy kahvesinde iki soruyla mat eder vesselam.

Ha! O zaman da stres yönetimi ve ilmi siyaset konularına hakim olmak gerekir ki vatandaş “sizi içerisine çektiği kurnaz siyaset alanına” düşmeyesiniz. Yoksa o alandan çıkamaz, moraliniz bozulur. Hele ki halkın çok ama çok dolu olduğu bu dönemde!

Adayların işinin kolay olacağı hususlar da var;

Seçmen kime oy vermeyeceğini çok iyi biliyor. Tepkisel oy verdiğinde oy vereceği partinin aday profiline bakmıyor. Aday listelerinde çoğunlukla yeni yüzler olduğu için vatandaşın “değişim” talebi yerine getirilmiş oluyor.

 

***

Bu tespitler uzar gider!

Şunu bilmek gerek. Samsun’da ön seçim yapan bir siyasi parti olmadı. Sadece AKP temayül yoklaması yapsa da mevcut vekiller sokulmadığından sonuçlar ile aday sıralamaları farklı oldu. Bu yapılan temayül yoklamasında 1. sırada çıkan 8. sıra vekil adayının “Milletvekilliği listelerinde bölgemizin hassasiyetlerinin ve beklentisinin dikkate alınmaması nedeniyle AK Parti 8. Sıra adaylığımdan feragat ediyorum.” diyerek adaylıktan istifa etmesinden belli.

Samsun’da seçime girecek partilerde seçime 1 ay kalmasına, 2 seçim birden yapılacak olmasına rağmen büyük bir sessizlik var.

Böylesi bir süreç Türk Siyasi Hayatında eşine az rastlanır bir durum.

Sözün özü; Sahadaki “vekil” adayları partilerin vekil adayları olarak sadece “partivekili” dir. Milletin vekili yani “milletvekili” olabilmek için Samsun’u tanımak, Samsun’a inanmak, Samsunlunun derdi ile dertlenmek, sürekli yanında olmak, gönlünde taht kurmak ve en az bir dönem vekillik yapmak gerek. Yoksa bu Samsun çoook adaylar gördü.

Bu arada Samsun Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi verilerine göre 81 il arasında 31. sırada. Bakalım Samsun önümüzdeki 5 yılda kaç sıra yükselebilecek.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Hüseyin KURT

Hüseyin KURT

DİĞER YAZILARI Yerel Seçim Öncesinde İlkadım Analizi Tilkilerin Hikâyesi ve Modern Toplum 12 Eylül Askeri Darbesi Unutulmaz Bir Kırılma Noktası Seçim Gündemine Dair Kısa Kısa Samsun En Çok Göç Alan İller Arasında Siyasette değişim adaylarla başladı! Samsun İlçelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (Sege) Verilerine Göre 1966’dan Bugüne Kıyaslaması DEPREM ve SAMSUN İlçelerin 2022 Karnesi; İlçe 2022 Sege Verileri Bedava Peynir Fare Kapanında Olur Dar gelirli vatandaş ve çiftçiler için empati yapmak! Karadeniz ve Müsilaj! Türk Milleti’nin Ferasetine Güvenmeyenler! Bitcoin ve Altcoin Kripto Para Piyasalarından Nasıl Kripto Para Satın Alabilirim! Fetö’nün Siyasi Ayağı” İşi Ne Oldu? Yarım Akıllı Ulaşım İnsanlığın Kronik Hastalığı Ön Yargı! Halka Cennette Cehennemi Yaşatanlar! Deltadaki Çakallar Ve Domuzlar Kızılırmak Deltasında Keyfi Kararlar Kuş Cennetinde Yanlış İşler! Değişime Hazır Değilseniz Okumayın! Laftan Fazlası Lazım! Yeni Dünya Düzeni Ve Sosyal Medya Beğeni Peşinde Koşanlar Bu yerel seçimler farklı olacak! Ekonomik İstikrarsızlık Ve Sivri Diller Sokma akıllı tarım! Samsun’da Yeni Rejimin İlk Seçimleri Yeni Rejimin Seçimi 24 Haziran Ak kurtlar yuvaya dönüyor! Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Türkiye’ye Model Olabiliriz… Fiiliyattan Resmiyete Yeni Rejim Ekonomik endişelerimiz artıyor!.. Milliyetçilikten Rol Çalanlar Seçime 27 Gün Kala Samsun Seçimleri Vekil Listeleri Ve Hesaplamalar Milletin vekili mi, partinin temsilcisi mi? Genel af çıkacak mı? Devletin Yapısını Değiştirmek At Gözlüğünü Çıkartın, Düzenleme Yapın Tarım Şehri Samsun Masalı Utanmak 30 dakika, pişmanlık bir ömür! Üst Akıl Oyunları Gündeme Dair Kısa Kısa Kralcı Aymazlar Seçim Havasına Girememek 19 Mayıs’ın 100. Yılı Ve Pontuscular Erken değil, baskın oldu! Samsunluluk Ruhu Ve 19 Mayıs 2019 Samsun’un Acı Karnesi Ve Yönetişim Zihniyeti Konumuz Deizm! Fındık Üreticisinin Acınacak Hali!.. Darbe Tatbikatları Ve Yakın Gelecek Dost-düşman kavramı değişiyor mu? Faşist Hollanda! Bu Ne Kepazelik; Alayımızı Dinlemişler sosyal tembellik ve –mış gibi yapanlar… Davranış Batağında Toplumsal Çöküş Ve Şehri Planlayanlar Samsun’un Şiddet Halleri Dünya’nın Oylamaları Memleketin Oylamaları Sağlıklı Düşün, Sağlıklı Karar Ver Sihirli Rakam 330 ateşten gömlek ve at gözlüğü Umut etmek haram mı? Ülke savaşta desek abartmış olur muyuz? Elçiye zeval oldu! Ya menfaati olanlar? Milli seferberliğe hazır mıyız? Abd yaklaşanı yakmış! Kim Demiş Olmaz Diye Fındıkta Oynanan Oyunlar Samsun’un Havaalanı İle İmtihanı Kovuldun Trump Efendi… Davetsiz Darbe Unesco Ve Kızılırmak Deltası Bylock Yok Eagle Verelim Yeni Kapı Ruhunu Ruhsuzlaştıranlar Abd Ve Yunan’ın Samsun’u Bombalaması Bugün Samsun’da Samimiyet Sınavı Var Zirvesi Siyaset Yapıda Dayak Yiyen Papaz Vicdan Terazisi Toplumsal Şizofreninin Eşiğindeyiz Suriye Bataklığında Öso Teknolojik Umacı Bylock Mütedeyyin vatansever! Koridorcular Sahnede, Ordu Suriye’de
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA