DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman KÖSE
Osman KÖSE
Giriş Tarihi : 29-03-2021 08:39

Yunanistan’ın Bağımsızlığı

İki gün önce Yunanistan, Osmanlı devletinden ayrılışının yani bağımsızlığının 200. yılını görkemli törenlerle kutladı. Törene Rusya, Fransa ve İngiltere’nin üst düzeyde katılımı ve ABD Başkanı Biden’in Başbakan Mitsokadis’i doğrudan arayarak kutlaması hem bugün ve hem de tarihte yaşanan süreçler için büyük anlamlar ifade etmektedir.

 

Atina’da yapılan 200. yıl törenlerine Rusya’nın Başbakan Mihail Mişustin, İngiltere’nin Veliaht Prens Charles, Fransa’nın Savunma Bakanı Florence Parly ve Kıbrıs Rum kesiminin de Nikos Anatadisiadis ile katılım sağladığı görüldü. Törenlerde öne çıkan söz konusu devletlerin üst düzeyde sergiledikleri görüntülerin yanında, Yunanistan’a “ Batı medeniyetinin kaynağı” ve “1821’de sergilediği cesaret, azim ve kararlılığı” gibi övgüler düzülmesi dikkat çekmekteydi.

 

Türkiye’ye karşı Doğu Akdeniz ve Ege’de sergilenen çığırtkan politikaların olduğu bir dönemde modern dönemin güçlü batı devletlerinin üst düzey katılımlarla Atina’daki törende yer almaları elbette Yunanistan’a büyük moral vermiş olmalıdır. Törende yer alan devletler, 25 Mart 1821’de Osmanlı devletine karşı Yunan isyanının başladığı tarihlerde ve bu isyanı hazırlayan süreçlerde de Rumlara silah, teçhizat, diplomasi ve lojistik destekler veren ülkelerdi.

 

16. asırdan beri sahip olduğu kapitülasyonlar sayesinde Fransa tüccarları, seyyahları ve din adamları Osmanlı coğrafyasında rahatça dolaşabiliyorlardı. Fransa, 18. asır sonlarına kadar bu müsamahadan aldığı imkanlarla Rumları tahrik etti ve bu asır sonlarından itibaren de Osmanlı devletine yönelik değiştirdği düşmanca politikalarla fiili olarak Yunan isyanına destek verdi.

 

Rusya, 18. asır başlarından itibaren Osmanlı devletini yıkmaya yönelik tüm Balkanlardaki Hıristiyan tebaayı kışkırtmaya yönelik faaliyetlerini Mora’da ağırlıkta bulunan Rumlar üzerinde yoğunlaştırdı. Göğüslerinde haç, ellerinde incil ile köylerde dolaşan ve kiliselerde vaazlar veren tüccarlar, Rumları kurtaracak olan “kavm-i afer”in Ruslar olduğu tezini işlediler.

 

Mora’da isyanı başlatan Filiki Eterya/Dostlar Cemiyeti, Nikolas Nikolas, Skufas Emmanul Ksanthos ve Athanisos Tsçakalof adlı ikisi Rum ve biri Bulgar olan üç tüccar tarafından Rusya’nın liman şehri Odessa (Hocabey) da 1814 de kuruldu. Rusya, sürecin başarılı sonuçlanması için para, silah ve diplomatik desteğini hiç eksik etmedi.

 

İngiltere, Osmanlı devletine dost görünmesine rağmen bu muazzam devletin ancak “tırtıklanarak” parçalanabileceğini düşünüyordu ve o da hem hazırlık aşamasında ve hem de diplomatik olarak isyan sürecinde Rumlara her türlü katkıyı yaptı.

 

Amerika, misyonerler vasıtasıyla Osmanlı devletinde büyük faaliyetlere sahipti. Yunan isyanı başladığında şayet başarırlarsa diplomatik arenada ilk tanıyan ülkenin Amerika olacağını ifade ederek Rumlara cesaret verdi. Silah ve maddi destek, bu ülkeden de cömertçe isyancılara ulaştı.

 

Rum isyanının Mora’da devam ettiği bir dönemde 1814 Viyana kongresinde Rus Çarı I. Aleksandr tarafından “Şark meselesi” ilk defa diplomatik zeminde bu nedenle telaffuz edildi.

 

Mora’nın şehir ve köylerinde yaşayan Müslümanlar için bu süreç felaket senelerdir. Türk kültürünün temayüz ettiği Tripolis, Balyabadra, Anabolu, Koron, Mezistre, Modon, Navarin, Argos, Arkadia, Gördüs, Holomiç, Kalavryta, Karythena, Kalamata ve Menekşe, bu süreçlerde isimsiz masum müslümanların kanları ile sulandı.

 

Yani 25 Mart 2021’de üst düzey katılımla Atina’da boy gösteren devletler, Yunan isyanının başladığı 25 Mart 1821’de de bu isyana destek amacıyla Osmanlı devletinin karşısındaydılar.

 

 İki yüzyıl sonra da değişen bir şey yok.

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman KÖSE

Osman KÖSE

DİĞER YAZILARI Ahıska Türkleri Sürgün, Özlem Ve Gözyaşı Cumhuriyet’e giden süreç! Yalan bilgiler üzerine oluşturulan ırak işgal planı! Irak Seçim Sonuçları Rusya, Kırım Tatarlarına Baskıyı Artırıyor Yangınlar, Tahrik Ve Terör! 47 yıl önceki Kıbrıs Beşinci Yılında 15 Temmuz Müttefikin Yeni İthamı: Çocuk Askerler! İshak Paşa Sarayı, Jaubert ve Ruslar! Çerkes Sürgünü ve Soykırımı! Eski Şehirler Veya Eserler 18 Mart ve Sonrası! Millete Adanmış Çileli Bir Hayat! Terörle Uğraşmanın Bedeli Ağır! Çin Tehlikesi Var mı! Biden İle Dış Politikada Yeni Dönem Hiçbir Güç Ebedi Değildir! Derin İzler Bırakan Bir Yıl! Göçmenlerin Trajedileri Ermenistan Hayali Vaatlere Kanmazsa! İran Üzerinden Ermenistan’a Yardım! Yunanistan İle İstikşafi Görüşmeler Türkiye Üzerine Planlar ve Projeler! Yunanistan’ın Hayali! Ellere Kelepçe, Başlara Siyah Çuval…! Yunanistan’a Destek, Türkiye’ye Köstek! Salgının Gölgesinde Bayramdan İzlenimler Panik yapılmamalı! Libya’ya Türk Askeri Gostivar’dan Resne’ye Balkanlar’da Osmanlı Eserleri Bir millet yok ediliyor dünya duyarsız! Toplumsal Değerlerde Dejenerasyon Dipsiz Göl’ün dibindeki hazine! Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında Irak’ta neler oluyor? Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru Suriye’ye barış ortamının gelmesi yakın mı? 120 Saatlik Ara Barış Pınarı Harekatı: Terör Ağı Dağıtılıyor Depreme ne kadar hazırız! İtibar avcıları! Doğu Türkistan’a kulak verelim! Bir zamanlar Türk şehri olan Belgrad Onlar ölürken biz burada huzurlu olamayız! Kadına şiddet artık son bulsun! Doğallığını Koruyan Bir Yayla: Güvende Yaylası Terör Koridoru Yerine Barış Koridoru Kalkınmanın Önündeki Engel: Kayırmacılık Amerika, Türkiye’ye karşı neler yapabilir Nihayet getirilmeye başlandı! Üçüncü Yılında 15 Temmuz Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz planlar! Libya gittikçe kaos içine sürükleniyor! 23 Haziran Sonrası Dünyanın Doğusu Her Devirde Güçlü Devletlerin Hedefi! Bayramda Siyaset Rüzgârı S-400’ler Üzerinden ABD İle Kriz! Hüzünlü Gönüller İle Bir Bayrama Daha Girerken…
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA