DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Seyfullah YİĞİT
Seyfullah YİĞİT
Giriş Tarihi : 08-04-2023 13:40

Nasıl Bir Hoca?

Bilirsiniz. Öğrencilik yapan neredeyse herkesin kafasında bir hoca profili vardır. Herkes o profildeki hocaya özlem duyar. Ancak çok az kişi bu konuda nasiplenmiştir. Genelde gönlümüzde ki hocayı bulamayız. Çünkü dertli hoca maalesef azdır. Elmas gibi az bulunurlar..!

 

İlkokulda, ortaokulda, lise de, üniversitede, yüksek lisansta, bir yıl devam ettiğim doktora programında özlemini duyduğum hocayı bulamadım. İyi hocalara denk geldim ancak gönlümde yatan hocayı bulamadım. Evet budur diyebileceğim bir hocam olmadı, maalesef. Hocalarım üzerlerine alınabilirler..! Kimse kusura bakmasın ancak on sekiz yıllık eğitim( ben buna aptallaşma süreci diyorum. Bu da ayrı bir yazı konusu..!) hayatımda kafamda ki hocayı bulamadım.

 

Bu ne biliyor musunuz? Korkunç bir tablo. Diyeceksiniz ki sen kimseyi beğenmiyorsun. Ben de şunu derim. Gidin mevcut öğrencilere sorun. Farklı bir sonuç çıkarsa ithamınızı kabul edeceğim.

 

Genel olarak verilerin dünyasına esir olmuş insanlardan zaten dertli hoca çıkmaz..! Ancak verilere rağmen dertli hocalarımız var, Allah(cc) kendilerinden razı olsun. Talebeyle yatıp talebeyle kalkan. Talebesini dert edinen. Önce talebesini karşılıksız seven, sonra onu inşa etmeyi yine Rıza-i İlahi için dert edinen azınlık GÜZEL HOCALAR VAR..!

 

Hayatı, işi, özeli, her şeyi TALEBESİ OLAN İNSANLAR BU GÜZEL HOCALAR..! Bunlar adeta kendilerini her şeyleriyle vakfetmişler talebelerine..! Mal, mülk, can, zaman her şeyleri talebe olmuş bu güzide insanların..! Şimdi ki zamandan yüzyıl sonra inşa edilecek Asr-Saadet dönemlerini hayal ederek yaşarlar..! Talebe bunu görmez ancak dertli hoca talebesini bu kutlu yolda bir inşa edici taş olarak görür ve talebesini bu kıvama getirmek için çırpınıp durur..!

 

Üstad Bediüzzaman(k.s.) görmediğim ama gördüğüm bütün ulemadan daha çok beni çarpan ve adeta beni bir noktaya kilitleyen ÜSTADIM, MÜRŞİDİMDİR..! Gerçi bu ilişki okullardaki hoca-öğrenci ilişkisinden ayrı bir ilişkidir. Bediüzzaman ve eserleri… beni, bana taşıyan ve oradan İNSANA çıkaran muazzam bir şahsiyettir. Aradığımdan çok ama çok fazlasıdır Bediüzzaman benim için… ufkun ötesidir. İslam Medeniyetinin mücessem halidir Bediüzzaman..! Zamanın en iyisi değildir sadece…! Zamanları aşarak içinde yaşadığı zamanın ihtiyacını İhsan-ı İlahi ile getirip bir şifacı misali sunabilen ender tarihi bir zattır. Buraya nasıl geldik bilmiyorum. Ancak geldik, iyi de oldu. Bu parantez burada dursun. Parantezi kapatmadan şunu da yazayım. Bediüzzaman ve eserleriyle tanıştıktan sonra mürşid arama ihtiyacının zerresini dahi hissetmedim..! Etle kemik ne ise Mürşidim Nurlarla öyleyim(bu aynı zamanda bizim duamızdır..!).

 

Evet, meselemize gelelim. Dertli hoca. Bu tabi ki mürşid olayına göre çok aşağıda kalan ama olması gereken bir ihtiyaç.

 

Derken Yusuf Kaplan hocamızla tanıştık. Evet dedim bu kafa yapısıydı yıllardır okullarda aradığım hoca profili..! Yukarıda ifade ettiğim şeylerin fazlası var eksiği yok. Evet, buydu. Benim de, diğer talebelerin de aradığı hoca buydu. Şefkat gösteren. Talebeyi dert edinen. Talebenin sorunlarından korkmadan yüzleşebilen. Talebeye TALEP ETMENİN ZEVKİNİ AŞILAYAN hoca tipi buydu. Bizim yanlışımız, bu sıra dışı hocaları sınırlı mekanlarda aramaktı..! Mekansız bir okul da bulacağımızı hiç düşünmemiştik bu sıra dışı hocayı..! 

 

Sadece bizim memleketin değil bütün bir insanlığın DERTLİ İNSANLARA, sadece hocalara da değil EKMEK KADAR İHTİYACI var. İnanın DERT ETTİĞİMİZ ZAMAN YAŞADIĞIMIZI HİSSEDERİZ. Güzeli, güzelleştirmeyi dert edindiğimiz kadar NEFES ALIRIZ. Kötülüğün bu kadar yaygın olduğu bir zamanda HER ŞEYİMİZİ GÜZELLİĞE VAKFETMEKTEN DAHA GÜZEL NE OLABİLİR..?

 

Evet, şimdi, şu anda karar verip harekete geçmeliyiz. Az ya da çok demeden bulunduğumuz konum ve imkanlar dahilinde DERT EDİNMELİYİZ..! DERTLERE DEVA OLMAYI DERT EDİNMELİYİZ yoksa DERT OLURUZ MAAZALLAH..! Buradan önce kendime sonra cümlenize haykırıyorum:

 

HEMEN ŞİMDİ KALKIN VE HAYIR ADINA HAREKET GEÇİN..!

 

(seyfullah yiğit)

 

7 Nisan Cuma 2023, Bingöl

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA