DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 11-01-2019 09:39

Kültürde Şaire Bir Parantez

İnsanlığa merhameti anlatmak için, merhamet olmalıyız bu sağır ve kendinden geçmiş dünyaya…

Modern dünyanın sömürüsünde insan, kendinde oluşu, kültür sahipliğini terk ederek unutur. Yapmacık tutkular içinde ahlaki çöküntüye giden kişi, bağışlama, affetme, hoşgörü gibi içtenlik temalarını yok ederek marazi ruh yapısına bürünür.

Geçen sabah ziyaret ettiğim yaşlı ve hayatını yatarak geçiren ölüm döşeğindeki L. Tata,  ilacın etkisi ile biraz kendine gelmiş kahvaltısını yapıyordu.  O haldeyken dahi bana bir şeyler içer misiniz diye soruşu, misafir kültürünü benimsemesinden başka ne olabilir ki. İslam kültürü ile kazanılan erdemli oluş, insanlığın en özel halidir. Liyakat, şuur ve ahlaki yapı insanlık duruşu için, temel kavramlardır. Kültürde yozlaşma, sosyal çözülmeye sürükleniştir. Bir ülke için, sosyal bütünleşmede tahribat, inanç ve değerlerler birliğinin zayıflayışı tehlike sinyalidir. Değerler kabuğunun kırılmaması için, kültürel öğelerinin  canlı tutulması gerekir. 

Bütün iletişim kaynaklarının en üst düzeyde olduğu çağda, insanın birbirini anlamaması, trajedi değil mi.  İmkânların, iç imkânsızlığı çoğaltması yanlış gidişat çığlığı. Handikap. Ve tükeniştir. Hızlı yaşam, lükse özen bir tür bocalamadır aslında. Kimliksizleşme ve değersizliğin artışıdır.  Kültür emperyalizmi bizi köklerimizden ayırarak, dün muhalif olduğumuz kanatları bugün benimsetmiştir. Benlik yarışının çoğalışı ile herkesin kendini öne sürdüğü, bir tatsız atışma var toplumda. Hep en önde olma arzusu, enaniyet ve doyumsuzluk! Bu da çağın ayrı bir kirliliği.  Neredeyse kendi sesinden başka sese, tahammül edemeyecek bir hal manzarasını izliyoruz. Oysaki bizi onurlandıran, besleyen bir kültür geleneğini taşıyoruz.  Kendini değil, önce İslam kardeşini, insanlığı düşünen nefes paylaşımı ile yakın olmadık mı birbirimize. Ruhsuzluk kıskacında gayesiz, hedefsiz, şuurdan uzak bir ömrü yaşamak, insanın kendine ihanetidir.

Kalbini açık tutan kişi, merhamet kökleri ile olgunlaşır. Yarayı merhamet ile sarmak, insanlık adresinde buluşmak değil mi? İnsanlığa merhameti anlatmak için, merhamet olmalıyız bu sağır ve kendinden geçmiş dünyaya… Işıktan yelpazeler ile şöhretin safında yer alanlar, gün düğmesine ilikler ruhlarını. Onlardan geriye sadece bir hiç kalır. Dijital çağın aileye etkisi, şehir mimarisi, medya yansıması tek tek kritik edilerek, yaşam dairemizi kültürel renkliliğimiz ile donatmalıyız.

Kültürü kodlarken, bir şairin adı değildir mesele. Nasıl haykırdığıdır! Büyük fotoğrafta, şairin iç dünya analizi vardır kendisi değil.  Şaire bir parantez açmak, onu anış, şiirlerindeki temayı algılamak ile mümkündür. Duyguları bir üst dilde anlatan şairler, kültürel zenginliğimizi atiye taşıyan, mümtaz kişiliklerdir.

 ‘’ Oyuncak sanmayın, ahlak- ı milli ruhi millidir / onun iflası en korkunç ölümdür, mevt-i küllidir’’ diyen Akif i anlamak,  şiirinde hangi noktalara vurgu yaptığını çözümlemek ile mümkündür. Kültürümüzdeki kireçlenme batıya duyduğumuz yersiz ilgi ve alaka ile başladı. İslam kültüründeki hassasiyetlerimiz zayıfladığında, biz olmaklığımız da renk değiştirir.

‘’Kimliğinizi kaybetmenin bedeli köleliktir’’  diyen Aliya İzzetbegeoviç’i rahmetle anıyorum.

Ümit Zeynep Kayabaş

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA