DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Zinnur ŞİMŞEK
Zinnur ŞİMŞEK
Giriş Tarihi : 31-10-2022 17:36

Sendikaların Sınavla İmtihanı ve İş Bilmez Bakanlık

14 Ekim tarihinde, 12  Eğitim sendikası biraraya gelerek , istekleri yerine getirilmediği takdirde 2 kasımda bir günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını kamuoyuyla paylaştılar.

Altı tane isteğin yer aldığı bu paylaşımda, kariyer basamakları sınavı yalnız bunlardan bir tanesi.

Kariyer basamakları sınavının iptal edilnesi için eylem kararı aldıklarını ifade edenler, bu isteklerleriyle, hiç de samimi olmadıklarını ortaya koymuş oluyorlar. "Eğitim öğretim ödeneğinin bütün kamu çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi" ve diğer dört istek, bu eylem kararının gerekçesi olabilir  mi?

Yoksa bu eylemin arkasında başka bir amaç mı var?

Sanki bu istekler bize, gezi eylemlerindeki istek ve amaçları  hatırlatıyor.  Hani "ağaçların kesilmesine" tiraz ettiklerini söyleyip, eyleme başlayan eylemciler, daha sonra ne gerekçelerle karşımıza çıkmışlardı. Sonra anlaşıldı ki, " mesele ağaç meselesi değilmiş"

Şu anda da bu sendikalar, aynı oyunun peşindeler. Ülkeyi karıştırmaktan, bunalım çıkarmaktan ıktidarı alaşağı etme düşüncesinden, kaostan asla vazgeçmediler ve vazgeçmeyecekler. Bunlar Türkiye sahnesinde oynanan oyunun politize olmuş eğitim kostümlü oyuncuları.

Sendikalar kanun gereği, 2 yılda bir toplu sözleşme masasına oturur ve o masada isteklerinin karşılanması için hükümeti dışarıdaki eylemleriyle baskı altına almaya çalışırlar. Bu Eylemler meşrudur ve desteklenmelidir. Bu bir hak talebidir ve yapılmalıdır da. Bu süreci gerektiği gibi kullanamayanlar, " Kariyer basamakları sınavını" bahane ederek iş bırakma eylemi kararı alıyorlar. "Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi" " vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi" gibi isteklerle  sınavın ne ilgisi var?

Eğitim sendikalarının " öğretmenlik meslek kanununa" karşı çıkmaları ve buna itiraz etmeleri makuldur ve mantıklıdır.  Çıkan bu kanunun beklentileri karşılamadığı ve düzeltilmesi gerektiği herkesin ortak kanaatidir. Sendikaların  yanlışı, sınavı araç haline getirip iktidara karşı muhalif cephenin değirmenine su taşıma isteğidir.

Yahu sizin derdiniz nedir? Derdinizin sınav olmadığını biliyoruz. Derdiniz eğer sınavsa, bu sınava girmezsiniz olur biter. Yoksa sınavdan mı korkuyorsunuz. Hergün sınavla haşir neşir olanlar sınavdan korkar mı? Ben öğretmenlerin bu sınavdan başarılı çıkacağına inanıyorum. Hayır biz sınav istemiyoruz. "Uzmanlık başöğretmenlik her öğretmene verilsin" diyorsanız, daha çok emek veren öğretmenle, emek vermeyen öğretmeni nasıl ayıracağız. Her öğretmene verilsin demek, çalışıp çabalayan, gayret eden öğretmenlere bu bir haksızlık değil midir? Her öğretmene uzmanlık verilecekse, o zaman uzman olmanın anlamı nedir? Sizin daha mantıklı, daha işe yarayacak bir teklifiniz yok mu?

Sendikalar, bir amaç uğruna bu " sınavı"  kullanırken, peki milli eğitim bakanlığı ne yapıyor? Ne yapsın? Bakanlık da yangına benzin döküp ateşi harlıyor.

Milli Eğitim bakanlığının,Eğitim ve öğretime, öğretmenlere bir faydası olmayacak bu sınavı böyle bir zamanda ve zeminde dayatmak  ise bir akıl tutulmasıdır.

Ey Milli eğitim bakanlığı şunu artık anlamalısın, bu sınavı kazanan öğretmen iyi bir öğretmen anlamına gelmez.  Öğretmenlik bir duruş ve sevgi işidir, fedakarlık mesleğidir, emektir. Bilmek elbette güzeldir; fakat herşey değildir. Gayeniz iyi bir öğretmense, önce eğitim fakültelerinden işe başlamalısınız; sonra da öğtetmeni maddi ve manevi olarak desteklemelisiniz., muhtaç hale düşürmemelisiniz. Sözleşmeli, ücretli öğretmenliği ortadan kaldırmalısınız. Öğretmenin hayat standardını yükseltmelisiniz, zırt pırt yönetmelikleri değiştirip, onların kazanılmış haklarını tarumar etmemelisiniz. Köklerimize uygun bir müfredat çıkarmalısınız..Her dönem bir yalanın peşinden koşmamalısınız.Teslim ettiğimiz çocuklarımızı ıskartaya çıkarıp sokağa atmamalısınız.  Amacınız öğretmene daha fazla ücret vermekse, bu ücreti bütün eğitim çalışanlarına yansıtırsınız olur biter. Bu sınavı diretmekle eğitimin kalitesini mi yükselteceksiniz? Aksine kargaşa çıkarmak için siperlerde bekleyen kesimlerin eline gerekçe vererek fitili ateşliyorsunuz. Yapacak başka bir işiniz mi kalmadı? Milli eğitimi  "Millileştirmek" için işe başlayabilirsiniz. Görmüyormusunuz kargaşa çıkarmak için pusuda bekleyenler kendilerine gerekçe arıyorlar. Faydası olmayacak bu sınavda ısrarınızın anlamı ne?

Kargaşa çıkarmaya alışmış kesimler, her seferinde, yeni oyunlar peşindeler.

Herşeye karşı olmak, mutlu olamamak patalojik bir hastalıktır.

Sendikalar birer meslek örgütlenmesidir. Eğitim hakkında bir teklifleri ve söyleyecek bir sözleri olmayan sendikaların alameti farikaları, sadece inandıkları ideolojilerinin tetikçiliğini yapmaktır. "İdeolojiler, insan idrakine giydirilmiş deli gömlekleridir.  İtibarları meşelerinden gelir. Hepsi de Avrupalı."Özellikle Eğitim İş ve Eğitim Sen, modası geçmiş, çöken sosyalist ideolojinin kabulleriyle hareket etmektedirler. Gerçekle bağlarını koparmış bu sendiklar, görünürde batıya karşı çıkmalarına rağmen batıcıdırlar. Kafalarında ve gönüllerinde tek kıta vardır; Avrıpa.

Bunlar kendi ülkelerinde adeta bir gurbet yaşamaktadırlar. Sadece onların  bedenleri burdadır. Gönülleri ise  başka coğrafyalardadır. Kendi topraklarının,  kendi inanaçlarının, kendi toplumlarının yabancısıdırlar. Çöken ideolojilerinin hiçbir dayanağı kalmadığı için, de ellerinde tekbir  LGBT ve etnik yapıların savunuculuğu kalmıştır.

Bunlar, bu ülkenin zararına olacak her eylemin baş aktörü, Her değerin düşmanı, her sahtenin dostudurlar.

Öğretmenlerimizin bu eyleme katılmayacağını ümit ediyorum. Öğretmen,  sınıfta öğtemcisini asla yalnız bırakmaz.

Bakanlık da bu sınav dayatmasından acilen vazgeçmeli ve "Öğretmenlik Meslek Kanunu" nu yeniden düzenlemelidir.

Zinnur ŞİMŞEK

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA