DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 04-10-2019 11:58

İstanbul Ve Adalet…

İnsan önce kendine adil olmalı. Kendi olma sanatını, aslını muhafaza ederek icra etmeli. Yaşadığı yerin rengini de alarak, uyum kombinini  şikayetsiz bir şekilde resmetmeli. Yani adaleti paylaşma ustalığına nail olabilmeli.

Bu iç pencereden bakabilenler, mekân ve insan ilişkisindeki dengeyi yakaladıkları için, huzurlu ve istikrarlı yaşamı da keşfetmiş olurlar. Şairlere yazarlara ressamlara ilham vermiş İstanbul un temelinde, adalet  vardır. Meşhur kıssayı bilmeyen yoktur. Fatih, fetihten önce esnafı ziyaret eder ve bir şeyler alır. İkinci isteğinde” efendim ben siftahımı yaptım. Komşum dükkânını yeni açtı diğer ihtiyaçlarınızı ondan alınız, der.” İkinci dükkânda aynı şey tekrarlayınca Fatih” Allah’ım, değil bu millet ile İstanbul’u dünyayı bile fethederim” der.

Mana dünyasının inceliğine hükmetmiş fatihlerin mirasını bizler adalet ile korumaya, muhafaza etmeye, İstanbul un her köşesini güzelleştirerek yarınlara teslim etmek mükellef değil miyiz?

Dünyanın en eski şehirlerin biri olan İstanbul, Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı imparatorluğunda başkentlik yaptığı için, geniş bir kültür yelpazesine sahiptir. Bir kolu ile sanat kapısı, diğer kolu ile hatıralar barınağı olan İstanbul, tarihin her döneminde olduğu gibi bugünde tüm dünya bakışlarını üzerinde toplayan bir şehirdir. “Dünyaya bir kez bakmak zorundaysan, sadece İstanbul’a bak” diyen La martine, şehre olan hayranlığını dile getirmiştir.

Avrupalı İstanbul denilince, Sultanahmet  camisini anlatır hayranlıkla. Ses tonu ve mimiklerindeki heyecan da dikkat çekicidir. İslam kültürünü camilerindeki nizam ile temsil eden bir milletin çocukları olarak, bu iç estetiği yaşantımıza aktardığımızda yarınlarımız daha güçlü olacaktır.

Medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, emek şehridir. Daracık sokakların arasında muazzam bir mimari eşlik eder size. Bir merdivenden inerken, ahşap binalara takılırken gözleriniz, başka merdivenden caddelerde bulursunuz kendinizi. Yosun, incir, vişne hanımeli, leylak ve yorgunluk kokar sokaklar. Sonra erguvan olur İstanbul hatıra beşiklerinde.  Boğaz her mevsimin rengini alır, vefakârdır. Kız kulesi, nazdır.  Çamlıca da bestelenir şiirler. Eminönü,  umuttur.  Üsküdar’da, dostluk.

Avuçlarınıza yazmak istediğiniz bir şiir heyecanıdır İstanbul. Bu muazzam şehir coğrafi konumu,  tarih uzantısı, kültürel dokusu, sanatçılara ilham veren bakışları ile gelecek için, en küçük ihmale dahi sabrı yoktur!

İstanbul’un mücevher değerinde olduğunu anlamış olsaydık eğer ona beton elbiseler giydirmezdik.  İstanbul ”un nefesi yeşil ve mavidir. Bu iki rengi silikleştirdiğinizde şehir, önce alarm verir sonra avuçlarınızdan kayar gider. Çarpık yerleşmeye dur diyerek şehir adaleti sağlanmalı.  İstanbul un yeni yapılanmasının tarifi; tarihi dokusunun korunması bilinçsiz yerleşim alanlarının ayıklanması ve sağlıklı turizme açık hale getirilmesidir.

Bugünün penceresine Yahya Kemal’in dizelerini bırakıyorum: “Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul – sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer” Selamlar.

Ümit Zeynep KAYABAŞ

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA