DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Halil MERT
Halil MERT
Giriş Tarihi : 22-03-2024 14:30

Medeniyet Coğrafyamızda Nevruz Bayramımız ve Büyük Milli Birliğimiz

Nevruz’u Türk Halkları’nın tamamı Milli Bayram olarak binyıllardır kutlamaktadır.

Orta Asya’da Nevruz, Pir Sultan’ın deyişlerindeki “SULTAN NEVRUZ” gibi, manevi bir anlamda yüklenerek kutlanmaktadır. Kazaklar, Kırgızlar, Özbekler, Türkmenler, Azerbaycan Türkleri, İran, Tatarlar… Hatta Balkanlar’da Arnavutlar… Evet, Nevruz bölge halklarının ortak değeridir.

Bölgemizde Araplar Nevruz kutlamaz. Maalesef Osmanlı’da da din kisveli Arap etkisi ile Millî Bayramlar ve gelenekler diğer Türk Halkları’na göre körelmiştir.

Cumhuriyet kurulduğunda da Ergenekon’dan Çıkış ve Milli Kurtuluş Günü gibi tanımlamalarla 1922-1926 yıllarında kutladı. Sonra Milli Bayramlarımız çıkınca kutlanmadı, tatil yapılmadı.

Nevruz’u ülkede gündeme ve bu günlere getiren maalesef PKK ve Bölücülük oldu. Ne ilginç değil mi? Türk Dünyası Liderleri’nin Merhum Türkeş’le dövdükleri demir ve ateşten atlama halkın hafızasında iz bile bırakmadı. Maalesef Nevruz halen kafamızda bölücülüğün mihengi olarak duruyor.

Neden böyle peki?

Tüm Türk Devletleri’nde Nevruz resmi tatil. Bizde neden tatil değil ve resmi olarak kutlanmıyor?

Dinimiz eski kültürlerden gelen bir kısım geleneklere iyi bakmamıştır. Bunun sosyolojik karşılığı da vardır. Ancak, Milletimiz özellikle Orta Asya’da Nevruz’u birleştiren bir bayram gibi kutlamakta, dargın barıştırmakta, yardımlaşmakta, misafirliklerle gelenek ve değerlerini korumaktadır.

Nevruz’un bölgemizdeki İslâm Halkları bir araya getiren toplumsal yanı da göz ardı edilemez. Bu yönü ile Nevruz’da bir araya gelmek sosyal bir ihtiyaç olmuştur.

Türk Dünyası’nın her yanında, Anadolu’da ağırlıkla Kürt Türkleri Nevruz kutladıkları meydanları SARI-YEŞİL-KIRMIZI-MAVİ renklerle süslerler.

Dilerim, bölücü hainlerin etkisinde kalan kardeşlerimiz de bunu görürler.

 

Geçmişte, Diyarbakır Nevruz Meydanı’nda sadece bölücüler vardı.

Diyarbakır Valiliği, Kültür Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, TİKA, İletişim Başkanlığı davet etsenize Türk Devletleri’nden insanları da. Hatta İran’dan, Arap ülkelerinden, Balkanlar’dan.

Millî Bayram olarak en genişini İstanbul ve Ankara olmak üzere diğer tüm şehirlerde kutlayalım. Bakın İran, Azerbaycan ve Türkistan Türkleri bize Nevruz Kutlama mesajları gönderiyor.

Ayrıca, Söğüt’teki, İstanbul’daki törenlere çağırın Hakkari’den, Şırnak’tan insanları.

 

Ülkemde algı oluşturanlar maalesef Milli Unsurlar değil. Milli Unsurlar ya seyrediyor ya da çözüm ve algı oluşturma anlamında çaba sarf etmiyor.

Nevruz’un bizi birleştirmesi gerekirken farklılaştırması MGK Genel Sekreterini, Kültür Bakanı’nı, İletişim Başkanı’nı, MEB’nı, hatta TİKA Başkanı’nı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı’nı neden rahatsız etmez?

 

Nevruz, Milli ve yerlidir. Tatil olmalı ve resmi olarak kutlanmalıdır. Nevruz’a “Yenigün” vb. yeni isimler ve değerler yükleyip tarihi ve geleneksel tanımlarının dışına çıkartılmamalıdır.

DİYARBAKIR’DA YANAN NEVRUZ ATEŞİ BÖLÜCÜLÜĞÜ DEĞİL, BİRLİK VE BERABERLİĞİ BÜYÜTMELİDİR.

 

Türk Milleti, İslam’dan önce muharipti, savaşçıydı. İslam’la Mücahit oldu, alp oldu, alperen oldu. Uç beyi oldu önce, küffâr sınırlarında kale oldu. Sonra Lider oldu, sancaktar oldu, Büyük devlet oldu. Âleme nizam verdi.

 

Hoca Ata’mızın Anadolu’ya gönderdiği talebeleri önce Selçuklu ikliminde dirildiler sonra Osmanlı ile. Ancak bir sorun vardı. Selçuklu’nun resmi ve edebiyat dili Farsça, bilim dili Arapça.. Osmanlı kuruluş döneminde özellikle de Fatih’e kadar her şeyi ile yerliydi. Hani övünerek diyoruz ya, Osmanlı’nın ilk on padişahı süper zekâydı diye…

Bu zekî hükümdarların tebâsı kimdi peki?

Etrak-ı bî-idrak. Yani İdraksiz Türkler.. 

Çanakkale ya da İstiklâl Savaşı’nın Liderlerin şahsî kahramanlığı olarak görülmesinde de benzer Etrak-ı bî-idrak tavrı var.

Peki, Osmanlı’daki muvaffâkiyet neden sadece padişahların? İstiklâl Harbi ile kurtuluş neden sâdece M. Kemâl Paşa’nın?

 

Dirilişin de yıkılışın da sebeplerini İmân Esaslarına bağlılık ve töremize hürmette arayalım. İslam esaslarına bağlıydık, töremize hürmetkârdık yükseldik, uzaklaştık eridik ve yok olduk...

İmân Esasları ve töre varsa, Azîz Milletimiz dimdik yaşayacaktır. 15 Temmuz dâhil, Millî terbiyemizin insanımız üzerindeki yönlendirmesinin sonucudur.

 

Bakın Anadolu’ya, Türkmen, Kürt, Sünni, Alevi.. Aynı terbiye ile yaşarlar. Asker Ocağında çok net görünür Anadolu’nun Atayurdumuz Ortaasya’dan temellerini getirdiğimiz bir olmuş, birlik olmuş terbiyesi. Esasında tam anlamı ile de TÜRK bu topraklarda olunmuştur.

 

Nevruz bizim bayramımız. Hepimizin.. Osmanlı’da din adına ötelenen örf ve töre, cumhuriyette, çağdaşlık ve laiklik diyen baskıcı irade tarafından aşağılanmıştır. Oysa dindarlığını ve dinî yaşantısını beğenmediğimiz öncü Türk Boyları ile hem Anadolu, hem de Balkanlar İslâm oldu. Siz Osmanlı’nın yükselme dönemi sonrasında gittiği yerlerde İslâmlaşma ve Türkleşme görüyor musunuz?

 

Şimdi, ne dindarlık kisvesi ile yürütülen yozlaşma, ayrıştırma ve saklanan gerçek niyet mikromilliyetçiliğe, Kürtçülüğe müsâmaha gösterilmeli, ne de çağdaşlık, Laiklik, Atatürkçülük vs. diyen İmân, İslâm, töre ve Millet düşmanlığına..

 

Nevruz, Anadolu’da da tüm Türk Dünyası’nda olduğu gibi yerini almalıdır. Bizi birleştirmesi gereken Nevruz, bu gün nasıl oluyor da bölücülüğün sembolü haline geliyor?

Malum 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü, 21 Mart Nevruz. Birleştir ikisini.. Nevruz ayrıca eskiden Ergenekon’dan Çıkış Günü olarak da kutlanırmış.

 

Çanakkale Şehidleri, sokaklarımızda anılmalı. Nevruz ile Ergenekon’dan çıkış ve Çanakkale Direnişi mezcedilip “MİLLİ DİRENİŞ VE BİRLİK HAFTASI” olarak kutlanmalıdır. Bu günler tüm Türk ve İslam Âlemi ile koordine edilebilir. Adriyatik’ten Çin Seddi’ne Türk’ün olduğu her yerde Sultan Nevruz SARI-YEŞİL-KIRMIZI-MAVİ renklerle kutlanmaktadır.

 

Milletimizi kimseye yem etmeyeceğiz. Bu gün İslam Dünyası’na bakın. Radikal dinci(!) ve terör örgütleri de, diyalogcu, sözde ılımlı İslamcılar(!) da yabancı güçlerin bağrımıza soktuğu fitne odakları. Herkes kendisini gerek fert gerek içinde bulunduğu gurupla sorgulamalıdır.

 

Milletimiz Müslüman’dır. Dünyanın merkezinde yurt tuttuğu için, yeniden büyük devlet olma istidâdı olduğu için, medeniyet coğrafyasında lider ve öncü vasfından dolayı, hilâfetin sancağı semalarında durduğu için hedeftedir.

 

Bakıyorum, geleneksel anlamda milli değerlerimize düşman olanlar, kime düşman? “O gitsin, isterse ülke batsın!” diyorlar. Şimdi sözde bir kısım dindarlar da aynısını söylüyor. Demek ki ağaları ve kocaları aynı dış güçler..

Şimdi O “gitsin!” denen Uzun Adam’a söylüyorum. “Deden Osman Gazi’nin, Sultan Baybars’ın, Alpaslan’ın yozlaşmamış değerleri ile sen de yürü.” Çünkü yanında samimiyetle duran sâdece bu necip millettir. Bırak muhalefeti, sırtında taşıdığın siyasi kadrolara bile arkanı dönme. Millet seninle. Şehid olan yiğitler seninle…

Yetmez mi?

 

Nevruz da bizim, sarı, yeşil, kırmızı da…

Toprak ta bizim devlette..

İmân da bizim edeb de..

Türkmen de bizim, Kürt de… Arap da, Çerkez de.

Değil mi ki Müslüman? Sünni de Alevî de, Şiî de bizim. 

İmân ve İslâm, ecdâd mirâsı yeter bir olmak için bize..

NELER SÖYLENDİ?
@
Halil MERT

Halil MERT

DİĞER YAZILARI İsrail- iran mı! Yerel seçimlere dâir Değerlendirme ve Sonuçlar Rusya’daki Terör Saldırısından Çıkartılması Gereken Sonuçlar Fetö’yü Aklama Operasyonları… Mit’in Millîleşme Mücàdelesi Türk’süz Ordu İftirası 28 şubat süreci’nin en büyük sonucu paralel devlet ve 15 temmuz Öze dönüş zamanı... Teröre Karşı Mücadele Medeniyet Değerlerinizin İhyàsıyla Olur STRATEJİ HATIR… Kul hakkı ve değer vermek… Ramazan Hoca’nın Şehàdeti ve Müslümanların Hàli İlk Astronutumuz Albay Alper Gezeravcı ve içinden çıktığı sessiz çoğunluk Hûtbe vak'àsı ve olması gereken hûtbe şekli... İdeolojiler ve İdeallerin İstismarı… İdeolojiler ve İdeallerin İstismarı… Terör Dağda Bitmez… Esat Coşan’ın Son Makalesi Yeni Bir Yıla Başlarken… Ezeli Düşmanlarımızı, Onlarla İşbirliği Yapanları Deşifre Ediyoruz Şeyh said üzerinden siyaset yapmak fitnedir bölücülüktür! Sosyal Medya Grupları, Düşünce Grupları, Teklif ve Bilgilendirme Çalışmaları Türklerde Boylar, Ruğlar… Koca Arap ve İslâm Dünyası’nın Yerinde Hamas Mı Kaldı? Küresel Dünya’da Yeni Stratejik Etkinleşme Yöntemleri ve Jeopolitiği Öğretmen Millet İstikbâlinin Mimàrıdır Yerli-Millî Nesiller de Yetiştirmek Zorundayız Dàvà ve Fikirler Çoklarla Değil, İhlâslı, Fedàkâr ve Yiğit Adamlarla Büyümüştür Millî birlik-güç-etki alanımızda müessiriyet Siyonizm, Kara Asalet Birlikte Kutlu Geleceğimizi İnşa Zamanı Harp Silah ve Araçları Bizim mi! Filistin Cephesi’nde Son Durum Filistin mi, işgal edilmiş vatan mı! Türeyiş Strateji, Psikolojik Harp/Harekât Çalışma Merkezi Türkiye Tarihi, Genel İslâm Tarihi ve Genel Türk Tarihi Değil Midir? Millî Sanayii Gayretleri ve Darbeler Turan… kızılelma… ülkü… Türk cihan hâkimiyeti mefkûresi ya da… Anadolu Hapsinden Çıkış Zamanı Devlet ve Millet Aleyhine Delil Oluşturup Millî Mirası Mahveden İç İhanet Millî İdeolojinin Temeli Ordumuz millî gücün mihenk taşıdır Gelenekleri İle Geleceğe Yürümelidir Devlet ve Millet Aleyhine Delil Oluşturup Millî Mirası Mahveden İç İhanet 15 Temmuz İhàneti Sonrası… Kürt, Kürdistan ve Irkçılık Belâsı… Resmî Ordu Dışındaki Yapılar Savunma sanayii stratejiktir, tam bağımsızlığın, millet iràdenin göstergesidir. Millî kalmalıdır Türkiye Yüzyılı Hükümeti, Tepkiler, Beklentiler… Cumhurbaşkanımızdan Ne Bekliyoruz? Emperyalizmin son oyunu Kılıçdaroğlu'nun Ümit Özdağ Soslu Hdp’li aldatmacası Ya devlet başa ya kuzgun leşe!... 1.Tur seçim notları ve 2. Tur başkanlık seçimi Teknofest ya da büyük mefkûre birliği ya da ötekileştirmeye inat birlik profilimiz Teknofest Kürt, Kürdistan, Irk, İctimai Irk… Kimlik Bunalımı Ekonomi, Deprem, Bayram, Burukluk Ve Kırgınlık İçinde Bir De Seçim… Seçim Sürecinde Kazakistan’dan Bir Gazetecinin Soruları ve Cevaplarımız Geleceğimiz ve Hangi Türk Milliyetçiliği Muhàrip Olmadan Mücàhid Olmaz Çanakkale, Nevruz, Millî Birlik… Ve Anka Misàli Yeniden… Namazsız Mücahidler, Ötekileştirme Körlüğü ve Husûmeti Deprem imtihânı’nın gerçek sonuçları (misafir gözüyle) Deprem İmtihànı ve Millî Devlet Deprem ve Afet Seferberliği Dünya’nın en önemli seçimi neden Türkiye'de? Bir Güzel Adam: Mübariz Seçim Süreci: Konuşulması Gerekenler Türk Milletinin Düşmanları Türk sorunu! Neden? Devlet ebed-müddet, siyasi partiler, stk. İran Türkleri nerede, ya Türkiye ve Azerbaycan!...
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
BİYOGRAFİ
SAMSUN
SAMSUN
RÖPORTAJLAR
SAMSUN
SAMSUN
ARŞİV ARAMA