İBB'deki yolsuzluk soruşturması nedeniyle gençleri sokağa döken CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu kez Türkiye ekonomisini hedef aldı. Özel'in 'ekonomik boykot' çağrısına toplumun her kesiminden tepki yağdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Toplumsal huzur, refah ve milli birlik, siyaset kurumunun ortak sorumluluğudur. Muhalefet, meşru zeminlerde, yapıcı öneri ve eleştiriler ile yapılır. Sokak ve boykot çağrıları ile toplumsal huzuru ve ekonomik istikrarı hedef alan bir muhalefet kaybetmeye mahkumdur."
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Bu boykot çağrısı, özellikle ekonomiye yönelik organize bir saldırıdır, ülkenin yerli ve milli markalarına yönelik bir linç girişimidir. Milletimizin sağduyusu, bu tür saçma sapan girişimlere itibar etmez."
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır: "Üretim ve istihdam, Türkiye'nin milli gücüdür. Bu gücü kırmaya çalışmak, milli markaları boykot çağrılarıyla zayıflatmaya çabalamak Türkiye'nin ortak geleceğine zarar vermektir. Türk milleti, feraset ve basiret sahibidir. Milletimiz bu tür oyunlara gelmez."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Özgür Özel'in geldiği nokta, siyasi muhalefet değil, Türkiye'yi topyekun tehdit etmektir. Yeteneksiz siyasi performansı, siyasi tarihimizdeki en büyük 'siyasi fanatizm' ve 'sosyal bölücülük' olarak kayda geçmiştir."
MİLLİ MENFAATLERİMİZE SABOTAJ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Ciddi iddialar karşısında mahcubiyet duyması gerekenler, kamu vicdanına hesap vermek yerine, yalan ve iftira siyasetini sürdürmekte, 'yavuz hırsız' misali algı operasyonlarına başvurmaktadır" dedi. Altun, ekonomik istikrara yönelik tehditlerin milli menfaatlere karşı bir sabotaj girişimi olduğunu belirterek "Azgın azınlık bilmeli ki Türkiye, birilerinin birtakım küresel güçlere sırtını dayayıp parmak sallayabilec eği bir ülke değildir" ifadelerini kullandı.
'TÜKETİMİ DURDUR' ÇAĞRILARINA 'NEFRET' SORUŞTURMASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 'boykot' çağrılarına yönelik resen soruşturma başlattığını açıkladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, bir süredir geleneksel ve sosyal medya yayın organlarında halkın bir kesiminin ekonomik etkinlikte bulunmasını engellemeye yönelik, kamuoyunda 'boykot' çağrıları olarak bilinen ayrıştırıcı söylemler ve bu söylemleri yayan kişilerle ilgili resen soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, soruşturmanın "nefret ve ayrımcılık" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından açıldığı ifade edildi. Öte yandan, yapılan çağrılar üzerine bazı işyerlerine yönelik fiziksel ve sözlü şiddet eylemlerine ilişkin soruşturmaların da bu soruşturma ile birleştirildiği kaydedildi.
ESNAF TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Boykot çağrısı yapanlara karşı, ticaretinde maddi kaybı olanlar tazminat davası açabilir" dedi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, "Bu ekonomik zorlukta müşterisine hizmet etmeye çalışan esnaf ve sanatkara destek olunmalı ve ticaret durdurulmamalı" açıklaması yaptı. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da, 'boykot' çağrılarına ilişkin, "Süreci bu boyuta çekmek, ülke ekonomisini hedef almak bir duruş değil aksine akıl tutulmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.