DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 26-04-2019 10:26

İnternet, mahremiyet ve gençlik!

Erdemli bir toplum için, gençlerin enerjisini sağlıklı platformlara yönlendirmeliyiz. Bugünün penceresine, gençliği bırakıyorum.

Akıllı telefonların ve diz üstü bilgisayarların yaygınlaşması ile internete erişim hızlandı. Evde, sokakta, iş yerinde, gezmede, tatilde insanlarımız her an internete bağlanarak birbiri ile hızlı iletişim içinde.

Eski kuşak geleneklerini, kültürünü hızla yok ederken, yeni kuşak internet çağında kimlik buluyor. İki yaşındaki çocuklar gelişim çağında tablet ve telefon sayesinde sanal dünya ile tanışıyor. İnternette geçirdiğimiz her anın kaydediliyor olması ve takip edilişimiz gerçeği, interneti kullanış hızımızda bir aksamaya neden olmuyor.

Bilginin, iletişimin farklı kodlar ile işlem gördüğü günümüzde, mahremiyet çizgisi de değişmiş oluyor. Kişisel bilgilerimizin, alışveriş ile zevklerimizin, selfie paylaşımları ile şahsımızın ve ailemizin her anını genele servis edişimiz, mahremiyet duygusunu ortadan kaldırıyor. İslam’ın çizdiği mahremiyet hassasiyeti insanı onurlu, saygın bir kimlik kılar. Özel alan sınırlarının sağlamlaştırılması, edep, hayâ duygusu ile beslenerek olur. Kendini ve ailesinin her halini (doğum-ölüm fotoğrafları-şahsi ziyaretlerde cami, Kâbe, mezarlık paylaşımı) ifşa edişin nedeni, yaşama biçiminin duyurulma isteğidir.

Özeli, genele taşıyarak teşhire izin vermek, kirli bir arzudan başka bir şey değildir. Toplumda ne yazık ki hava atma, ‘görüntüyü sergileme’ hastalığı vardır. Evde yiyecek yemeği sınırlı olanların, lüks mekânlarda kendini sıkıntıya sokarak selfie paylaşması, mantık dışı bir şeydir. Bu duyarsızlığın köklerinde benlik duygusu yatmaktadır. Gizli egoizmin imkân dairesinde açığa çıkışı yani gurur ve kibrin parlatılmasıdır sergilenen tablolar. İnsan mahremiyetini, en üst seviyede yaşadığı müddetçe huzurlu ve asildir. Sosyalleşme ve modern dünya tutkusu mahremiyet duygusunu öldürerek, kişiye basit bir iç yaşamı empoze eder. ‘Mahremiyet hakkımızı kendi rızamızla katlediyoruz. Ya da belki sadece, bize sunulan harikalar karışlığında ödenecek bir bedel olarak mahremiyet kaybına rıza gösteriyoruz.’ diyor Zygmunt Bauman. Evet, mahremiyet bir nevi iç korunma, kendine özgü dünyada kişiselleşmektir.

Çocuğun ilk eğitimi ailedir ve mahremiyetin temeli ailede atılır. İnternet bağımlısı olan ailenin yetiştirdiği çocuklardan yarına dair olumlu şeyler beklememiz ne kadar doğru olur ki! Çocuk, hayatın özetini ailede yaşar ve gördüklerini, hissettiklerini, kazanımlarını ileriki hayatında paylaşır. 

Gençlerimizin bilgi aldığı siteleri, izlediği YouTube kanalarını takip ederek gördüğümüz olumlu-olumsuz şeyleri konuşarak, karşılıklı fikir alış verişinde bulunarak onları anlamaya çalışmalıyız. Gençliği kazanmak için, gençlere yakın bir dil oluşturmalıyız. İslam rehberliğinde, öz kültürü korumanın mücadelesini vermeliyiz. Bugünün gençlerine üç kat daha sevgi ve anlayış ile yaklaşmalıyız. Anlatarak, örnekler vererek, geçmiş ile bağ kurarak gençliği iyi bir yere taşımanın formüllerini bulmalıyız. Onları kendi haline bırakırsak, kaybederiz.

İç açlık dediğimiz sevgisizlik, huzuru ve mutluluğu başka şeylerde aratır. Kendine yetemeyen insan, karanlık dünyasını sosyal medya üzerinden kurduğu iletişimler ile aydınlatma çabasına girer. Kurulan iletişimlerde beden dili yoktur. Dürüst, güvenli, doğruluk ilkesinden ayrılmayan insani haller bu karanlık ortamda eritilir. Gençlerimizin önündeki en büyük tehlike, internette kurulan sanal iletişimlerdir. Erdemli bir toplum için, gençlerin enerjisini sağlıklı platformlara yönlendirmeliyiz. Bugünün penceresine, gençliği bırakıyorum. Selam ile…

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA