DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 05-01-2020 12:30

Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç…

Sanatçı, sanatına uzak olmamalı, yazdıklarını taşıyabilmeli. Şiiri, şaire yakışmalı. Kendi ve eseri arasında uçurum olanlar, sanatını gözden geçirmeli. Şair ve yazar kalemine muhalif bir ruh halindeyse o eser uçucudur. Ego için, kendini ispatlamak uğruna sanat dünyasına soyunanlar; edebiyatın kalesi olduklarını iddia ederler. İmkânları da istekleriyle buluşunca alkışlar çoğalır. Benim yetiştirdiğim şair ve yazarlar diye başlarlar konuşmalarına dergi ya da yayınevi sahipleri. Kitabım çıksın hevesine hizmet eden bu kaleler “edebiyatçılık” yapmaktan öteye gidemezler.

 

İyi bir sanatçı duygu dünyasının derinliği ile şekillendirir görme biçimlerini. Güçlü sezgi ve his ilhamla tetiklendikten sonra bilgi yumağına sarılış başlar. Sanatçı kendini besleyecek yönü tayin ettikten sonra disiplinli bir çalışma içine girmelidir. Özgün bir üsluba sahip olmak, ezber bozmaktır. Baudelaire kadar söylemlerinin arkasında olmak, endişe ve kaygı taşımadan Kafka’nın buradayım dediği tonu anlayabilmek. Goethe’nin vurucu ve çarpıcı kanadını kendi ile birleştirmek, azim ve ilhamı Beethoven’de tecrübe etmek. Evet, sanatkâr anlama, görme ve sunumda neyi servis edeceğim kaygısı taşımamalı. Derdini rehber bilen şairler azalınca acı ve yaranın rengi de değişti. Sevgiler alabildiğince tatsızlaştı. Istıraplarımız bile donuk mat sanki. Hüzünler, sevinçler kalbin içinde çalkalanmıyor artık. Duygu evinde kaybolmayı beceremiyoruz belki de. Dolayısı ile bugün şairimiz, şiir kitabımız çok ama şiirimiz yok. Sanat atölyesi ve etkinlik odaklı bir edebiyat dünyamız doğdu ama şiir atölyesinde şair olunmaz, şiir öğrenilir.

 

“Rüzgârına bir çıban tohumu ektim/Böylece iz bıraktım /Benim mirasıma yeryüzünde.” (GD: 178) dizelerini yazan 22 Ocak 1933 Diyarbakır-Ergani’de dünyaya gelmiş Sezai Karakoç bugün yaşayan en büyük değerlerimizden biridir. “Annem bana gülü şöyle öğretti/Gül o’nun, o sonsuz güneşin teriydi” diyen şair yaşam felsefesini mısralarına aktarıyor. Duru, sakin bir havada kasırgaya yakalanırsınız Karakoç’u okurken.

 

“Allah kar gibi gökten yağınca” dizesi ile yığılıp kalıyoruz karlı günlerin içine. “Sana bir tabutun çivilerini çakar gibi/Kelimelerini zeytin tanelerin gibi seçerek/Eski bir yazıt gibi birer birer söylemişti/Şam ve Bağdat kırklara karışmıştır/Elde kala kala bir Mekke bir Medine kalmıştır.” Kalbimizi, kalbimize hatırlatır şairin bu dizeleri ve okuyanın yönünü yaratılışa çevirir. Biz yaşayan değil, ölü şairlerin kıymeti bilenlerdeniz. Şairler ve yazarlar ülkenin gururudur. Değerleri işleyen, milli beraberliğe teşvik eden, geçmişin nefesine köprü olan sanatçıların gençlerle buluşmasına imkân tanınmalı.

 

Geçtiğimiz günlerde bir ezber bozuldu. Şair, yazar ve düşünür Sezai Karakoç’a seksen yedi yaşında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim alanında Fahri Bilim Doktoru unvanı verildi. Bu geç kalınmış bir hatırlanma olsa dahi olsa hepimiz çok mutlu olduk. Karakoç’un diriliş çizgisini, gençlerle buluşturan Cumhuriyet Üniversitesi’ne, sevenleri olarak teşekkür ederiz. Üniversite heyeti takdim törenini Karakoç’un Diriliş Yayınları’nın ofisinde yaptı.

 

Bugünün penceresine şöyle sesleniyor Sezai Karakoç: “Şartlar ne kadar ağır olursa olsun, ürkmeyiniz. İnsanın alın yazısı, ağırlığıyla şartların ötesindedir.” 2020 şiir ve umut olsun hepimize…

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA